Egyre átláthatatlanabbak a vállalati hálózatok

2018. szeptember 28. péntek - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalati hálózatok bővülésével párhuzamosan egyre nagyobb kihívást jelent hatékony kezelésük – mutat rá az Oracle Communications által közzétett új tanulmány.

A „Vállalati hálózatok átalakulóban: Felülkerekedni a káoszon” című jelentésben IT- és telekommunikációs vezetők kiemelték, hogy a biztonság, a csalások és a csatornák növekvő számából eredő komplexitás jelentik számukra a legégetőbb aggodalmat. Az  új technológiák azonban –  mint például a biometrikus rendszerek, a mesterséges intelligencia,  blockchain technológia – lehetőséget jelenthetnek a biztonság és ellenőrzés fejlesztésére.

Nem biztos, hogy a havi kötelező jelszócsere a legbiztonságosabb
Napjainkban a legtöbb cégnél a nagyobb biztonság érdekében néhány havonta cserélnek jelszót – azonban az embereknek egyre kevesebb az idejük és a kapacitásuk új kódok kitalálására és megjegyzésére, ezért a szigorú jelszóhasználati szabályok ellenkező hatást érhetnek el.

2018 júniusában az Oracle 277, az IT, a telekommunikáció és a hálózat ágazatokban dolgozó döntéshozót kérdezett meg világszerte a kulcsfontosságú üzleti és hálózati tendenciákkal kapcsolatos kilátásaikról, valamint azokról a megoldásokról, amelyek révén versenyképesek lehetnek és biztosíthatják fejlődésüket a digitális világban. A válaszadók 66 százaléka olyan vállalatokat képviselt, amelyek világszerte legalább 11 helyen működnek és 62 százalékuk menedzsmenttel rendelkezik különböző országokban.

Ettől függetlenül a szoftveralapú nagykiterjedésű hálózatot (SD-WAN) is a vállalati hálózatok fejlődésének alapjául szolgáló kritikus technológiaként jelölték meg. Ennek ellenére Észak-Amerika hátrányban van más régiókkal összevetve a szoftveralapú hálózat (SDN) kiépítése terén (50% vs. 65-78%).

„Napjaink digitális gazdaságában a vállalatok egyre összetettebb működéssel és fokozott ügyfélelvárásokkal szembesülnek. Mindeközben gyakoribbak a biztonsági támadások és a kommunikációs túlterheltség, fokozva a káoszt. Ezek a jelenségek a korábbinál még inkább kifinomultabb hálózatot követelnek.” – nyilatkozta Doug Suriano, az Oracle Communications vezető alelnöke és ügyvezető igazgatója.

Nagyobb vállalati hálózatok, nagyobb problémák

A válaszadók 91 százaléka a három legfontosabb kihívás közé sorolta a biztonságot, különösen Ázsia és Latin-Amerika területén, ahol a mobilhasználat a legnépszerűbb. Emellett a válaszadók több mint egyharmada értékelte a biztonságot legfontosabb kihívásként vállalati hálózataik tervezésével, kiépítésével és kezelésével kapcsolatban. A mobileszközök egyre fokozottabb terjedése újradefiniálja a hálózat szélét, de a biztonság továbbra is égető problémát jelent.

A felmérésben résztvevő válaszadók 76 százaléka szerint vállalati hálózatuk szélessége és kiterjedése egyre inkább bővül. A hálózat felhasználói számára egyre több csatorna áll rendelkezésre. Míg a hangalapú kommunikáció és az e-mail jelentik az uralkodó kommunikációs csatornákat, addig a videó, a chat és az egyéb alkalmazáson belüli kommunikáció is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Mindez befolyásolja a hálózat kiépítésének és kezelésének módját, valamint azt, hogy mi határozza meg a hálózat szélét.

A vállalati hálózatok bővülésével párhuzamosan egyre nagyobb kihívást jelent hatékony kezelésük – mutat rá az Oracle Communications által közzétett új tanulmány.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.