Bepereli a Trump-kormányt a Huawei

2019. március 07. csütörtök - 15:15 / piacesprofit.hu
  •    

Új szakaszába lép az amerikai kormány és a Huawei harca: a kínai technológiai óriás pert indított a törvény ellen, amely tiltja termékeinek megvásárlását.

A keresetet a texasi Planoban, a Huawei amerikai központjának városában nyújtották be. A kínai cég alkotmány – és törvényellenesnek tartja a tavaly augusztusban elfogadott amerikai jogszabályt, amely tiltja, hogy állami szervek vásárolják a Huawei termékeit, technológiáját.

Kép:Huawei

Kép:Huawei

A Trump-kormány már korábban azzal vádolta a kínai vállalatot, hogy a termékei alkalmasak a tiltott adatszerzésre és ezek az adatok a pekingi kormányszervekhez, a hírszerzéshez kerülnek. Washingtont különösen aggasztja, hogy a Huawei élen jár az 5G technológia kifejlesztésében és bevezetésében. Az új mobil-szabvány összekapcsolja majd a hírközlés, az energia-rendszerek, a pénzügyi világ és a szállítás hálózatait, így annak megbénítása káoszt válthat ki és rendkívül súlyos nehézséget okozhat.

Az Egyesült Államok nyomást gyakorol szövetségeseire is, hogy a fenti okokból ne vásároljanak a

A nagyság nem a megfélemlítésből származik
A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget, és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívta fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán.

Huaweitől. Amerikai nyomásra a múlt év végén Vancouverben letartóztatták a Huawei alapítójának egyik lányát, a cég pénzügyi vezetőjét, akit az amerikaiak azzal vádolnak, hogy a tilalom ellenére Iránnal kereskedett.

A Huawei jogsértőnek minősíti az amerikai lépéseket, mondván: azokat nem előzte meg sem vizsgálat, sem jogi eljárás, semmiféle bizonyítékkal nem támasztották alá a vádakat és a vállalatot alap nélkül zárják ki a piaci versenyből.

Amennyiben az amerikai bíróság a kínai cégnek ad igazat, az jelentős lendületet adna világpiaci terjedésének. A Huawei pere ritkaságszámba megy. Példa rá az orosz Kaspersky cég hasonló pere, miután amerikai részről (ugyancsak kémkedés veszélyére hivatkozva) megtiltották szoftvereik vásárlását. A Kaspersky keresetének nem adtak helyet.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)