Találatok "32" kifejezésre

Összesen: 2686 db találat


Az emberek elkezdték felélni megtakarításaikat 

A tavalyi, emelkedést követően, idén is 37 ponton áll az OTP Öngondoskodási Index főátlaga. Sokan elkezdték felhasználni megtakarításaikat, akik pedig új megtakarítást képeznek, azok is inkább rövid távon gondolkoznak, hangzott el az OTP Öngondoskodási Index eredményeit bemutató tájékoztatón.

Húzzunk bele, már csak néhány óra és vége a jövő évi kgfb kampánynak 

Péntek éjfélig dönthetnek a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosításukról a december 31-i fordulónappal rendelkezők - pár nappal az idei kampány vége előtt több mint 21 500 szerződést kötöttek az autósok a Netrisknél, azaz a tavalyinál többen váltanak biztosítást idén novemberben. Az átlagdíjuk közel 31 ezer forint. Bár ez 13,7 százalékkal magasabb összeg a mostaninál, ha nem váltottak volna, akkor több mint 14 ezer forinttal kellene többet fizetniük jövőre. Az összeállításból kiderül az is, hogy a legnépszerűbb márkák esetében mennyi a kötelező éves díja.

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A kedvezőtlen gazdasági helyzetben a magyar cégek innovációs tevékenysége változatlanul alacsony szinten stagnál – derül ki a K&H innovációs indexének második féléves felméréséből. A cégvezetők elsősorban a háttérfolyamatok ésszerűsítésére összpontosították újító szándékukat, ezzel igyekeztek vállalatuk működését hatékonyabbá tenni. Emellett a cégek fokozottan fejlesztenek a kiberbiztonság területén. Az innovációban a legnagyobb cégek járnak élen.

Eltűnt a süllyesztőben 32 ezer cég  

Az Opten adatai alapján az idei évben közel 32 ezer cég szűnt meg, és az éves csökkenés közelít a 11 ezerhez. Az új eljárások számának magas értéke és a gyenge alapítási kedv előrevetítik a cégszámcsökkenés fennmaradását. A cégtrendben is csökken a GDP-ben rosszabb teljesítményt nyújtó nemzetgazdasági ágakban működő cégek száma. Az új felszámolási eljárások száma továbbra is 2 ezer körüli, novemberre várhatóan már eléri éves szinten a 20 ezret.

Nagyszerű hír a halétel rajongóknak 

A tavalyinál kedvezőbb körülmények hatására a termelők idén 10-12 százalékkal tudták csökkenteni a haltermékek árát, így amennyiben ezt a kedvezményt a kereskedelmi láncok is érvényesítik az áraikban, a családok idén olcsóbban juthatnak majd hozzá az ünnepi halhoz. Az Agroinform.hu felmérése szerint a lakosság 80 százalékának karácsonyi asztalán idén is jelen lesz a hal.

Jóval az átlagár alatt vannak a kötelező biztosítások díjai  

A kgfb-kampány első 13 napjában több mint 9 ezer új kötelező biztosítást kötöttek a novemberi szezonban - közölte a Netrisk a saját adatai alapján. A „kampányos” személyautók esetében az átlagdíj valamivel több mint 32 ezer forint volt, ami éves szinten 15 százalékos emelkedést jelent, viszont bőven elmarad a teljes autóállományra vonatkozó 50 ezer forint feletti összegtől. Ebben szerepet játszik az is, hogy a “novemberi kötelezősök” 87 százaléka a bonus-malus besorolási rendszer szerint B10-es kategóriába tartozik, azaz régóta balesetmentesen vezetnek. 

A Mol-ra és az OTP-ra is szebb idő vár 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az előző heti záráshoz képest 519,20 ponttal, 0,90 százalékkal 57 010,75 pontra csökkent.

Bajban a vállalkozók magánélete 

A magyar vállalkozók többsége a bevételek csökkenésétől tart a leginkább és nagy kihívásának tekinti, hogy előteremtse a működési költségeket. Komoly problémát jelent a magas stressz, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának eltolódása - derül ki a Számlázz.hu és az Opinio közös, reprezentatív online felméréséből.

Mentőöv közeleg a kiskereskedelemnek, az ünnepi koszton nem hajlandók spórolni a magyarok 

Ünnepi kiadásokra 118 000 forinttal terveznek idén a magyarok, akik pedig ajándékoznak, 47 000 forintos keretben gondolkodnak. A többség az aktuális havi jövedelméből fedezi a költségeket és van, aki évvégi pulykapénzre is számít a munkáltatójától. A karácsonyfa nem lesz kisebb, a nagy ünnepi sütés-főzéshez pedig az anyagi nehézségek idején is ragaszkodunk – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.

Példamutató roncsderbi 

A 2018 és 2022 közötti időszakban 327 556 használt személygépkocsit vontak ki a forgalomból Romániában a kormány által finanszírozott roncsautó programoknak köszönhetően – közölte szerdán a Környezetvédelmi Alap (AFM).

Nagy bajban vannak az építőipari vállalkozások  

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.

Megtépázta a befektetők kedvét a gazdasági bizonytalanság  

Bár az iparág továbbra is vonzó és érkeznek a szektorba új befektetők, a kockázati- és magántőkéből származó klímatechnológiai beruházások 2023-ban 40 százalékkal csökkentek – mindenekelőtt a gazdasági bizonytalanság és a geopolitikai konfliktusok mérsékelték a befektetői bizalmat – áll a PwC State of Climate Tech idei klímatechnológiai jelentésében.

Fekete hónapok után látszik a fény a lakáspiacon  

Hanyatló forgalom és stagnálás-közeli árak jellemezték a legfrissebb jelentések szerint az idei második negyedév lakáspiacát. Ám az összességében rideg összkép mögül előtűnő részletek között találhatnak olyanokat a reménybeli vevők és eladók is, amelyek kapaszkodót adhatnak az optimizmusuknak.

Az euróövezetben egyetlen ország gazdasági teljesítménye nőtt 

Októberben tovább csökkent és közel három éve a legnagyobb mértékű teljesítményromlásra utaló szintre esett vissza az S&P Global gazdaságkutató intézet euróövezeti beszerzésimenedzser-indexe.

A lakáseladók harmada csökkentette árait, hatalmas a túlkínálat 

Az otpotthon.hu adatai alapján a hazai ingatlanpiacot továbbra is a kínálat túlsúlya jellemzi. Az első félévhez képest úgy tűnik, hogy még nyitottabbak lettek az árváltoztatásra a hirdetők. A portál friss adatai alapján a tendencia országos, hiszen az év eleji átlaghoz képest ugyan csak pár százalékkal, de a július-szeptemberi időszakban Budapesten és vidéken egyaránt nőtt az eladói árcsökkentés mértéke.

Európai dobogós lett Pest vármegye  

Az olcsóbb lakások vonzzák az odaköltözőket, az ő fokozott érdeklődésük viszont húzza fel az ingatlanárakat – az elmúlt években ez a klasszikus séma látszik érvényesülni a fővárosi agglomerációban is. És közben a Pest statisztikai régió, azaz Pest vármegye megerősítette pozícióját az ingázás európai dobogóján is.

A külföldi vásárlók mentik meg a magyar lakáspiacot 

A tavalyi visszaesést 2023-ban is folytatta a magyar lakáspiac, idén az első félévben több mint 50 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban a KSH előzetes adatai szerint. A kihelyezett lakáshitelek összege 65 százalékkal esett vissza, és a CSOK felvétele is több mint a felére csökkent. A használt lakások ára stagnál, az újaké viszont tovább nőtt az idén. Tavaly csúcsra ugrott a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlása, különösen sok volt a német és a szlovák vevő - írja elemzésében az Ingatlannet.hu a friss adatok alapján.

Műanyag nyílászárókat gyártottak és forgalmaztak a csalók 

Műanyag nyílászárók gyártásával és forgalmazásával foglalkozó budapesti és baranyai cégek által elkövetett, 650 millió forintos áfacsalás miatt indult nyomozást zárt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a bűnszervezet 15 tagjával szemben javasolnak vádemelést - közölte a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

A magyarok negyedét semmivel nem lehet leszoktatni arról, hogy ne otthon a párnacihában tartsa a pénzét 

Az emberek közel fele, 49 százaléka szokott rendszeresen takarékoskodni, közülük pedig a legtöbben 100 ezer forint alatti összeget tesznek félre havonta – derül ki az MBH Bank által végzett reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság takarékoskodási szokásait vizsgálta. A kutatás rámutatott, hogy a megkérdezettek közel fele több mint három havi jövedelmének megfelelő megtakarítással rendelkezik. A megtakarítók 44 százaléka helyezi el bankban a félre tett pénzét, de a magas inflációs környezet ellenére az emberek negyede még mindig otthon tartja a megtakarításait.

Migránsveszély a Kanári-szigeteken 

Egy nap alatt több mint ezer illegális bevándorló érkezett csónakokkal a spanyolországi Kanári-szigetekre - közölték a helyi hatóságok.

Kecsegtető ajánlatokkal jönnek vissza a lakástakarékok  

Közel öt év után, idén ismét lehetőség nyílt olyan lakástakarékpénztári számlát indítani, amelyre éves szinten akár 30 százalékos jóváírás érhető el. A kedvezménnyel sokan éltek is, éppen ezért az Online Navigátor Kft. felmérést végzett az új típusú lakástakarékkal rendelkezők között és arra kereste a választ, hogy milyen okból indították el most a lakástakarék szerződéseiket.

A családi cégek jobb eredményeket érnek el, mint a társas vállalkozások 

Az elmúlt három év kihívásokkal teli időszak volt a családi vállalkozások számára, számuk 15 százalékkal visszaesett 2020-hoz képest. Ugyanakkor évről évre egyre több hazai vállalkozás éri el az éves egy milliárd forintos árbevételi küszöböt, beleértve a családi vállalkozásokat is. Továbbra is majdnem minden ötödik „milliárdos" vállalkozásban olyan személyek vesznek részt, akik között családi kapcsolatok is felfedezhetők ügyvezetői szinten.

Majd felére zuhant az új részvénykibocsátások értéke 

Világszerte visszaestek a tőzsdei bevezetések (IPO), miközben a befektetők számára a kiemelkedő növekedésnél fontosabbá vált a vállalatok stabilitása és értékteremtő képessége – mutat rá az EY legfrissebb jelentése. A harmadik negyedévben már javult a részvénykibocsátásokat követő árfolyamok teljesítménye, ami az IPO-piac fellendülését vetíti előre.

Közel 150 ezer cég jövője kérdéses Magyarországon  

Szép csendben drasztikus változások zajlanak a globális munkaerőpiacon, az előrejelzések szerint ugyanis 2025-re az aktív munkavállalók 27 százaléka már a Z generációból kerül majd ki. Egyre több a fiatal menedzser és vállalatvezető is, csupán hazánkban 145 ezer cégnél aktuális kérdés a generációváltás. Ez a korosztály óriási küldetéstudattal rendelkezik: csak olyan célok és vállalatok mellett hajlandóak elkötelezni magukat, amelyekkel maguk is azonosulni tudnak, ugyanakkor nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e mindezt megvalósítani a vezetői székben is. Avidor András, vállalkozásfejlesztési és networking szakértő szerint az újgenerációs vezetési kultúra óriási lehetőségeket rejt magában.

Durván átalakultak a magyar autóvásárlási szokások, meglepetésre magasan a hibrid kocsik vezetnek 

Továbbra is a hibrid kategóriába tartozó személyautók vezetik az eladási listát Magyarországon: az első félévben forgalomba helyezett új 53 500 autónak már 44 százaléka rendelkezett kiegészítő elektromos motorral, ez az arány négy évvel korábban még mindössze 7 százalék volt. A tisztán benzinesek 39, a dízelesek pedig csupán 12 százalékos részaránnyal rendelkeznek. Eközben a teljesen elektromos autók részaránya elérte az 5 százalékot.

Az olcsó ukrán gabona után, most a potom árú uniós tej fenyegeti a magyar gazdákat 

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai tejtermeléssel és feldolgozással foglakozó vállalkozások. Miközben a tej felvásárlási ára folyamatosan csökken, a magas infláció miatt csökken a kereslet a tejtermékek iránt. Ráadásul az import is új erőre kapott, az elmúlt nyolc hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba, amely piacromboló hatása megkérdőjelezhetetlen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács szerint a jelenlegi helyzetben is nagyon fontos lenne, hogy a vásárlók keressék a magyar termékeket, válasszanak a hazai feldolgozók kínálatából. 

Amire nem lehetünk büszkék, a magyarok 45 százaléka úgy látja, nyugdíj után is dolgoznia kell 

Mindenki békés, nyugalomban, egészségben és pénzügyi biztonságban töltött nyugdíjas évekről álmodik, azonban mégsem teszünk következetes lépéseket ennek érdekében. Erre mutat rá az OTP Nyugdíjpénztár 2023-ban készített kutatása is.  Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók 39 százaléka szerint a jövő kiszámíthatatlan, bármit is teszünk, nem tudunk rá felkészülni, és csupán 47 százalék gondolja úgy, hogy pont a kiszámíthatatlanság miatt kell félretenni. A maradék 3 százalék szerint, pedig nincs ok az aggodalomra, a jövő kiszámítható.

Augusztusban több mint 1500-al lettünk kevesebben 

Augusztusban 7695 gyermek született, és 9504 fő vesztette életét.

A befektetők tudomásul vették, hogy akár összes pénzüket elveszíthetik, az MNB azonnal bezárta a boltot 

Az MNB 320 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a SAFIS EVO Inc.-re engedély nélküli befektetési alapkezelési tevékenység végzése miatt, továbbá egy magánszemélyre 32 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot rótt ki az említett jogosulatlan tevékenységben való érdemi közreműködése okán. A jegybank a bírság mellett azonnali tiltásról is döntött és feljelentést is tesz.

Minden második magyar előre készül a fűtési szezonra 

A magyarok 53 százaléka számít még idén ősszel nagyobb extra kiadásra. A háztartások pénzügyeit a fűtési szezonra való felkészülés mellett a magasabb fizetéssel kecsegtető munkahelyváltási tervek határozzák meg, mely a 30 év alatti dolgozó generáció közel egyharmadát foglalkoztatja – derült ki a Cofidis Hitel Monitor friss reprezentatív kutatásából.

Kell-e Magyarországra 500 ezer vendégmunkás?  

Erre kereste a választ a GKI legújabb elemzése. 

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.

Egy hónap alatt lett közel 300 ezer munkanélküli az OECD-országokban 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban júliusban átlagosan 4,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség a júniusi rekordalacsony 4,7 százalékról, és ezzel a ráta már több mint egy éve 5 százalék alatt mozog.

Tényleg senki sincs biztonságban: drámaian megugrott a csalások száma 

Az elmúlt egy évben a magyar közösségi média felhasználók fele találkozott olyan üzenettel, amelyben hamis e-mailekkel próbáltak személyes adatokat kicsalni. A kiberbűnözők SMS és azonnali üzenetküldés segítségével is megpróbálnak bizalmas információkhoz jutni. Sajnos sok hazai internetező megkönnyíti a hackerek dolgát. A Sophos regionális felmérése szerint viszont jó hír, hogy a magyarok csupán 11 százaléka továbbítja WhatsAppon vagy Messengeren keresztül a bejelentkezési jelszavakat és fontos dokumentumokat.

Európa-bajnok lett egy magyar gázszerelő, de nem Mészáros Lőrincnek hívják 

Minden várakozáson felül szerepeltek a magyar fiatal szakemberek idén is a szakmák Európa-bajnokságán, 5 arany, 1 ezüst és 4 bronzérem rendkívül komoly teljesítmény az erős európai mezőnyben.

Gombamód szaporodnak a klímás lakások Magyarországon  

A 2022-es népszámlálás már nyilvánosságra hozott adatai alapján úgy tűnik, hogy klímaforradalom zajlik a hazai lakáspiacon. Ezt a folyamatot az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a körülmények sajátos együtt állása indította el az évtized elején. A számok azt sugallják, hogy hamarosan lesznek olyan területek, ahol az otthonok és a bérlakások elvárt komfortjához ugyanúgy hozzátartozik majd a léghűtés, mint a vízöblítéses mellékhelyiség vagy a melegvíz-szolgáltatás.

Meglepetés Kína devizatartalékában  

Kína devizatartaléka az elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent augusztusban havi összevetésben.

Az egészségügyi kiadásoknál is spórolásra kényszerülnek a magyarok  

A Prémium Egészségpénztár jelen kutatása arra a kérdésre kereste a választ, hogyan reagáltak a pénztártagok az elmúlt egy év negatív gazdasági változásaira. Jelesül, hogy a családoknak mennyire kellett meghúzniuk a nadrágszíjat, valamint, hogy csökkentették-e egészségügyi kiadásaikat az elmúlt egy évben. A válaszokból az is kiderül, hogy ebben a helyzetben mennyit segít számukra a pénztári tagság.

Az állami támogatások megszűnésével a magyarok lakásfelújítási kedve is megcsappant  

A válaszadók mindössze 54 százaléka tervez energiai korszerűsítését az elkövetkezendő években - derült ki az Újház friss felméréséből.

Hány magyar dolgozik? Kijöttek a friss adatok  

Júliusban az előző év azonos időszakához képest 32 ezer fővel, 4 millió 745 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélküliek  száma 194 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Kopogtat a négynapos munkahét lehetősége, már három modell is működik 

Időről-időre felreppen a hír, hogy valamely cégnél bevezetésre került a négynapos munkahét. Többen cikkeztek már a Magyar Telekomról, mint első nagy fecskéről a piacon, de szóba került a Libri, valamint külföldi anyavállalattal rendelkező helyi cégek is. Magától értetődik a kérdés: elérhető-e ez a lehetőség mindenki számára és ha igen milyen áron? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglal néhány alap kérdést.

A vártnál jobban csökkentek az árak Németországban  

Németországban az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben csökkentek a termelői árak júliusban éves és havi összevetésben egyaránt - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Soha nem volt még ilyen hatalmas kínai cég csőd szélén, a pénzügyi rendszert is megrengetheti 

Csődvédelmet kért a közel 340 milliárd dollár adóssággal küzdő kínai ingatlanfejlesztő óriáscég, az Evergrande az Egyesült Államokban a helyi csődtörvény 15. fejezete alapján, célja, hogy megállapodásra jusson a külföldi kötvénytulajdonosokkal adósságának átütemezéséről.

Nem hisznek a magyarok a kormány inflációcsökkentő képességében 

2023 II. negyedév végére 88 437 milliárd forintra nőtt a háztartások teljes pénzügyi vagyona, ami 2 089 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 7 902 milliárd a gyarapodás.

Egyvalami javulni látszik az egészségügyben  

Az újgenerációs kiberbiztonság terén globális vezető Sophos publikálta új ágazati felmérését, amely szerint csökkent a zsarolóvírus támadások száma a megkérdezett szervezetek ellen a szektorban: 2023-ban az egészségügyi szervezetek 60 százaléka szenvedett el támadást; az azt megelőző évben 66 százalékuk.

Vergődik a magyar lízingpiac 

A Magyar Lízingszövetség legfrissebb, második negyedéves jelentése szerint folytatódott az előző évi növekedés a hazai lízingpiacon, a finanszírozott összeg már elérte a 429,11 milliárd forintot. Azonban sajnos nincs még ok az elégedettségre, mivel a szerződések száma tovább csökkent szinte minden eszközkategóriában.

Bejött a home office, de a magyarok többsége nem dönthet szabadon munkavégzésének helyéről 

A koronavírus-járvány nyomán a home office széles körben elterjedt hazánkban is, jelenléte azonban az akkori állapothoz képest jelentősen megváltozott, ritkult. Jelenleg tízből hat munkavállalónak nincs lehetősége az otthoni munkavégzésre és mindössze 9 százalékuk dönthet erről teljesen szabadon – derül ki a Profession.hu legújabb reprezentatív felméréséből.

Egyre többen ébrednek rá, hogy az állam hosszútávon nem megbízható partner 

Az idei második negyedévben is folytatódott a hozamok növekedése és ezzel az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyoni helyzetének javulása, az egészség- és nyugdíjkasszák összesített taglétszáma pedig 2,06 millió főre emelkedett.

A nyugdíjpénztáraknak semmi gondjuk a szankciókkal, ami a kormány szerint minden baj forrása 

Nagyon hamar magukhoz tértek a tavalyi sokkból a nyugdíjpénztárak, amelyek a nyár közepére ismét csúcson járnak, a vagyonportfóliók értékei visszakapaszkodtak a 2021 novemberében elért rekordokig. A kockázatosabb alapok némelyike még le van maradva egy kicsit, de a legtöbb pénztártag már visszanyerhette a válságban elszenvedett bukását - derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Jelentősen csökkent a magyarok vendégéjszakája 

2023 júniusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,6 millió vendég 4,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,8 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Harmatgyenge nyara van az ingatlanpiacnak 

Júliusban országosan 6107 lakóingatlan-adásvétel történt, amely éves összevetésben 32 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 15 százalékos visszaesést mutat - közölte a saját adatain alapuló tranzakciószám becslését a Duna House.

Alig néhány ezer lakás épül negyedévenként 

2023 I. félévében 7353 új lakás épült, 19 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, 39 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában.

Orbán modellváltása 

Az idei tusnádfürdői beszéd kevésbé volt teletűzdelve bombasztikus hatásvadász elemekkel, mint a fajvédelmi szóhasználattal operáló tavalyi, vagy a félautoriter keleti középhatalmak felemelkedését hangoztató korábbiak. Azonban a Székelyföldön nagy plénum előtt elhangzottak sorok közötti mögöttesét szemlélve mégis könnyűszerrel kiolvasható az elejtett félszavakból a beszéd veleje: Orbán egy általa közel másfél évtizede töretlenül épített gazdaságszervezési, társadalomszerkezeti, geopolitikai modell beüzemeltségét deklarálta.

Elárulták, mennyire hatásos a kormány csodafegyvere az infláció ellen  

Az online árfigyelő rendszer már 2 százalékponttal csökkentette az élelmiszerinflációt.

Hányan vannak a magyar ultragazdagok?  

Magyarországon mintegy száz embernek van 100 millió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona, ők ezzel globálisan is az ultramagas pénzügyi vagyonnal rendelkező magánszemélyek közé tartoznak - közölte a Boston Consulting Group (BCG) stratégiai menedzsment tanácsadó cég, Global Wealth Report 2023 című jelentése alapján.

A Balaton haláltusája 

A mindannyiunk tudatalattijában meglapuló emlékképek közül bármikor könnyűszerrel felidézhető a koratavasztól későőszig a magyar tenger mentén egymásutániságukban sorjázó tóparti szórakozóhelyek öröknek tetsző lüktetése. Csakúgy, mint a mélán hömpölygő családi vakációk tóparti nyárutóinak önfeledt boldogsága. Európa egyik legkiterjedtebb tóvidékének turizmusgazdasága ugyan már jó ideje túljutott önnön zenitjén, a – balatoni idegenforgalom tetszhalott jellegéről tudósító - legutóbbi híradások mégis letaglózóan hatnak a magyar tenger szépszámú szerelmeseire.

Olcsó autót gyártana a Tesla, ennyibe kerülne 

Üzemet építene Indiában a Tesla egy új, 24 ezer dolláros árkategóriás modell gyártására a Reuters hírügynökség belső forrásokból származó információi szerint.

Orbán Viktor szerint jól állunk 

Három év alatt "két meteorral is összeütköztünk": először 2020-ban a Coviddal, amelyet valahogy kivédett az ország és gyorsan visszatért a saját maga számára kijelölt útra, de 2022-ben jött a háború, amely letérítette a pályájáról - jelentette ki a miniszterelnök a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) tartott előadásában Tusnádfürdőn.

Szívhatja a fogát, aki mostanában akar nyaralót venni  

Nagymértékben, a 2021-ben mért 12 százalék után tavaly együttesen 25 százalékkal nőttek a fajlagos árak Magyarország kiemelt üdülőkörzeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain, Budapestet nem számítva pedig ennél is nagyobb, 28 százalékos volt az emelkedés – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. Az egyes üdülőövezetek között azonban jelentős különbségek mutatkoztak a drágulás mértékében: míg például Mecsek és Villány térségében 40 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, addig a Dunakanyarban stagnáltak az árak. A nyolc kiemelt üdülőövezet közül valamivel több mint 170 ezer forintos árral a Tisza-tó vidéke a legolcsóbb.

Olcsóbbak lettek a panelek  

Idén az első fél évében a paneleknél elkezdődött az árak korrekciója, Budapesten 12 lakótelepből 8 esetében 3-22 százalékkal csökkentek az átlagos négyzetméterárak, azt követően, hogy tavaly a házgyári lakások iránti magas kereslet a fővárosi lakótelepeken átlagosan 32 százalékos áremelkedést eredményezett - közölte saját adatai alapján a Duna House (DH). 

Már érzik a munkavállalók, hogy a cégek egyik legfontosabb szempontja a munkaerő megtartása lett 

A tartósan magas infláció ellenére az előző év azonos időszakával összevetve alapvetően stabil a hazai munkavállalók saját munkaerőpiaci helyzetükkel kapcsolatos megítélése. A megkérdezettek egyrészt optimistábban tekintenek a munkahelyükön belüli saját pozíciójukra, másrészt nem romlott az őket foglalkoztató cég jövőbeli fennmaradásába vetett bizalmuk. Ugyanakkor tavaly óta csökkent az általános bizalom azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges állásvesztés esetén az érintettek mennyire könnyen találnának maguknak új, a képzettségüknek megfelelő pozíciót, derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

Tényleg nagy a baj: egyre több családban elfogy a pénz a hónap végére 

Egyre kilátástalanabb helyzetet jeleznek a Magyar Nemzeti Bank statisztikái a lakosság pénzügyi erejéről. Miközben ugyanis az extra magas kamatok távol tartják a lakosságot a klasszikus hitelfelvételtől, addig a mindennapi megélhetés miatt kényszerből igénybe vett folyószámla és hitelkártya tartozások csúcsokat döntenek – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

Irigyelhetjük a román inflációt  

Romániában néhány tized százalékkal tovább lassult az infláció júniusban: az országos statisztikai intézet (INS) csütörtökön közzétett adatai szerint 10,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy éve a májusi 10,6 százalék után.

Akár tízezer forintos támogatást kaphat, aki megjavíttatja ruháját és nem kidobja 

A hatékonyabb környezetvédelem érdekében a francia kormány októbertől hozzájárul a ruházati termékek javíttatásához, hogy a vásárók kevesebb terméket dobjanak ki, és ezzel csökkenjen a hulladék mennyisége - számolt be róla a The Guardian online kiadása.

Vége a zuhanórepülésnek az ingatlanpiacon?  

A kereslet tavaly júniushoz képest 3 százalékkal élénkült, de az eladó lakásokra és házakra 2021 júniusában érkezett érdeklődésekhez képest 38 százalékos elmaradást mutat. 

Anyagilag törékeny helyzetben van a fiatalok jelentős része 

A K&H ifjúsági index első negyedéves eredményei szerint a 19-29 éves korosztály 49 százalékának van megtakarítása, szemben az előző negyedévekre jellemző, inkább 60 százalékhoz közeli aránnyal. A megtakarítással rendelkező fiatalok 38 százaléka ráadásul legfeljebb egy hónapot tudna kihúzni jövedelem nélkül.

Akcióvadászok lettek a magyarok 

A magyarok közül tízből négyen spórolnak a nyaralásra, az utazást tervezők harmada pedig több mint fél éve gyűjt - derült ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb reprezentatív kutatásából.

Nem becsülik meg a fiatalokat a munkahelyeiken  

Továbbra is kisebbségben vannak azok a dolgozó fiatalok, akik úgy érzik, megbecsülik a munkájukat - derül ki a K&H ifjúsági indexből.

Holtversenyben dőltek el a helyezések 

A tenisz szerelmesei találkoztak egymással a Csók Tenisz! csapatversenyen vasárnap a Park Teniszklubban. A játékosok között volt orvos, ügyvéd, állami vezető, kormányhivatal vezető, zenész, színész, országgyűlési képviselő, építész, volt válogatott sportoló, mesterfodrász, gyógytornász és cégvezető egyaránt.

Veszélyben a nyár? Viharfelhőket látnak a szakértők  

Bár biztatóak a külföldi vendégek magyarországi vendégéjszakáiról szóló hírek, árnyalja a képet a hazai vendégek belföldi utazásainak csökkenése. A Szallas.hu adatai szerint ugyan látszódik az utazási kedv, de a visszaesés is. Különösen azok a régiók és szállásadók aggódhatnak leginkább, ahol nincs bejáratott külföldi vendégforgalom. A Szallas.hu legfrissebb felmérésének eredménye összecseng a foglalási trendekkel: a magyarok számára idén felértékelődött az ár szerepe, az olcsóbb szálláshelyeket és ajánlatokat keresik.

A nem olvasók megverik a naponta olvasókat 

A magyarok 73 százaléka legalább alkalomszerűen olvas könyvet, 15 százalékuk számára pedig napi rutinnak számít az olvasás - derül ki az ÉVA Magazin reprezentatív felméréséből, amelyet a Reacty Digital készített el több mint ezer fő részvételével. A kutatás eredményei szerint a könnyű műfajt, regényeket, krimiket és romantikus történeteket falják legszívesebben az olvasók, de a fiatalok körében hatalmas népszerűségnek örvendenek az önfejlesztő könyvek is. A kötetek kiválasztásakor leginkább az ismerőseinkre hallgatunk.

Már a románok is előttünk járnak az infláció letörésében 

Romániában tovább lassult, de még mindig kétszámjegyű volt az infláció májusban: az országos statisztikai intézet (INS) kedden közzétett adatai szerint 10,6 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly májusban.

Orbán Viktor, az Operaház fantomja 

Nem számít nagy közösségnek az operákat előállító szakemberek összessége Magyarországon. Mindössze néhány ezer emberről beszélhetünk, ennek ellenére véres háború tört ki a társaságban, klikkekre, ellenségekre szakítva a művészeket. Az ok: az Operaház főigazgatói pályázata körüli teljes zűrzavar.

Ezeket a használt autókat lehet a leggyorsabban eladni  

Az Opelekből kelt el a legtöbb használt autó májusban, a legtöbben a Volkswagenekre kereste. Az eladott dízelek aránya fokozatosan csökken, helyüket a hibrid, illetve az elektromos kocsik veszik át a használt piacon is.  A leggyorsabban, átlagosan 61 nap alatt a Peugeot-k keltek el, míg az Alfa Romeókat jellemzően több mint 200 napig kellett hirdetni. A magyar használtautó vásárlók a német prémium márkákat akár 200 ezer kilométeres futásteljesítmény felett is szívesen veszik meg - derült ki a Kocsi.hu adatbázisából.  

A második Orbán-korszak gigameglepetése, hogy romlott az ipar hazai hozzáadott értéke 

Magyarország árukülkereskedelmi egyenlege 2022-ben rekord nagyságú veszteséget mutatott (-8,6 milliárd euró) a KSH szerint, míg az MNB szerint csaknem -15 milliárd euró lett a hiány.

Millió felett a négyzetméterárak - mivel néz szembe, aki most vásárolna? 

2022-ben országosan nagyjából 10 százalékos forgalomcsökkenés mellett 18,5 százalékos árnövekedést mértünk a lakóingatlanok piacán. Az év második felében már – a reál árat tekintve nyolc év után először – csökkenésbe váltottak az árindexek. Idén még nem számíthatunk kilábalásra, az árszínvonal legfeljebb stagnálhat. Az egyelőre megjósolhatatlan hosszúságú és mélységű visszarendeződés ugyanakkor jó lehetőséget ad a zöld szemlélet minél szélesebb körű elterjedésére a lakáspiacon.

Fontos dolgok derültek ki a magyarokról  

A 2022. évi népszámlálás adatai alapján Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő. A nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Nőtt a lakások száma és mérete is, egy lakásra kevesebb lakó jut. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022-es népszámlálás újabb eredményeit.

Mi elé nézünk a következő napokban? 

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.

Nagyobb kínálatot hozott a vevőknek a május, akik már szabadulnának a pénzügyi karanténból 

Folytatódik a kínálatbővülés a lakáspiacon: májusban már 40 százalékkal több eladó lakóingatlanból válogathattak a vevők, mint egy évvel ezelőtt. 

Pozitív a szolgáltatások külkereskedelmi egyenlege 

2023 I. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 13, importja 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,4 milliárd euró volt, 538 millió euróval több a 2022. I. negyedévinél.

Téged is megfigyelhetnek: egyre gyakoribb az illegális adatgyűjtés 

Nem is gondolnánk, naponta hány alkalommal figyelnek meg, sőt, akár hallgatnak is le bennünket, miközben mi mit sem sejtve vásárolunk, szórakozunk vagy éppen pihenünk. Pedig minden egyes ilyen felvételről részletes és teljeskörű tájékoztatást kellene kapnunk a hatályos GDPR-rendelkezések alapján.

Már nem a készpénz a magyarok kedvenc fizetőeszköze 

A Mastercard ismét elvégezte Bankkártya Használati Szokások és Attitűdök nevű kutatását, amelyben a magyarok fizetési szokásait térképezi fel és teszi követhetővé 2009 óta. A mostani eredmények alapján a fizikai bankkártya minden más fizetési megoldást megelőz, elsősorban a gyorsasága és kényelmes használata miatt, ráadásul a válaszadók ennél a fizetési eszköznél érzik leginkább biztonságban a pénzüket.

Veszélyben vannak, mégsem tudnak róla a kkv-k 

Eltérően reagálnak a kiberbiztonsági fenyegetésekre a gazdasági szektorok, a kereskedelmi szektor nagyon, a technológiai és távközlési ágazat kevéssé bízik a saját biztonsági ismereteiben - derül ki az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítója, az ESET elemzéséből.

Nagyon nem megy a magyar iparnak  

Márciusban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,0 százalékkal mérséklődött - erősítette meg pénteken második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A banki különadók veszteségbe fordították itthon az OTP-t 

Magyarországon veszteséges lett az OTP Bank, a külföldi leánybankok teljesítményével azonban sikerült csoportszinten javítani az eredményt - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP-csoport első negyedévi jelentését ismertető sajtótájékoztatón.

Meredek csúszdán a COVID vakcinagyártók 

Meredeken visszaesett a német BioNTech bevétele és nyeresége az első negyedévben a COVID-19 elleni vakcina iránti kereslet visszaesésének következtében; a cég amerikai partnere, a Pfizer a múlt hét elején szintén jelentősen csökkenő negyedéves bevételről számolt be.

Léptek a magyarok az élelmiszer-drágulás miatt  

Az elmúlt hetekben több mint félmilliónyi kiskertben, összesen mintegy 35-40 ezer hektáron kezdték meg a tavaszi munkákat. Az Agroinform.hu felmérése azt mutatja, hogy bár a legtöbben továbbra is elsősorban kikapcsolódásként tekintenek a kiskert gondozására, a zöldség- és gyümölcsárak emelkedése miatt a korábbinál fontosabb szemponttá vált, hogy anyagilag is kedvező a termények saját célra történő termelése.

20-30 százalékos béremelést akarnak a dolgozók  

A közép- és kelet-európai régióban a legtöbb munkavállaló 20-30 százalék közötti béremelést tart szükségesnek 2023-ban az infláció kompenzálására, de országtól függően 60-77 százalékuk még nem kapott munkaadójától emelésről szóló tájékoztatást. A foglalkoztatottak csupán 7-9 százaléka lenne elégedett a különféle béren felüli juttatások növelésével, 32-43 százalék keresne másik állást, ha nem emelkedik a fizetése.

Optimizmusra utalnak a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi szokásai 

A Kelet-Magyarországon működő kkv-k hitelállománya jelentősen bővült a CIB Bank ügyfélkörén belül 2022-ben, ami a régió gyors fejlődésére és a vállalkozói aktivitás növekedésére utal. A CIB Bank teljes kis- és középvállalkozói hitelállománya és megtakarítási állománya közel a negyedével nőtt tavaly.

Drasztikusan csökkent a házasságkötések száma 

A nagy családpolitikai elképzelések sorra buknak meg. Se a népességgyarapodás számai, se a házasságkötési aktivitás nem javul.

Csődbe ment az IKEA konkurenciája, 500 áruház eladó 

Csődöt jelentett az Egyesült Államok egyik meghatározó bútor és lakberendezési áruház-lánca, a Bed Bath & Beyond.

Ezek a cégek a legvonzóbb hazai munkaadók 

Gálaeseményen hirdették ki a Randstad Award, a világ legátfogóbb munkáltatóimárka-kutatása idei hazai győzteseit. A Samsung lett a legvonzóbb hazai munkáltató, a második helyen a BT (British Telecommunications) végzett, a harmadik helyet pedig a Mercedes-Benz szerezte meg, aki egyben az elmúlt tíz év legtöbbször dobogón álló munkaadója is. A legismertebb a telekommunikációs szektor, de továbbra is az IT a legvonzóbb a munkavállalók számára, és a munkahelyválasztáskor az attraktív fizetés mellett a nem anyagi juttatásoknak is fontos szerep jut.

Egyre többen keresnek munkát, miközben csökkent az állásajánlatok száma 

2023 első negyedévében megnőtt a munkavállalói jelentkezések száma az előző év azonos időszakához képest, miközben a vállalatok 18 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg. Az ország területén mindössze Heves és Hajdú-Bihar vármegyében került ki a tavalyinál több betöltésre váró pozíció a vizsgált három hónap során a Profession.hu felületére.

Óriási változás történt a fiataloknál 

Rendkívül kedvező változást hozott a 2023-as első negyedév: a K&H ifjúsági index értéke +14 pontra emelkedett az előző év utolsó negyedévében mért rekord alacsony szintről, mely az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékű változás is egyben. Immár tíz éve minden negyedévben elkészül a pénzintézet kutatása, amely a 19-29 év közötti fiatalok anyagi, pénzügyi, munkaerőpiaci helyzetét, az élettel való jelenlegi elégedettségét és a jövőbeli várakozásaikat vizsgálja.  

Új befektetéseknek kedvez a mostani gazdasági helyzet  

A BÁV 2023-ban készült Műtárgybefektetési indexe minden eddigi eredményt túlszárnyalva, 8 százalékos növekedéssel 40,6 pontos eredményt ért el. Bár a megkérdezettek csak 17 százaléka vár anyagi javulást az elkövetkező időszakban, mégis 80 százalékuk szerint jó választás a műtárgybefektetés, mert az inflációval arányos vagy akár azt meghaladó hozamot is realizálhat. A felmérés szerint a Z generáció tagjait jellemzi leginkább a vállalkozókedv, akik az online aukciók iránt is aktívan érdeklődnek. Az ékszerek népszerűségét nemcsak az üzleti eredmények, de a visszajelzések is alátámasztják, az elmúlt 5 évben ugyanis 35-ről 53 százalékra nőtt a kategória iránti érdeklődés, mellyel most már tartósan a második helyen szerepel a preferált műtárgytípusok listáján.

13 ezer 500 kkv-t finanszíroznának, gigapályázat vállalkozóknak 

Az Egyesült Arab Emitátusok iparosítását célzó Operation 300 Billion program már a magyar cégek számára is nyitva áll. A projekt meghatározó támogatója az Emirates Development Bank (EDB), amely 30 milliárd AED értékű finanszírozási keretet különített el a prioritást élvező, többféle ágazat támogatására.

Magyar cégeket is várnak az Emitátusok iparfejlesztési programjához 

Az Egyesült Arab Emitátusok iparosítását célzó Operation 300 Billion program már a magyar cégek számára is nyitva áll. A projekt meghatározó támogatója az Emirates Development Bank (EDB), amely 30 milliárd AED értékű finanszírozási keretet különített el a prioritást élvező, többféle ágazat támogatására.

Mindenhova kamerát tettek - súlyos bírságot kapott a kukkoló vállalkozás 

A Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) 30 milliós bírságot szabott ki egy budapesti szépségközpontot üzemeltető vállalkozásra. Ez a döntés egy sor olyan kérdésben foglal állást, amely a vállalkozások adatgyűjtési gyakorlatára, adatok kezelésére, adatkezelési célok meghatározására, szenzitív adatok gyűjtésére és végül a kamerás megfigyelő rendszerek használatára és felvételek készítésére vonatkozóan ad hasznos magyarázatot, külön vizsgálja továbbá a fentieket a Szépségközpontban dolgozó munkavállalók és az ügyfelek személyes adatait érintő adatkezelést is. A részleteket dr. Udvari Jesszika, a budlegal adatvédelmi szakértője ismerteti.

Felcsillant a remény a turizmusban 

Márciusban a TKI turisztikai konjunktúra index plusz 4 ponton állt a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket háromnegyed év után újra enyhén javulónak érzékelik - közölte a legfrissebb felmérés eredményét kedden a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).

Komoly következménye lehet az OPEC döntésének  

Ellátási deficitbe fordíthatja a nyersolajpiacot a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+ csoportjának váratlan kínálatszűkítő döntése - áll a Fitch Ratings szektorelemzésében.

Orbán Viktor és Putyin nem erre számított 

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években? 

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban. A Covid okozta korlátozások, lezárások kényszerűen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat, a személyes vásárlási alkalmak jelentősen visszaestek, egyik napról a másikra megnőtt az igény az online jelenlétre. 

Robbanás előtt a vállalati automatizáció: ezekre a trendekre érdemes készülnie a magyar cégeknek 

Az elmúlt években csúcsra pörgött a vállalati digitalizáció: 2022-ben 1,6 billió dollárt költöttek erre világszerte, 2026-ra pedig várhatóan meg is duplázódik ez az összeg. Ahogy a cégek a gazdasági és piaci kihívások közepette a költség- és erőforrásigények csökkentésének és az üzleti folyamatok optimalizálásának útjait keresik, egyre több területen kerül előtérbe a hiperautomatizáció. Ennek köszönhetően ugyanis az eddig időigényes, több kolléga közreműködését igénylő munkafolyamatok elvégzését a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotikai eszközeivel automatizálhatják. Miért kihagyhatatlan lehetőség a hiperautomatizáció, hogyan érdemes belefogni és miért játszik benne mégis kulcsszerepet a humánerő elérhetősége és megfelelő képzettsége? A Stylers információ-technológiai cégcsoport szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a vállalkozások jövőjét meghatározó trendről.

Egyetlen megyei jogú városban szárnyal a lakásépítési kedv 

Egyedül Debrecen szárnyal, a többi megyei jogú városban azonban lanyhul a lakásépítési kedv az Otthon Centrum kimutatása szerint. Egy négyzetméter országos átlagban 947 ezer forintba kerül, az új építésű lakások árszintje pedig három városban is meghaladta az egymilliós határt.

Az ukrán háború sem tudta visszavetni a világkereskedelmet, sőt 

Rekordot ért el tavaly a világkereskedelmi forgalom az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája, az UNCTAD tanulmánya alapján. Az idei első félévre a szervezet a világkereskedelemi forgalom stagnálását jelzi előre.

A magyarok 62 százaléka helyzetének romlására számít 

Miközben a 18-65 éves magyar internetezők 38 százalékának nincs semmilyen hosszú távú pénzügyi terve, és a többség pesszimista a közeljövőt illetően, a megkérdezettek több mint harmada kezelné a jelen problémáit a jövőjébe történő beruházással. Ha pedig visszamehetnének az időben, az egészségükbe és az önképzésbe fektetnének be többet. A magyarok tisztában vannak az öngondoskodás jelentőségével, a megtakarítók többsége a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is igyekszik félretenni – többi között ez derült ki az NN Biztosító friss, reprezentatív kutatásából.

Negatív rekordon a magyar nagyvállalatok profitvárakozása 

A nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből. A vállalatok átlagosan közel 5 százalékos profit és fél százalékos árbevétel-csökkenéssel terveznek idén. Az alacsonyabb pénzügyi eredmények a tervezett beruházásokat is erőteljesen visszafogják, a cégek mindössze 37 százaléka készül fejleszteni idén, ami az elmúlt 1,5 év legalacsonyabb értéke. 

Pörögnek a bankkártyáink az infláció miatt 

Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.

A gáz és energiatermékek áfáját csökkentik, hogy segítsék az embereket 

A horvát parlament további intézkedéseket hozott a megélhetési költségek emelkedése okozta válság enyhítésére, meghosszabbította a gáz és egyes energiatermékek áfájának csökkentését és eltörölte a nyugdíjasok egészségbiztosítási többletjárulékát - közölte a horvát közszolgálati televízió.

Nő a használtcikk piac, el nem hiszi miket veszünk olcsóbban 

A magyarok 77 százaléka nyitott arra, hogy használt terméket vásároljon, és 64 százalékuk már vett is ilyen terméket a világhálón – mutatják a Shoptet friss reprezentatív kutatásának adatai, amelyet a március 18-ai Újrahasznosítási Világnap alkalmából készített. A ruhák és a számítástechnikai eszközök a legkelendőbbek ebben a kategóriában, de a használt könyvek is felkerültek a dobogóra a magyarok online vásárlói kosarában. Csehországban az e-kereskedelem egyik leggyorsabban növekvő és legnagyobb forgalmat bonyolító szektora a használtcikk piac, Magyarországon is jól járhat az a vállalkozó, aki használt termékeivel az online tér felé nyit.

Drámai adat érkezett, ennél rosszabb helyre már nem is kerülhetett volna Magyarország 

A világ egyik legnagyobb közvéleménykutatója 32 nemzetnél vizsgálta, hogy e közösségek tagjai mennyire érzik magukat boldognak. A magyaroknál már az utolsó hely is elborzasztó, de a lemaradás mértéke aztán tényleg elképesztő.

Komoly gondban a magyar webshopok, a kisboltok sorsára juthatnak  

Bár kifejezetten üdítő a magyar e-kereskedelem múlt évi teljesítménye a régiós eredményekhez képest, azonban továbbra is aggasztóan alacsony, mindössze 32 százalék az exportáló magyar e-kereskedők aránya – derül ki egy friss e-kereskedelmi kutatásból. A hazai webshopok könnyen a kisboltok sorsára juthatnak, ha nem veszik fel a versenyt a nemzetközi versenytársakkal.

Borul minden, zuhanó kereslet, meredeken emelkedő kínálat az ingatlanpiacon 

Februárban is éles különbség mutatkozott a lakáspiac keresleti-kínálati oldala között. Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet éves összevetésben jelentősen, 48 százalékkal csökkent, miközben a kínálat számottevően, 32 százalékkal nőtt.

Robbanással kezdte az évet a hazai turizmus  

A vendégéjszakák száma 18 százalékkal nőtt 2022 januárjához képest.

Mentőöv a béremelés  

Míg tavaly tízből nyolc cégnél volt bérfejlesztés, addig az idei évre tízből hat vállalat kalkulál ezzel. Az előző évi terveknek megfelelően a munkaadók többségénél emeltek fizetést, azonban annak mértéke magasabb lett az év eleji kalkulációhoz képest. A korábban 5 százalékos bérfejlesztéssel számoló vállalatok jellemzően végül magasabb, 6-10 százalékos mértékben emeltek. 2023-ban már kevesebben, de még mindig a cégek többsége (62 százalék) tervez béremelést, ami jellemzően az egész szervezetet fogja érinteni, a mértéke pedig már tervek alapján is 6-10 százalék közé esik inkább – derült ki a Profession.hu legújabb felméréséből.

Új gázmezőket talált a Mol Magyarországon  

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon.

Keresletiből kínálati lett a magyar autópiac 

A magyarországi újautó-piac szereplői számára a múlt év vége óta a fő kihívás már nem a gyártási kapacitások szűkössége, hanem a kereslet csökkenése - mondta a Peugeot márkaigazgatója.

Borult az autólízing-piac 

1 millió forinttal nőtt az átlagos autófinanszírozási összeg.

Mi lesz az ideiglenesen bezárt postákkal? Elárulták  

A Magyar Posta Zrt. úgy döntött, hogy nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő további posták újranyitására.

Létszámcsökkentés helyett valami mást terveznek a magyar cégvezetők válaszul a válságra  

A magyarországi cégvezetők többsége a világ- és a magyar gazdaság növekedésének egyértelmű lassulására számít 2023-ban, azonban a hazai gazdaság helyzetét törékenyebbnek érzik a globálisnál. 85 százalékuk a GDP-növekedés lassulásával számol itthon – derül ki a PwC Magyarországi Vezérigazgató Felméréséből. A gazdasági növekedésre leselkedő legnagyobb veszélynek az energiaválságot tartják, melyet az infláció és a makrogazdasági volatilitás követ. A félelmekkel összhangban 15 százalékos inflációs rátát és 421 forintos euróárfolyamot jósolnak az idei évre. A pesszimista kilátások ellenére az első számú vezetők nem terveznek létszámleépítést és a javadalmazások mérséklését sem, ehelyett a működési költségek csökkentését és az árak emelését látják lehetséges megoldásnak a kihívások kezelésére. 

Van, amitől már nem igazán félnek a magyarok  

A romló gazdasági mutatók és negatív előrejelzések ellenére az őszi időszakhoz képest év végére enyhén javult a munkavállalók saját munkaerőpiaci helyzetükkel kapcsolatos hangulata. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy érzékelhetően többen tekintenek optimistán az őket foglalkoztató cég jövőbeli fennmaradására. Ugyanakkor a munkavállalók kevésbé derülátók azzal kapcsolatban, hogy amennyiben állásvesztésre kerülne sor, akkor könnyen, vagy nagyon könnyen találnának maguknak új, a képzettségüknek megfelelő pozíciót - derült ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

Bizakodóbbak lettek a magyar turisztikai iparban dolgozók 

Kismértékben, óvatosan javultak a turisztikai és a vendéglátóipari szektor várakozásai az év elején a közeli jövőre - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató legfrissebb felmérésében.

Napi 10 óra médiafogyasztás, havi 18 ezer forintért a magyar átlag 

Háztartásonként több mint 18 ezer forintot költünk médiára havonta – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hiánypótló kutatásából. A felmérés szerint átlagosan napi 300 percet tévézünk és több mint 200 percet internetezünk.

Meglepetésre pörögtek a magyar szállodák decemberben 

A magyarországi szálláshelyek teljesítménye decemberben is a várakozáson felül, kiemelkedően jól alakult, az infláció erősödése és az orosz-ukrán háború ellenére - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az eredményekről szóló összefoglalójában.

A hitelpiac szinte minden szegmensében szigorítanak a bankok 

A hitelintézetek szűkebb köre tovább szigorított a lakossági- és a vállalati hitelfeltételeken tavaly az utolsó negyedévben, a tendencia pedig 2023 első felében is folytatódhat - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a januári Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján.

A lakosság 80 százaléka elégedett a rendőrség munkájával Csehországban 

A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.

Elárulta az IKEA, mit terveznek Magyarországon  

A lakberendezési áruházlánc csaknem 20 százalékkal nőtt idehaza.

Így emeli idén a béreket az Auchan 

Az áruházlánc januártól minden munkatársának alapbérét bruttó 32 ezer forinttal emeli. A szakképzettséget nem igénylő áruházi munkakörökben akár bruttó 476 ezer forintos jövedelem is elérhető.

Borúsan látják a jövőt a cégvezetők  

Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte – mutat rá az EY 1200 CEO megkérdezésével készült nemzetközi kutatása. A döntéshozók cégfelvásárlásokkal akarnak megerősödve kikerülni a válságból.

Éled Budapest, újabb jel, hogy vége a home office-nak 

A Covid-járvány után ismét fellendülő idegenforgalomnak, a sporteseményeknek, koncerteknek, az újra kinyitó szórakozóhelyeknek, a home office visszaszorulásának és a vidéki terjeszkedésnek köszönhetően látványosan megugró, több területen új rekordot jelentő teljesítménnyel zárta az elmúlt évet a Főtaxi. 

Sok a gond a baromfihússal  

Mintegy 200 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni a múlt évben az EU-s riasztási rendszer adatai alapján. Az országot érintő ügyek elsősorban baromfihúshoz és abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, fűszerekhez, valamint étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódtak.

Kőkemény spórolásra fogta a cégeket az elszálló energiaárak  

A háromszorosára növekvő áramár a cégek villamosenergia felhasználását 6 százalékkal mérsékelte.

Romlik a munkaerőpiaci helyzet: lészámcsökkentésre készül a hazai cégek harmada 

2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát, miközben csupán 22 százalékuk jelez előre bővítést. A legnagyobb arányú létszámcsökkenés földrajzi bontásban az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, míg szektorális bontásban a kommunikációs szolgáltatások, illetve a alapanyag- és feldolgozóipar területén várható – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

Lecsap a Mol a szemétszállító cégekre, ők lesznek a nagy MOHU 

MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a neve a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cégnek; a Mol 35 évre nyerte el az évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót.

A Babaváró hitel Salgótarjánban a leghatékonyabb 

A 2024 végéig meghosszabbított Babaváró továbbra is segítséget jelent gyermeket vállaló házaspároknak a lakásvásárláshoz. A money.hu most összegyűjtötte, hogy a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken egy 50 négyzetméteres lakás árának mekkora részét fedezheti a 10 millió forintos kedvezményes hitel. Budapesten több mint 22 százalékos, Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérváron és Szegeden pedig 27-32 százalékos az arány, de Salgótarjánban majdnem eléri a 80 százalékot.

Vége az Airbus, Boeing kettős uralmának az utasszállító bizniszben 

Kína első saját fejlesztésű nagy, 170-190 férőhelyes utasszállító repülőgépe, a Comac C919-es 2022 végére 1035 megrendelést kapott 32 ügyféltől a sanghaji tudományos és technológiai bizottság közleménye szerint.

Megtudtuk mitől fél a világ 

A világjárvány után most az inflációtól félnek a legjobban az emberek, de most két és fél év után először jelentősen csökkent ez az aggodalom is.

Újranyitott 45 posta  

A Magyar Posta Zrt. az önkormányzatokkal kötött megállapodások alapján 32 településen 45 posta szüneteltetését oldja fel, az érintett postahelyek január 2-án újra kinyithattak.

Egyre több a pesszimista fiatal 

Igencsak vegyesen látják a fiatalok a mostani helyzetüket és a jövőjüket. A K&H ifjúsági index mindössze +2 pont lett a negyedik negyedévben, ami az egyik legrosszabb eredmény a felmérés nyolcéves történetében. A fiatalok 32 százaléka mondta csak magát elégedettnek, azonban 60 százalékuk a jövőt tekintve derűlátó. A felmérés szerint az “elégedetlen optimisták” tábora a legnagyobb, az “elégedett pesszimistáké” a legkisebb.

Kutatás: ki számol több fűtésköltséggel? 

Még mindig a gáz és a szilárdtüzelő a legnépszerűbb fűtési technológia, és nincs sokkal melegebb azok otthonában, akik többet fizetnek rezsire. Az Újház megbízásából készített kutatásából kiderül: sokan számítanak a fűtési költségeik növekedésére, és nem biztos, hogy a termosztát lentebb tekerése a leghatékonyabb módja a rezsiköltségek csökkentésének.

Cégvezetők árulták el, mire számítanak a következő fél évben 

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) féléves konjunktúravizsgálata részeként 2022 októberében összesen 2 135 hazai vállalkozás vezetője számolt be arról, hogy az energiaválság árnyékában miként alakult cége pénzügyi helyzete.

Komoly veszélyben a cégek: ma már minden negyedik vállalatnak kárt okoz a kiberbűnözés 

Az elmúlt három évben világszerte minden negyedik vállalatot ért legalább egy olyan információbiztonsági incidens, amely 1-20 millió dollár közötti kárt okozott a cégnek, a többség mégsem tesz aktív lépéseket a fenyegetés csökkentéséért. A vezetők zöme egyetért abban, hogy a kiberbiztonsági incidensek kötelező közzététele összehasonlítható és egységes formában kell, hogy történjen. Abban azonban már bizonytalanság mutatkozik, hogy adott határidőn belül elő is tudnák teremteni a releváns információkat – derül ki a PwC Global Digital Trust Insights felméréséből. 

Év végi jutalom, céges karácsony - mely dolgozók örülhetnek igazán? 

A hazai nagyvállalatok többségénél a korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz karácsonyi céges rendezvény, és az év végi jutalmazás sem marad el – derült ki a K&H nagyvállalati növekedési index felméréséből. A nagyvállalatoknál dolgozók elsősorban egy közös céges ebédre vagy vacsorára, pénzbeli jutalomra vagy valamilyen ajándékra számíthatnak a napokban.    

Sorra rúgják ki a dolgozókat a kínai tech vállalatok  

A kínai Xiaomi Corp mintegy 10 százalékos létszámleépítésbe fogott az okostelefon és internetszolgáltatások üzletágban, ezzel csatlakozott azokhoz a kínai technológiai vállalatokhoz, amelyek ugyancsak elbocsátásokra kényszerülnek, miközben az ország továbbra is a koronavírus-járvánnyal küzd.

Lényegesen kevesebbet szánnak most a vállalatok innovációra 

A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat. A lanyhuló vállalati innovációs kedven tovább ront az orosz-ukrán fegyveres konfliktus. „Az innováció a versenyképesség kulcsa, a digitális átállás ennek kiváló tükre” – vallja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Még csak nem is tudják, de nagy veszélyben vannak a kkv-k 

A kkv-k több mint kétharmadát érte adatbiztonsági incidens az elmúlt évben – 70 százalékuk azt is elismerte, hogy nem fordított kellő figyelmet a kiberbiztonságra. Az adatok az ESET 2022-es SMB Digital Security Sentiment Report című jelentéséből származnak. A kiberbiztonsági megoldásairól jól ismert vállalat a kutatást több mint 1200 európai, illetve észak-amerikai kis- és középvállalkozás kiberbiztonsági vezetőjének megkérdezésével készítette, az ő hozzáállásukat vizsgálta.

A nagyobb cégek járnak rosszabbul a transzferár szabályokkal 

2022-ben több jogszabály is módosításra került, amelyek érintették a hatályos transzferár-szabályokat. A legutóbb, december 9-én, a Pénzügyminisztérium által közzétett, a 32/2017. NGM Rendelet módosításával kapcsolatos jogszabálytervezet alapján a magyar transzferárazási környezet jelentősen átalakul. Az új szabályokat és a sarokpontokat magyarországi BDO Adótanácsadás üzletágának vezetője, Orbók Ilona foglalta össze.

Elégedetlenebbek lettek a magyar munkavállalók 

A Trenkwalder idei Mobilitási Indexe szerint a munkavállalók 53 százaléka hajlandó jelenlegi lakóhelyéről elköltözni: kétharmaduk belföldi, egyharmaduk külföldi célpontban gondolkodik. Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek: munka- és megélhetési körülményeiket bemutató Elégedettségi Index értéke országos átlagban 5,9 volt az 1-10 közötti értékelési skálán, ami a tavalyi 6,4-hez képest 0,5 pontos csökkenést mutat.

Áremelkedés, aszály - mit okozott ez a mezőgazdaságban? 

2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A bővüléshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  A teljes termelési volumen 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal kisebb, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nagyobb volt. A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztést is visszavetette.

Több külföldi, kevesebb belföldi vendég októberben 

2022 októberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 856 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,2 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakáké 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Személyi kölcsönök, hitelkártyák: mi változik januártól? 

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Többen dolgoznak, mint egy éve  

Októberben a 15–74 éves foglalkoztatottak  átlagos létszáma 4 millió 705 ezer fő volt, 17 ezerrel több, mint egy éve, miközben a munkanélküliek száma 176 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt. 

Nem tudnak elszakadni a kkv-k a Facebooktól  

Legalábbis ez olvasható ki a Magyar Marketing Fesztivál szervezői által készített, legfrissebb, immár 10 alkalommal elkészült Kkv Marketing Felmérés 2022 című kutatásából, amelynek keretén belül 1300 kis- és középvállalkozást, illetve azok vezetőit, továbbá egyéni vállalkozót, marketing döntéshozót kérdeztek meg a vállalkozásuk 2022-es marketingjéről, konkrét tevékenységéről és azok eredményeiről.

Romlott a vállalati ügyfelek hitelképessége 

A harmadik negyedéves jegybanki felmérés alapján a bankrendszer a konjunktúra érdemi romlását tapasztalta a harmadik negyedévben, és a következő fél évre további romlást vár - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberi, Banki Konjunktúrafelmérésében.

Gratulálhatunk a magyar családoknak, okosan reagáltak vagyonukkal a válságra 

2022 III. negyedév végére 81 876 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1 711 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 7 045 milliárd a gyarapodás. A háztartások kötelezettségeinek szintje 14 076 milliárd forint volt 250 milliárdos negyedéves emelkedéssel, míg az éves változás 1 044 milliárd forint növekedés. Így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 1 462 milliárdos negyedéves növekedéssel 67 800 milliárd forintra nőtt.

Dráma, a McDonald's kiesett a top 10-ből 

Immár a tizedik egymást követő évben lett az Apple a világ legértékesebb márkája az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat globális rangsorában.

Gond van az egyik banknál, azonnali beavatkozást vár az MNB 

Az MNB felügyeleti vizsgálata során 32 millió forint bírságot szabott ki a Polgári Bankra többek között vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, értékvesztés számítási, informatikai, adatszolgáltatási, illetve betétbiztosítási hiányosságok miatt és kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére. A feltárt problémák nem hordoznak rendszerszintű kockázatot, ugyanakkor mielőbbi kijavításuk elengedhetetlen a bBank prudens működése szempontjából.

Kevesebb magyar, több külföldi indította pihenéssel az őszt  

Miközben a vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest.

90 négyzetméter fölé nőtt az átlagos lakásméret 

2022 első három negyedévében 13 617 új lakás épült, 7,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 25 984 volt, 16 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában.

Kétszámjegyű áremelkedés a vidéki ingatlanpiacon  

Az összes használt ingatlantípusnál jelentős áremelkedést mért az Otthon Centrum a megyei jogú városok ingatlanpiacán: a társasházi és panellakások átlagos négyzetméterára több mint harminc százalékkal magasabb most, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legdrágább vidéki nagyváros Debrecen.

Mi elé néznek azok a családok, akik most akarnak lakást venni? 

Az otthonteremtési támogatások széles palettájából válogathatnak azok a családok, akik az átalakulás alatt álló ingatlanpiacon a financiális nehézségek és az emelkedő kamatkörnyezet ellenére még az idei évben belevágnak az otthonteremtésbe vagy meglévő ingatlanuk korszerűsítésébe. A kormányzati segítség ebben a helyzetben különösen jól jöhet a családoknak, a következő év azonban számos változást hoz az elérhető támogatások terén. Melyik jár le idén és mi lesz elérhető jövőre? A Credipass szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Így is le lehet faragni az inflációból  

A japán kormány 29 ezer milliárd jen értékű (200 milliárd dollár) gazdaságélénkítő csomagot jelentett be. Az intézkedéstől a növekedés felpörgését és a háztartások pénzügyi terheinek enyhítését várják.

Egyre érthetetlenebb Orbán Viktor 

Orbán Viktor kiváló beszédeivel, tűpontos elemzéseivel emelkedett fel a magyar politika csúcsára. Az utóbbi időben azonban egyre érthetetlenebbek, zavarosabbak fejtegetései. Sokszor pedig köszönőviszonyban nincsenek a valósággal.

10 százalékkal emelkedik várhatóan a gépjárművek felelősségbiztosítása 

Még jelenleg is közel egymillió gépjárműnek, köztük több mint félmillió személygépkocsinak esik január elsejére a kötelező-gépjármű-felelősségbiztosítási évfordulója. Ők azok, akiknek a november elején kezdődő kötelezőkampányban kell eldönteniük, megtartják-e jelenlegi kgfb-szerződésüket, vagy a váltás mellett döntenek. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az év végi váltási időszakban mintegy 10 százalékos átlagdíj-emelkedésre és közel 100 ezer szerződésváltásra számít.

Az e-kereskedelmi cégek is megszenvedik a válságot 

A megugró infláció, a rezsiköltségek emelkedése és a fogyasztók körében tapasztalható bizonytalanság hamar éreztette hatását az online kiskereskedelmi forgalomban is: szeptemberben az e-kereskedelmi cégek 49 százaléka tapasztalt visszaesést a forgalmában, 33 százalékuk esetében ennek mértéke elérte a 30 százalékot is – derül ki az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál gyorsfelmérésében részt vevő közel száz internetes áruház válaszaiból.

50 ezer vállalkozásnak tett be a kata - a megszűnési hullámnak még nincs vége 

Augusztus és szeptember hónapban igen komoly végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében, az egyéni vállalkozók pedig már tízezrével szűnnek meg. A két hónapban együttesen már 50 ezerrel több vállalkozást szűnt meg vagy lépett a megszűnés útjára, mint a korábban megszokott értékek.

Szenved Japán külkereskedelme és valutája 

Japán külkereskedelmi egyenlege szeptemberben már a 14-dik egymást követő hónapban zárt hiánnyal, miközben az export és az import is rekordszintre emelkedett. A japán pénzügyminisztérium szerint az importot a megugró energiabehozatal húzta történelmi csúcsra.

Feltaláltuk a spanyolviaszt, hogy lehet spórolni 

Télen a fűtés, nyáron a klíma megy kevesebbet, automata ajtókkal jelentős költségeket takaríthatnak meg az üzletek.

Árstopos olajjal, cukorral trükköztek - gigantikus csalásra bukkant a NAV 

Nemzetközi akcióban számolták fel azt a céghálózatot, amely milliárdos kárt okozott árstopos élelmiszerekkel.

Brutális a rezsi: mi segíthet az energiaválsággal szembesülő vállalkozásoknak? 

Egy friss felmérés szerint a hazai vállalkozások több mint 40 százaléka még csak most szembesül a megugró energiaszámlákkal. Több európai országban – így az Egyesült Királyságban és Olaszországban – pedig átlagosan négyszeresére nőtt a kkv-k rezsiszámlája. A cégek számára így első számú kihívássá, sok esetben a túlélés kulcsává vált az energiaköltségek csökkentése. A Stylers információ-technológiai cégcsoport hazai és külföldi példákat gyűjtött, melyek bebizonyítják, hogy most érdemes csak igazán előremenekülni.

Befellegzett a brit adócsökkentési terveknek 

Elődje csaknem összes, még érvényben volt adócsökkentési intézkedését visszavonta Jeremy Hunt új brit pénzügyminiszter.

Felkészületlenek a kkv-k jogilag 

A cégvezetők szeretnének, ha proaktívabb lenne és gyorsabb válaszokat adna a jogi szolgáltatójuk, bár kevés KKV cégnek van állandó ügyvédi megbízása– derül ki az ICT Legal, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda által készített friss felmérésből. Magyarországon, a kkv szektorban működő cégek tulajdonosait, vezetőit kérdeztük meg arról, hogy milyen általános elvárásaik, valamint tapasztalataik vannak a jogi szolgáltatójuk által végzett munkáról az együttműködésük során.

A magyarok nagyon elégedettek magukkal, hogy mennyire tudatosak, a számok ellentmondanak 

A magyarok döntő többsége tudatos vásárlónak tartja magát, ennek ellenére honfitársaink 59 százaléka dob ki élelmiszert, ráadásul 23 százalék kifejezetten sokat – mutatják az HonestFood reprezentatív felmérésének adatai, amit az október 16-i Élelmezési világnap alkalmából készítettek. A felmérésben részt vevők jelentős része (86 százalék) azért vásárol tudatosan, hogy spóroljon, a környezetvédelmi szempontok kb. minden 2. magyarnak számítanak.

A szakemberhiány aggasztja legjobban a hazai építőipari cégeket 

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére, jövőre azonban már csak 14 százalékuk; a cégek továbbra is a szakemberhiányt tartják a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Maglódon lesz a Magyar Posta legnagyobb csomagfeldolgozója 

Az üzem zöldmezős beruházással több tízmilliárd forintból épül, egy év múlva lesz kész.

A korrupció melegágyai, a milliárdos baby cégek 

A legfrissebb adatok alapján enyhén javult a vállalkozások hosszú távú túlélési rátája, de összességében még mindig nagyon sok a fiatalon megszűnő társas vállalkozás.

Szépen fejlődnek a magyarok pénzügyeik intézésében 

Rekordot döntött a kártyás fizetési forgalom és az azonnali átutalás 2022 második negyedévében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

Meglepő, de a családi vállalkozások kevésbé borúlátóak, mint a nagyvállalatok 

Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán katonai konfliktussal szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel növekedéssel, és a tervezett beruházásokból sem lesz hiány a következő egy évben. Kétharmaduk a jelenlegi helyzet gyors, idei befejezésében bízik, emellett többségük szerint a gazdaság is 3 éven belül visszaállhat a normál kerékvágásba – derült ki a K&H családi vállalatok indexből.

A francia rezsicsökkentés keményebb, mint a magyar 

Franciaország meghosszabbítja jövőre az energiaárakra tavaly bevezetett árplafont, és 15 százalékban maximálja a villamosenergia és a gáz árának az emelkedését - jelentette be Élisabeth Borne francia miniszterelnök. Megerősítette, hogy amennyiben a lakosság takarékosodik, nem lesznek kimaradások a szolgáltatásban.

Épül az országos elektromos töltőállomás hálózat 

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves beszámolója a hazai engedélyköteles e-mobilitásról. A hivatal adatai szerint 2022 első negyedévében közel 130 százalékkal több energiát töltöttek nyilvános elektromos töltőállomásokon a felhasználók, mint 2021 első három hónapjában. A töltőberendezések száma 29 százalékkal nőtt egy év alatt.

Zöldülnek a hazai vállalkozások 

A hazai mikro- és kisvállalkozások négyötöde fontosnak tartja a fenntartható vállalati működést; a fő motivációjuk a belső meggyőződés, és nem a társadalmi elvárás vagy valamilyen vélt előny – derül ki egy, a szegmens fenntarthatósági szempontjait és működését vizsgáló friss felmérésből. 

Atomerőművekkel biztosítja Európa télen az energiabiztonságot 

Elérte a novemberre előírt 92 százalékot a gáztározók töltöttsége Franciaországban, a EDF energetikai vállalat jelezte, hogy valamennyi atomerőmű működni fog télen - jelentette be Agnes Pannier-Runacher, az energetikai átállásért felelős kormánytag.

Már ennél a banknál is igényelhető a Széchenyi Kártya Program MAX 

Habár az alapkamat már kétszámjegyű, a vállalkozásoknak továbbra is rendelkezésre áll ennek a töredékéért likviditási és beruházási hitel, illetve lízing is. A K&H is elérhetővé tette a Széchenyi Kártya Program MAX kedvező finanszírozási megoldásait, amelyek az emelkedő kamatkörnyezetben is alacsony fix kamattal nyújtanak forrást a kkv-k számára. 

Fogy a támogatási keret - kapkodják a pénzt a vállalkozások 

Az augusztus közepén megnyílt lehetőséggel élve eddig csaknem 1300 vidéki álláskereső elhelyezkedéséhez igényelték a havonta akár 150 ezer forint bérköltség támogatást a munkaadók. A teljes kérelmezett forrásmennyiség az 1,1 milliárd forintot közelíti, több mint 300 millió forintot már oda is ítéltek a foglalkoztatóknak.

Hoppá, nagy béremelésekre készülnek a magyar kkv-k 

Az infláció növekedésével összhangban soha nem látott mértékű, 11 százalékos béremelésre készülnek a kkv-k – derül ki a K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményeiből. Emellett egyre több cég tervez béren kívüli juttatást is adni munkavállalóinak, elsősorban közlekedési költségtérítést, 13. havi fizetést és étkezési hozzájárulást. A foglalkoztatottság stabil a szektorban, de az iparban egyre égetőbb a munkaerőhiány.

Orbán Viktor három titka 

Van három olyan története a miniszterelnöknek, amelynek hátterét senki nem tudja és senki nem is érti. Még a fideszes képviselők sem. Akik szeretik őt a feltétlen bizalom alapján elfogadják, akik nem szeretik horror elképzeléseket szőnek magyarázatként.

A rezsipánik hajtja a magyarok lakáskorszerűsítési terveit 

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzőleg hat a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveire – ez már egy hónap elteltével is érezhető. Emellett jelentősen módosította az elvégeztetni tervezett korszerűsítési feladatok körét: a külső nyílászárok cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése, a hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények erősen nőttek, a napelemes, napkollektoros rendszerek kiépítése iránti kereslet pedig valósággal felrobbant - derül ki GKI és a Masterplast közös augusztusi kutatásának eredményeiből.

Magas árbevétel-növekedéssel számolnak a cégek – mennyit visz el ebből az infláció? 

A K&H kkv bizalmi index 2022 második negyedéves eredményei alapján az előttünk álló egy évre 12 százalékos árbevétel- és 7 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak a vállalkozások.

Giga termelői áremelkedés Németországban 

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.

Teljesült a kormány ígérete, itt a bérköltség támogatás 

Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. A 2022. augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam.

Dől a gáz Magyarország felé 

A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Elképesztő, mennyi élelmiszert dobnak ki a magyarok 

A vágtázó élelmiszerárak egyik következménye, hogy a szemétbe dobott ételek értéke is jóval magasabb lehet az idén, mint amekkora néhány évvel ezelőtt volt. Egy négytagú család esetében évente akár közel 90 ezer forint értékű élelmiszer is a kukában végezheti.

Havonta fejenként 150 ezer forint bértámogatást kaphatnak a magyar vállalkozások 

2022. augusztus 15-től indul a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program. A cégek az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő bérköltség támogatásra pályázhatnak – jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta, a legfeljebb fél éven át biztosított állami hozzájárulás célzottan ösztönzi a nehezebb foglalkoztatási helyzetűek – pl. pályakezdők, alacsony iskolai végzettségűek vagy kisgyermeket nevelők – munkába állását.

A távmunka fejlesztés az élen, nőtt a magyar vállalkozások innovációs indexe 

A rövid távú innovációk kerültek fókuszba a magyar vállalkozások körében, míg a hosszabb távra szóló fejlesztések háttérbe szorultak. A járvány következtében bevezetett home office miatt a vállalatok legnagyobb része, 37 százaléka az elmúlt két évben a legtöbb fejlesztést annak érdekében végezte, hogy az informatikai rendszereket felkészítsék a biztonságos és hatékony távmunkára - derült ki a K&H innovációs indexből.

Fogyókúrás terméket forgalmazó céget bírságolt a GVH 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 32 milliós bírságot rótt ki a Fatbond fogyókúrás termék forgalmazójára és a vele együttműködő reklámügynökségre, mert téves besorolás szerint, megtévesztő állításokkal népszerűsítették a fogyasztószert.

A Lidl nyomába ered a Spar 

A Spar 78 millió eurót (mintegy 30,7 milliárd forintot) fektet be az idén Magyarországon a tavalyi 32 milliárd forintot követően - közölte az élelmiszerlánc, miután Szigetszentmiklóson megnyitott a cég legújabb üzlete.

Létezik olyan benzines autó, ami környezetbarátságban képes konkurálni az elektromos autókkal 

Ugyanakkora üvegházhatású gázkibocsátás kapcsolódik a 85 százalék megújuló bioetanol-tartalmú E85 üzemanyagot használó plug-in hibrid és a tisztán elektromos autókhoz a járművek és az akkumulátor teljes életciklusát vizsgálva – mutatnak rá egy friss 2022-es francia kutatás eredményeire a Pannonia Bio szakértői.

A vállalkozók taszítják mélybe a digitális fejlettséget mérő uniós indexünket 

Az e-közigazgatási szolgáltatások növekvő igénybevételének köszönhetően Magyarország egy helyet előre lépett ugyan az uniós országok digitális teljesítményét mérő DESI Index rangsorában, de a 22. hely továbbra is nagyon súlyos elmaradást jelent az uniós átlagoktól szinte valamennyi dimenzióban. Továbbra is viszonylag jól teljesítünk a digitális (vezetékes és mobil) infrastruktúrában, ugyanakkor mind az állampolgárok digitális készségei, mind a vállalkozások digitális felkészültsége terén hatalmas a lemaradás.

Nem lehetünk büszkék: Magyarország ebben is a sereghajtók között van 

Az e-közigazgatási szolgáltatások növekvő igénybevételének köszönhetően Magyarország egy helyet előre lépett ugyan az uniós országok digitális teljesítményét mérő DESI Index rangsorában, de a 22. hely továbbra is nagyon súlyos elmaradást jelent az uniós átlagoktól szinte valamennyi dimenzióban. Továbbra is viszonylag jól teljesítünk a digitális (vezetékes és mobil) infrastruktúrában, ugyanakkor mind az állampolgárok digitális készségei, mind a vállalkozások digitális felkészültsége terén hatalmas a lemaradás.

A rezsiemelés növeli az új lakások iránti keresletet 

Vegyes kép rajzolódott ki új lakások piacán az idén, részben a gazdasági bizonytalanságok, az év közepén életbe lépő új energetikai előírások, szabályok miatt - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a hivatalos lakásépítési adatok mellett bemutatja a kínálat és a kereslet alakulását, valamint a fővárost és a megyeszékhelyeken jellemző átlagos négyzetméterárakat.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo