Áfarendszer: kevesebb lesz a kiskapu és a fekete lyuk

2018. október 03. szerda - 14:50 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Parlament képviselői támogatták az áfaszabályok reformjának jó részét – köztük a legfelső áfakulcs meghatározásával. Az Unió tagállamai évente csaknem 50 milliárd eurótól esnek el áfacsalások miatt, mutatják egyes tanulmányok.

A ház két jogszabály-tervezetről szavazott. Az egyik az egységes piacon belüli kereskedelmet hivatott egyszerűsíteni elsősorban a kis- és középméretű vállalkozások számára, míg a másik egyértelműbb áfakulcs-rendszert kíván létrehozni. Mindkét tervezet a teljes áfarendszer-reform részét képezi, melynek általános célja, hogy egyértelműsítse a határokon átnyúló kereskedelem során alkalmazandó szabályokat.

wikipedia.org

wikipedia.org

Az Unió tagállamai évente csaknem 50 milliárd eurótól esnek el áfacsalások miatt, mutatják egyes tanulmányok.

A két parlamenti szavazás során a képviselők nagyrészt támogatták a bizottsági javaslatot, ugyanakkor kezdeményezték egy 25 százalékos legfelső áfakulcs meghatározását, vitarendezési eljárások bevezetését, és olyan tájékoztató portál létrehozását, amely azonnal pontos információval szolgál a tagállamokban meglévő áfakulcsokról.

A szavazást megelőző vita során Jeppe Kofold, az áfaszabályok témájáért felelős dán szocialista képviselő kijelentette:

Jelenleg sokféle áfarendszer létezik az Európai Unióban, tele kiskapuval és fekete lyukkal. Ez vezetett el oda, hogy egyre több áfabevétel tűnik el.

Új dimenziót nyitott a Bíróság az áfalevonási ügyekben
Az Európai Bíróság kimondta, hogy az előlegszámla kapcsán gyakorolt áfalevonási jogot az adóhatóság megtagadhatja a vevőtől, amennyiben bebizonyítja, hogy az az előlegfizetés időpontjában tudott arról, hogy a jövőbeli értékesítés teljesítése bizonytalan.

Az előttünk lévő reformokkal évente 41 milliárd euróval csökkenthetjük ezt az áfabevétel-kiesést, egymilliárd euróval pedig a vállalatok adminisztratív költségeit.

Az áfakulcsok témaköréért felelős Szanyi Tibor elmondta: „Az áfarendszer reformja alapvetően fontos az uniós vállalkozások támogatása szempontjából. A jelenlegi rendszer a mai globalizált világban egyszerűen nem működik. A reformok a jelenlegi rugalmasságot fenntartva csökkentik a tagállamok közötti különbségeket, támogatják a kis- és középvállalkozásokat, és a szociális és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik.” (Európai Parlament)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek