Büntetést kaphat, ha rosszul számlázza a göngyöleget

2018. augusztus 24. péntek - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

Általános és helyesnek vélt gyakorlat, hogy a göngyöleg mozgását értékesítési és beszerzési oldalon egyaránt a vevői számlán szerepeltetik. A NAV online számlarendszerének bevezetése után azonban ellenőrzést hozhat a nyakára mindenki, aki így jár el – írja az Online számla tudásbázis.

Az áru szállítólevelén szerepeltetve megy ki a vevőnek, majd a következő szállításkor a szállítólevélre vezetik fel a visszaadott göngyölegeket. A számlázáskor a göngyölegkülönbséget írják a számlára a szállítólevél adatai alapján.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ez a gyakorlat két törvény rendelkezéseit is sérti: a számviteli törvényt és az adótörvényeket. Az NAV online számlarendszerének bevezetését követően azonban többé nem marad rejtve ez a rosszul elterjedt gyakorlat sem.

Online pénztárgép: ha ezt a 8+1 pontot betartja, nem bünteti meg a NAV
Az utóbbi hetekben végzett fővárosi és balatoni ellenőrzéseken tapasztaltak nyomán a NAV nyolc pontban összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek ismerete segíti az online pénztárgépet használókat, hogy betartsák a vonatkozó szabályokat. A plusz egy tudnivaló pedig a mulasztás következményeire hívja fel a figyelmet.

Még akkor is muszáj változtatni a bevett szokásokon, ha nem minden számla bukik meg a feltöltésen. Ilyen eset lehet például az, amikor a kiszállított és visszaszállított göngyöleg értékének összeg nulla, vagy ha kevesebb a visszaszállított göngyöleg, mint a kiszállított.

A göngyöleg helyes számlázása

Ahhoz, hogy világos legyen, hol fog a NAV számára is feltűnni a rossz gyakorlat, meg kell ismerkednünk a helyes megoldással.

A göngyöleget mint cikket értékesítjük a vevőnek. Ennek van árbevétele és adóvonzata. A visszaszállított göngyöleget azonban megvásároljuk a vevőtől, amiről a vevőnek mint eladónak kellene számlát kibocsátania.

Mi a baj az elterjedt, de hibás gyakorlattal?

A számviteli törvényt ott sértjük a jelen gyakorlattal, hogy a visszahozott göngyöleg csökkenti az árbevételt, ezzel hamis képet adunk az eredménykimutatásban, az áfatörvényt pedig ott sértjük meg, amikor csökkentjük a fizetendő adót, miközben növelni kellene a levonható adót. Ez utóbbi már alkalmas akár jelentős mértékű adóoptimalizálásra is, vagy javíthatjuk vele a vállalati cashflowt.

Vegyünk akkor példákat, amelyeket a számlaadatok beküldésekor, ha be is fogad a NAV rendszere – mert kiszűrni nem tudja –, a vállalat kockázatelemzési mutatóiban feltehetően nyomot hagynak.

A legdurvább:gongyoleg1

A számla negatív adót tartalmaz. Ez még akkor sem kerül majd feltöltésre, ha az adóértékhatárt lecsökkentik, akár 0-ra, mert a nulla alatt van. Az adóbevallásban bekerül a 30, 33, 34, 35 sorok egyikébe, ahová a könyvelő bekényszeríti, helytelenül.

Az egyszerűbb eset:gongyoleg2

A 91 ezer adótartalom miatt nem kerül feltöltésre, holott a számlán szereplő göngyöleg-visszaszállítás nem csökkenthetné a fizetendő adót, és a számla feltöltésköteles lenne. A számlafeltöltés ebben az esetben nem is képes a NAV kockázatelemző rendszerét bővíteni. Mitől lesz mégis probléma?

Ez a feltöltött számla okozza a bajt:gongyoleg3

A fenti számla tételei is feltöltésre kerülnek, így elemezhető, hogy olyan, a fizetendő adót csökkentő tétel található rajta, ami más esetben éppen a számlafeltöltési kötelezettséget sértheti. Ha ez kellő gyakoriságot ér el, akkor egészen biztosan várható egy ellenőrzés, ahol már a fel nem töltött számlákra is fény derül, melynek darabja akár 500 ezer forintnyi bírságot is érhet.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek