4 +1 dolog, amin cége hitelképessége múlhat

2019. május 13. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Sokszor el sem tudjuk képzelni, min múlhat az, hogy cégünk kaphat-e hitelt, vagy sem. Bosszantó szembesülni azzal, hogy a megcélzott hitel – és ezzel akár egy jól jövedelmező beruházás megvalósulása – egy banális hibán csúszhat el. Ráadásul olyanon, amit egy kis odafigyeléssel megelőzhettünk volna…

A Bankmonitor cikkének segítségével összeszedtük a legfontosabb dolgokat, amire mindenképp figyelnie kell, ha vállalkozásával hitelhez szeretne jutni.

  1. Legyen naprakész a könyvelése

Az első dolog, amit a bank kérni fog, az a cég elmúlt kétéves pénzügyi adatai, illetve az épp aktuális számok.  Mik ezek? Év végi lezárt beszámoló, főkönyv, korosított vevő-szállító analitika. Amíg ezek nem állnak rendelkezésre, a bank nem tud mit kezdeni a hiteligénnyel. A könyvelés aktualizálása az áfabevallás időszakához kapcsolódik a legtöbb könyvelőnél. A nehézség azoknál a vállalkozásoknál jelentkezik, ahol az áfabevallás negyedéves.

Az év eleji hitelfelvétel minden cégnél kritikus: az év végi számokat várja a bank, de a könyvelést adóbevallás szempontjából csak május 20-ra kell lezárni. Szóljunk időben a könyvelőnknek, hogy készítse el a szükséges lezárásokat, és álljon minden rendelkezésre, mire beadjuk a hiteligényünket.

nemigen engednek az árból az eladók

Kép: Pixabay

  1. Figyeljen arra, hogy saját tőke ne legyen negatív

Klasszikus hiba: nem törődünk vele, és sokszor a könyvelő sem hívja fel rá a figyelmünket. Pedig addig, míg cégünk saját tőkéje negatív, addig nem hitelképes.

A jó hír, hogy abban az esetben, ha ezt megoldjuk, nem számít a múlt. A rossz hír azonban, hogy sajnos ezt pótlólagos tulajdonosi befizetéssel, illetve adott esetben korábban nyújtott tagi kölcsön tőkésítésével lehet rendezni.

Mit tehetünk, ha a biztosra ígért hitel mégis befuccsol?
A biztosra ígért hitelek esetében is előfordulhat, hogy akár a végső döntés előtti utolsó pillanatban elutasít a bank. Sokszor teljesen váratlan a döntés, az ok pedig rendszerint valamilyen egyedi, bankspecifikus dolog. A Bankmonitor két cég példáján keresztül mutatja be, hogy az alternatív banki ajánlat megléte ilyenkor bizony életet, jobban mondva beruházást menthet.

A sajáttőke-helyzetet mindenképp még a hiteligény benyújtása előtt rendezzük!

  1. Ne legyen lejárt NAV-tartozás

5-ből 4 cég biztos, hogy belefutott legalább egy rövidebb NAV-inkasszós periódusba. Előfordulhat ilyen helyzet, és ezt a bankok is tudják. Nem mindegy azonban, hogy hányszor fordult elő, milyen hosszan tartott ez az időszak, illetve milyen összegű a tartozás.

Sok esetben egyszerű figyelmetlenségről van szó, de a túl gyakori figyelmetlenség a bankok szemében a hanyag tulajdonosi hozzáállást mutatja. 2-3 NAV-inkasszóval a „számlánkon” már rezeg a léc, hogy kap-e a vállalkozásunk hitelt. Hanyagságból ne kezdjük gyűjteni ezeket!

Aktuálisan fennálló NAV-tartozással nem fog hitelt kapni egy vállalkozás sem, vagyis előbb rendezni kell azt. Viszont a bank azt is elfogadja, ha a tartozás rendezésére részletfizetési megállapodást kötött.

  1. Ne hitelfelvétel előtt változtasson a tulajdonosi szerkezeten, ha nem muszáj!

Ha egy társaság tulajdonosi szerkezetében változás történik, és a változás mértéke meghaladja az 50 százalékot, a társaság gazdasági múltja – hitelezhetőségi szempontból – majdhogynem lenullázódik.

Vállalati hitelezés: nem minden a bankokon múlik
A magyarországi vállalati hitelezés folyamatosan bővül, aminek több oka van, így a kedvező makrogazdasági mutatók és az alacsony kamatok is segítik a hitelezést. Emellett azonban a kulcs a KKV-k optimizmusa; a tapasztalatok szerint a legkisebb cégek is fejlesztenének, ha kell, akkor hitelből.

Az új tulajdonosi szerkezettel a vállalkozás induló kategóriába csúszik, legalább egy fél évre. Ez azt jelenti, hogy addig nem fognak a bankok hitelt nyújtani a társaságnak.

Tulajdonosi struktúraváltás előtt ezt a szempontot is érdemes megvizsgálni, és ennek tükrében dönteni az ilyen jellegű változásokról.

… és a +1. Nem mindig kifizetődő a túlzott adóoptimalizálás…

Amikor év végén a maximális adóoptimalizálás mikéntjén gondolkozik, akkor tartsa észben, hogy a hitelképesség szempontjából fontos a kimutatható profit megléte.

A bankok azt vizsgálják ugyanis, hogy milyen hiteltörlesztőt (tőke + kamat) bír el a cég úgy, hogy az hosszú távon sem okoz fennakadást az üzletmenetben. Ráadásul a bankok nem a teljes adózott eredményt, hanem csak annak 70-75 százalékát veszik figyelembe!

A Bankmonitor vállalati kalkulátorával megnézheti, hogy cége az év végi számai alapján mekkora hitelfelvételre alkalmas:

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek