Közösségi számlázásnál figyelni kell az adószámra

2019. március 18. hétfő - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Ha egy gazdasági társaság közösségen belüli ügyletet számláz, meg kell bizonyosodnia, rendelkezik-e közösségi adószámmal. Az ellenőrzési lehetőségekről többet megtudhatunk a Reggeli egyperces összeállításból.

Mire érdemes odafigyelnie a gazdasági társaságoknak, mielőtt közösségen belüli ügyletet számláznak? A társaságnak meg kell bizonyosodnia, hogy ma (és persze a partner is) rendelkezik-e közösségi adószámmal – hívják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői. 

Mielőtt egy gazdasági társaság egy másik, Európai Unión belüli vállalkozásnak állítana ki számlát termékértékesítésről vagy szolgáltatás nyújtásáról, meg kell bizonyosodnia róla, hogy saját maga rendelkezik közösségi adószámmal.

A közösségi adószámot az igénylés napjától lehet használni, és kötelező feltüntetni a közösség területén végzett tevékenységhez kapcsolódó számlákon.

Azt, hogy vállalkozásunk rendelkezik-e ilyen adószámmal, az alábbi felületeken lehet ellenőrizni:

  • Európai Bizottság közösségi adószám-megerősítésére szolgáló honlapja
  • NAV-nál nyilvántarott törzsadat
  • Cégkivonat

Természetesen a vevő közösségi adószámának megléte ugyanúgy feltétele az áfa mentes számlázásnak, melyről korábbi egypercesünkben írtunk.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Hogyan juthatok hozzá az szja bevallási tervezethez, ha nincs ügyfélkapum?
Hogyan juthatok hozzá az szja bevallási tervezethez, ha nincs ügyfélkapum? A jogszabály szerint postán is kérhetem a dokumentumot. A részletekről az Írisz Office Reggeli egyperceséből tudhatunk meg többet.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek