Adózás EU-n kívüli import után

2018. november 05. hétfő - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Hogyan kell bevallani a harmadik országból közvetett vámjogi képviselő útján megejtett importot? Erre a kérdésre válaszoltak az Írisz Office adószakértői.

Harmadik országból (Európai Unión kívüli területekről) történő árubeszerzés esetén előfordulhat, hogy a szabad forgalomba bocsátás (az a folyamat, amely során az áru kikerül a vámhatóság felügyelete alól és közösségen belüli státuszúvá válik) nem Magyarországon, hanem az Európai Unió egy másik tagállamában történik – derül ki az Írisz Office cikkéből.

Alanyi adómentesség KATÁs vállalkozóknak?
Hogyan alakul az alanyi adómentesség értékhatára, ha az adószámos magánszemélyi státuszom mellett van egy KATÁs egyéni vállalkozásom is?

Ebben az esetben a 3. országbeli partner számláján kívül további dokumentumra van szükség a vámolást végző féltől, amely alapján az ügylet bekerül a magyar gazdasági társaság áfabevallásába. Ez azt jelenti, hogy az ilyen jellegű beszerzéseket közösségi árubeszerzésnek kell tekinteni, ráadásul úgy, mintha az eladó a vámkezelést végző cég lenne.

Nagyon fontos, hogy a közvetett vámjogi képviselő által végzett vámeljárásról a könyvelő időben tájékoztatást kapjon, hogy lehetősége legyen azt az áfabevallásban szerepeltetni, továbbá segíteni tudjon a szükséges dokumentumok beszerzésében,

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek