Az építőipar dobogós a nemfizetésben

2019. január 21. hétfő - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

Szemmel látható javulást mutatott 2018 során a határidőre kifizetett számlák aránya, sőt az átlagos késedelem is rövidült két nappal - derül ki a Bisnode cégcsoport 2018 év végi adataiból. A javulás annak fényében még értékesebb, hogy az átlagos fizetési határidő is csökkent két nappal.

Továbbra is javuló tendencia figyelhető meg a hazai fizetési morálban, hiszen a vizsgált, cégek által kiállított számlák több, mint 72 százalékát sikerült határidőre teljesíteni, mindemellett pedig átlagos késedelem 18-ról 16 napra, illetve az átlagos fizetési határidőt 29 napról 27 napra csökkent.építkezésa512

Szintén javuló arányt mutatott az extrém késések mutatója is, legalábbis a számlák értékét tekintve: a 60 napon túli késés 3,77 százalékkal kevesebb alkalommal fordult elő, a 90 napon túl rendezett számlák értékaránya pedig jóval 1 százalék alatt maradt: 0,66 százalékos volt, ami lényegében megegyezik a tavalyi értékkel.

Az iparágak körül a fizetési hajlandóságban egyértelmű a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) fölénye, itt a számlák értékének közel 85 százalékát rendezték határidőre.

A sereghajtó az Információ, kommunikáció ágazat volt, ahol az összes kiállított számla csupán 46,83 százalékának ellenértéke érkezett be időben, de az építőipar és a papíripar sem lehet büszke,

egyiküknél sem érte el az időben rendezett ellenérték az 50 százalékot. Itt meg kell jegyezni, hogy a papíripar javított a tavalyi értékeken: közel 5 százalékkal jobb arányt érve el, a másik két sereghajtó közben azonban hasonló nagyságrendben rontott – tette hozzá Keleti József, a Bisnode ügyvezetője.

A pénzükhöz a leghamarabb a bútoripari ágazatban működő cégek juthattak, a Bisnode adatai szerint átlagosan – az előző évhez képest 10 (!) napot javítva – 29 nap alatt kapták meg számláik ellenértékét.

A leghosszabb ideig a gépipari cégek várhattak, számszerűsítve 55 napot.

A legigyekvőbbek a textilipar területén dolgozó cégek voltak, itt csupán tíz napos volt az átlagos fizetési késedelem a Bisnode

Lassuló ütemben, de még bővül az építőipar
2018-ban az építési piac várhatóan 2.8%-os növekedésre számíthat, mely növekedés az előrejelzési időszakban (2019-2021) átlagosan évi 1,6%-ra lassul majd le. A 2021-es építési piac volumene azonban 15%-kal még így is elmaradhat a 2007-es szinttől – olvasható az EUROCONSTRUCT 19 országra vonatkozó jelentésében.

2018-as adatai szerint, a képzeletbeli dobogóra odaállhatna még melléjük a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (11 nap), illetve a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazat (12 nap átlagos késés).

A notórius késők a művészet, szórakoztatás, szabad idő (25 nap), az ingatlanügyletek (24 nap), illetve a humán-egészségügyi, szociális ellátás (23 nap átlagos késedelem) ágazat cégei voltak.

A legnagyobb javulást a fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása ágazatban érték el a cégek, itt 27 nappal rövidült az átlagos késedelem, a legnagyobbat, pedig a vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazat rontott az előző évhez képest: 5 napot.

Az extrém későn kifizetett számlák aránya két ágazatban volt kiugróan magas: a papíriparnál és az építőiparnál, ráadásul mindkét iparág rontott is a tavalyi értékein. Az előbbinél az összes számla értékének 4,11, utóbbinál 4,72 százalékának kifizetésére várhattak akár három hónapon túl is a szállítók.

A faktúrákat legpontosabban fizető cégek Csongrád megyéből kerültek ki, a legrosszabbul pedig Zala megye teljesített, ahol ez az arány alig volt több, mint 46 százalék.

Az átlagos késés a Bisnode 2018-as év végi adatai szerint Komárom-Esztergom megyében volt a legalacsonyabb – az előző évhez képest 10 napos javulással – 11 nap, és Nógrád megyében a legmagasabb 28 nap – 17 napos (!) romlással az előző évhez képest.

Az extrém késésekben jól teljesítettek a megyék, az egyetlen fővárost kivéve, ahol az összes számla értékének 1,81 százalékát is elérte a 90 napon túl rendezett számlák aránya, a többieknél ez az érték bőven 1 százalék alatt maradt.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek