Be lehetne tiltatni a tűzijátékozást?

2019. január 02. szerda - 14:10 / piacesprofit.hu
  •    

A tűzijáték az embernek szórakozás, az állatoknak rettegés. A szilveszteri tűzijátékok kapcsán merült fel a kérdés, hogy jogosultak-e az önkormányzatok betiltani a tűzijátékokat? Tatán ugyanis szilveszterkor már nem lehetett jogszerűen semmilyen tűzijátékot használni.

Az elmúlt évben a Magyar Madártani Egyesült és segítői 10 hónapot töltöttek azzal, hogy kiharcolják Tatán: legyen tiltott mindenféle tűzijáték november 1-től február 28-ig, ezt a helyi önkormányzat rendeletben rögzítette. A határozat lakossági kezdeményezésre indult, és elsősorban az áttelelő vízi madarak védelmét szolgálja – adta hírül a behir.hu.

A tűzijátékokkal kapcsolatos szabályokat a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011 (VIII. 24.) számú kormányrendelet tartalmazza. Amit egy kormányrendelet enged, azt a helyi önkormányzat rendelete megtilthatja? Melyik szabály az erősebb – tette fel a kérdést az Érthető Jog legfrissebb bejegyzése.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ki az erősebb „kutya”?

A kormányrendelet magasabb szintű szabályozás, mint a helyi önkormányzati rendeletek. Ez azt jelenti, hogy egy önkormányzat akkor rendelkezhet eltérően, ha azt maga a kormányrendelet lehetővé teszi. A jogszabályok „erősorrendjéről” itt tudhatsz meg többet.

A tűzijátékok esetében azonban nincs ilyen felhatalmazás a kormányrendeletben.

Akkor hogyan lehetséges, hogy Tatán mégis betiltották a tűzijátékot? Erre a környezetvédelmi törvény adott lehetőséget. A környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény kimondja, hogy:

„A települési önkormányzat képviselő-testülete, illetve a fővárosi önkormányzat esetén a fővárosi közgyűlés önkormányzati rendeletben – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott módon és mértékben – illetékességi területére a más jogszabályokban előírtaknál kizárólag nagyobb mértékben korlátozó környezetvédelmi előírásokat határozhat meg.

A települési önkormányzat (Budapesten a Fővárosi Önkormányzat is) a környezet védelme érdekében a környezetvédelmi feladatok megoldására önkormányzati rendeletet bocsát ki, illetőleg határozatot hoz.”

A tatai korlátozás a fenti törvényi szabály alapján tehát környezetvédelmi okok miatt volt lehetséges.

Petárdát azonban nemcsak Tatán, de máshol sem lehet használni!

Jelenleg azonban általánosságban nincs arra jogszabályi lehetőség, hogy bármely önkormányzat teljes mértékben korlátozza a tűzijátékok használatát.

Szerző:

Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

A cikk eredeti formában az Érthető Jog blogon olvasható!

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Kutyapánik tűzijáték idején
Az ünnepi tűzijáték hang- és fényhatással jár. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az állatokra a tűzijáték sokkolóan hat, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya/macska félelemből támadhat, harapást is okozhat.