20%-kal több hitelt vehetnek fel most a cégek

2017. március 07. kedd - 12:20 / piacesprofit.hu
  •    

A bankok növekvő hitelezési éhségének kézzelfogható jele a kihelyezett vállalati beruházási hitelek átlagos futamidejének megnövekedése. A hosszabb futamidő a vállalkozások számára akár 20%-kal nagyobb felvehető hitelösszeget is jelenthet a Bankmonitor.hu szerint.

Hosszabb futamidejű hitelek mellett ugyanakkora profittal magasabb hitel érhető el a vállalkozások számára. A bankok az adható hitelösszeg megállapításánál azt vizsgálják, hogy a hiteligénylő vállalkozás éves profitjából képes-e gond nélkül fizetni tőketörlesztési és kamatfizetési kötelezettségét (adósságszolgálatát) – áll a Bankmonitor Piac & Profit számára készített elemzésében.

Tizenkét százalékkal bővült a kkv-hitelezés tavaly az MNB szerint

A kihelyezett Növekedési Hiteleket (a program március 31-én zárul) például átlagosan 9 éves futamidővel hagyták jóvá a bankok, – ez már megközelíti a maximális 10 évet – szemben a korábbi évek 7 éves átlagával.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

10 millió forintos profit (üzemi eredmény) mellett mekkora összegű Növekedési Hitel felvételére volt alkalmas egy vállalkozás korábban és most?

01

10 millió forintos profit mellett 10,5 millió forinttal magasabb összegű hitelösszeg érhető el most, mint a korábbi években.

Fordítva: kisebb profit szükséges ugyanakkora hitelhez

50 millió forintért telephelyet vásárol egy vállalkozás, amihez 20%-os önerő mellett 40 millió forint hitel igényelhető. Mekkora profittal kellett ekkora hitelösszeg felvételéhez rendelkezni a korábbi években és most?

02

Ugyanazt a hitelt tehát 1,6 millió forinttal alacsonyabb üzemi eredmény mellett érhető el ma, mint a korábbi években.

A Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorának segítéségével megnézheti, hogy vállalkozása mekkora összegű hitelfelvételre alkalmas.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek