Családi játszmák és titkok is nehezíthetik a cégutódlást

2019. március 02. szombat - 07:30 / Kriston László
  •    

Családi dinamikák, irracionális indulatok mérgezhetik a családi cégek működését. És beleszólhatnak a cégutódlásba is. A le nem rendezett családi feszültségek nem fogják könnyíteni a generációváltást a vállalkozás élén. Az önreflexió, önismeret és tudatosság elengedhetetlen a helyzet megoldásához, hangzott el a Piac & Profit Generációváltás – Finisben című konferenciáján.

„Van a személyes, a családi és a kollektív tudattalan. Ebbe belehelyezünk olyan dolgokat, amiket csináltam, de mások nem fogadták el. Dolgaim, amik megbélyegződtek. Ezek a tudattalan tartalmak határozzák meg, hogy egy ember érett felnőtt-e vagy gyerek. Felnőtt is lehet gyermeki, felnőtt vagy szülő állapotban” – magyarázta dr. Ludvigh Károly, a Stratego ügyvezető igazgatója, a Professzionális Coaching Egyesület elnöke.

„A családi energiákat kutatom a cégekben. A legnagyobb erő a családi gyökerekben van. Vallom, hogy gyökerek nélkül nem lehet szárnyalni. A tudatos lét a gyökerektől függ. Nem mindegy, hogy milyen emocionális részeket hozol magaddal otthonról. Csakhogy a vállalkozás értelmi rendszer” – hangsúlyozta Carla Galli life és business coach, a Carla Galli Akadémia vezetője.

Kép:PP archív

Kép: PP-archív

Az értelmi és az érzelmi szintet tehát összhangba kell hozni. „Ha az egyik szülő gyengébb, a gyerek őt kezdi erősíteni. Itt kezdődik a bukás” céges szinten, mondta Galli. Ludvigh Károly látott olyan esetet, ahol a cégátadó apa és fia között rivalizálás folyt, „mert a nagyapa az unokát szerette, a leendő cégvezetőt. Az apa keresztbe tett neki. Amit leegyeztettek, abban is. Mindenütt hangsúlyozta, hogy »a fiam szenzációs, de még tanulnia kell«. A vasárnapi ebéd feszültségei is ilyesmikből erednek.”

Túl sokáig várnak a magyar főnökök az utódjukra
A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7 százaléknál zajlik már a folyamat. Ahol még nem merült fel a téma, ott a cégvezetők nagy része életkoránál fogva nem tartja aktuálisnak, vagy nincs rá ideje. A jelenlegi vezetők zömmel családtagjukban – főképp gyermekükben – látják a cég jövőjét, ez azonban nem minden esetben valósítható meg, így sokan kénytelenek alternatívát keresni.

Az árnyékalak, a tudatalattiban rejtett persona „mindig rejtett tranzakciót indít. Ez mindig erősebb, mint a hivatalos ügyek” – mondta Ludvigh.

Az sem elképzelhetetlen, hogy némely családfő azért volt munkamániás és szenvedélyes építője a cégének, mert éveken át az irodába menekült a családi élet elől. „Lehet, hogy a házastárssal való intimitás kerülése indította arra, hogy állandóan a munkahelyén legyen. A gyerek meg folyton azt látta, hogy apa sosincs otthon, mennyit gályázott, ezért ő már nem akar hasonló utat bejárni” – ecsetelte Ludvigh.

„A családi ebédet megmérgezik a ki nem mondott problémák. Nem véletlen, hogy a mesékben a legkisebb testvér ment el világot járni, szerencsét próbálni. Az az utód, aki több cégnél is megfordult, több főnököt is megtapasztalt, nemcsak a szülei cégében dolgozott, annak nagyobb az önreflexiója, nyitottabb a szervezettől jövő visszajelzésekre. Rátermettebb lesz a cégvezetésre” – mondta Pálosi Ildikó szervezetfejlesztő, a Generation Partners Kft. ügyvezetője.

Előttem az utódom?
Már a nyugdíj felé kacsingat a rendszerváltáskor az üzleti életbe lépett generáció, de a cégük átadásánál számos probléma felmerülhet. Az utódlást jól elő kell készíteni, és a folyamat cégjogi, illetve adózási meglepetésekkel is szolgálhat. Egy rendhagyó kettős interjúban a téma szakértőit kérdeztük a generációváltás kihívásairól.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek