A SEO éri meg a leginkább a kkv-k szerint

2015. július 06. hétfő - 15:35 / piacesprofit.hu
  •    

A Facebookban még mindig nagyon bíznak a magyar vállalkozások marketing területen, emellett a keresőoptimalizálást érzik még hatékonynak. A tartalom marketing még sehol nincs, pedig ez a jövő útja.

Kép:PP archív

A WebShop-Expert Kft 2014-es évet vizsgáló tanulmánya szerint, az kibertérben mozgó magyar vállalkozások többsége a SEO-ra voksol, mint leghatékonyabb marketing eszközre. (Nemrég a Google megint módosította a keresőalgoritmust.) A keresőoptimalizáláshoz számos jó tanácsot és tippet találhatunk, de annak is vannak jelei, hogy már ez sem olyan csodafegyver, mint amilyennek gondolták a vállalkozások.

A netes marketingeszközök közül a második helyet a fent említett kutatásban talán nem meglepő módon a social Média vitte el, azon belül is a Facebook és az Adwords. Az elégedettség vizsgálatakor a SEO 4.17 pontot kapott a Google Adwords 3,62, a remarketing 3,52, a social Media 3,28, a Facebook hirdetések 3,12-öt, a hírlevelek 3,04-et, míg a kupon 2,93-al és az afiliate (együttműködési rendszer, ahol a médiatulajdonos jutalékot kap egyeztetett feltételek mellett a hirdetőtől) 2,48-al zárták a sort.

A megkérdezett vállalkozások egyharmada nem küld hírlevelet. Ez kissé különös, figyelembe véve, hogy még mindig egy igen hatékony marketing eszköznek számít, és igazán nem nevezhető drágának. (Itt találja szakértőnk hírlevél kisokosát!)

A Facebook tarol

A közösségi oldalak vizsgálata során a felmérésben világosan látszott a Facebook sokat emlegetett egyeduralma, 80 százalék fölötti részesedéssel. Messze lemaradva 28%-al a Goggle+ a második, majd a Youtube, és a Pinterest következik, de kapott mérhető mennyiségű voksot az Instagram és a Linkedln is. Szinte az összes közösségi oldalnál megfigyelhető egy marketing szempontú növekedés a tavalyi évhez képest.

Tartalommarketing – még van hova fejlődni

A tartalommarketingben még mindig az egyedi termékleírások vezetnek. Noha a folyamatos tartalomszolgáltatás egyre fontosabbá válik, Magyarországon, még a webáruházakat üzemeltetőknek is hozzávetőlegesen a fele hajlandó ilyen jellegű marketingbe invesztálni. Az a fele, aki hajlik a többlet szolgáltatásra, blogot ír (amit lehet, hogy jobb szakértőre bízni), és bejegyzéseket tesz közzé a közösségi médiában, ám a saját készítésű videókról csak 22 százalék gondolta úgy, hogy hasznos.

YouTube-kisokos vállalkozásoknak
A multimédia, a mozgókép mára alapvető kommunikációs eszközzé vált. Hogy használhatjuk ki a legnagyobb videós közösségi oldalt a cégünk érdekében? És mi az, amit semmiképpen ne tegyünk? Szakértőnk segít!

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek