Egymást tapossák az űrpiac megszerzéséért a szupergazdagok

2018. július 11. szerda - 20:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az olasz csizma sarkán is épít űr-repülőteret Richard Branson, a brit milliárdos, akinek Amerikában már 500 jelentkezője van űrutazásra – potom 250.000 dollárért.

A Virgin vállalatcsoport tulajdonosa egy kis, apuliai repülőteret választott ki a projektre, amelynek 3 km-es kifutópályáját katonai és nagy szállítógépek használják.

Fotó: Getty

Fotó: Getty

Onnan indítanák a különleges gépeket vagy 100 km magasságba, ahol – ha néhány percre is – megtapasztalhatják a súlytalanság érzését a világűr-turisták. Branson Virgin Galactic nevű amerikai cége az első ilyen utat az Egyesült Államokban tervezi. Ott hír szerint már vagy 500-an fizettek foglalót az útra, amely fejenként 250.000 dollárba kerül.

Az apuliai reptérről indítanák egyébként a Virgin Cosmic Girl nevű jumbo-jetet is. Az átalakított óriás utasszállító eddig világkörüli utakra vitte a gazdagokat. Most arra használják majd, hogy 15 km magasba vigye a Virgin Launcher One óriás rakétáját, majd az a gépről indítva vigyen az űrbe műholdakat.

2021-ben indul a világ első űrszállodája
800 ezer dollárba kerül majd egy éjszaka a houstoni Orion Span által tervezett űrállomáson, amelyet 2021-ben állítanának Föld körüli pályára.

A projektben nagy olasz cég is részt vesz és általában rohamosan növekszik a tőke érdeklődése az űrkorszak új lehetőségei iránt.

A digitalizálás, az új technikák lehetővé teszik rakéták, műholdak sorozatgyártását és az “űrturizmus” bevezetését. Óriási öszegeket ruház be projektjeibe a SpaceX cégben Elon Musk, míg Jeff Bezos, az Amazon alapítója Blue Origin nevű űr-cégét fejleszti.

Beszáll a versenybe Szaúd-Arábia is, az amerikai és az olasz mellett ott épülhet a harmadik űrrepülőtér turistautakra. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley elemzései szerint az “űrpiac’” a jelenlegi 350 mrd. dollárról 2040-re ezer milliárdra nő.

(Forrás: Die Welt)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.