A BMW sem ússza meg a csalást: perelnek az amerikaiak

2018. március 29. csütörtök - 20:05 / piacesprofit.hu
  •    

A Volkswagen, a Daimler-Mercedes és társaik után immár a BMW-t is kártérítésért perlik az Egyesült Államokban, amiért meghamisította kocsijai szennyezőanyag-kibocsátásának adatait.

 

A VW, a Daimler, a Fiat-Chrysler, a GM és a Ford után amerikai ügyvédi irodák ezúttal a BMW ellen indítottak csoportos keresetet. Azzal azzal vádolják a sok autóját az USA-ba exportáló bajor céget: 2009-2013 között exportált X5-ös és 335d modelljeinél hamisan állította, hogy azok dízel-motorjai környezetkímélők, miközben 27-szer annyi károsanyagot bocsátanak ki, mint amennyit az amerikai előírások megengednek. A kereset (akárcsak a VW elleni per esetében) a BMW beszállítója, a Bosch cég ellen is irányul.

bmw

Kép: Demcsák Gergely

A fenti vád februári felmerülése után a BMW azt közölte, hogy “tévedésből” került hibás szoftver kocsijainak ezreire. Azokat visszahívják és a hibát kiküszöbölik. Az ügyben nyomoz a müncheni ügyészség, a múlt héten tartottak házkutatást a konszern központjában.

A VW a dízel-botrány 2015-ös kirobbanása után vállalta az Egyesült Államokban a felelősséget és eddig kereken 25 milliárd dollárt fizetett ki kártérítésre dízelmotoros kocsijai vásárlóinak, két vezető amerikai munkatársát pedig több éves szabadságvesztésre ítélték.

A Volkswagen ellen hazájában is pereket készítenek elő az ügyben. Az egyik “próbapert” beruházók indították: kártérítést kérnek VW-részvényeik értékvesztéséért, mivel a VW az előírásokat megszegve nem figyelmeztette őket a dízelbotrány következményeire.

(Forrás: Manager Magazin)

Újabb botrány: új dízelmodellek csaltak az emissziós teszteken!
A Volkswagen-botrány után végképp nyilvánvalóvá vált, hogy a dízelautók több nitrogén-oxidot bocsátanak ki, mint a benzines gépjárművek. Eközben új modelleknél is eltérést mutattak ki a laboratóriumi és a valós, közúti viszonyok közepette történt kibocsátás között.