Dönthetek úgy, hogy nem számolok el értékcsökkenést?

2019. március 19. kedd - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Elhatározás kérdése-e az értékcsökkenés elszámolása? Dönthetek-e úgy, hogy nem számolom el? A kérdést törvény szabályozza, ennek eldöntése nem gazdasági kérdés. Az eligazodásban az Írisz Office Reggeli egypercese segít.

Az értékcsökkenés elszámolása nem gazdasági döntés kérdése, kötelező akkor is, ha ezzel a társaság éves eredménye negatív lesz – hívják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Az elszámolt mértékről ugyanakkor – a számviteli és a társaságiadó-törvény keretei között – szabadon dönthet a vállalkozás. Az értékcsökkenés gyakoriságáról, illetve a különböző tárgyieszköz-csoportok leírási kulcsáról a számviteli politikában kell rendelkezni.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az eszközeink könyv szerinti értéke meg fog egyezni a piaci árral. Gondoljunk bele, egy 10 éve 30 millió forintért vásárolt ingatlan könyv szerinti értéke (éves 2 százalék amortizációval számolva) 24 millió forint, míg a piaci érték ennek akár a duplája is lehet.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Közösségi számlázásnál figyelni kell az adószámra
Ha egy gazdasági társaság közösségen belüli ügyletet számláz, meg kell bizonyosodnia, rendelkezik-e közösségi adószámmal. Az ellenőrzési lehetőségekről többet megtudhatunk a Reggeli egyperces összeállításból.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek