Olcsóbb lesz a telefonálás külföldre

2018. november 15. csütörtök - 10:00 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Olcsóbb telefonálást és új vészhivó rendszert vezetnek be jövőre az Unióban. A távközlési cégek ugyanakkor a kiszámíthatóságnak köszönhetően felpörgethetik befektetéseiket a nagysebességű internetbe. 

A belföldi díjas barangolást biztosító döntéssel 2017-ben megszűntek a roaming-díjak a külföldről belföldre irányuló hívások esetén. Az új jogszabály a belföldről külföldre irányuló hívások díját maximálja 2019. május 15-től 19 eurócentben, míg a szöveges üzenetek legfeljebb hat centbe kerülhetnek majd. 

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A jogszabály a biztonsági előírások, például a titkosítás szigorításával az okostelefonok, többek között az internetalapú szolgáltatások (például Skype, WhatsApp, stb.) használóit is védi. Bevezeti a telefonszám megőrzésének jogát, amely a szerződés megszűnte után egy hónapig érvényesíthető,

az előre fizetett kártyákon maradt, fel nem használt összeget pedig a szerződés megszűnésekor ezentúl kötelező lesz visszaadni a felhasználónak.

A felhasználók kártérítésre tarthatnak igényt, ha elhúzódik a szolgáltatóváltás, vagy közben kárt szenvednek. 

A tagállamoknak elő kell segíteniük az 5G hálózatok kiépítését, amelyet a megfelelő rádiófrekvencia rendelkezésre bocsátásával tehetik meg 2020-ig. A cél az, hogy az EU 5G tervével összhangban 2020-ra az EU minden tagállamában legyen legalább egy nagyobb város, ahol már működik az 5G hálózat. 

Fordított 112-es” 

A tagállamokban kötelező lesz bevezetni az úgynevezett „fordított 112-es” kommunikációs rendszert, amely vészhelyzet vagy katasztrófa esetén SMS-ben vagy mobil alkalmazások révén értesíti a térségben tartózkodó lakosokat. A tagállamoknak az irányelv hatályba lépésétől 42 hónap áll rendelkezésre, hogy felállítsák a rendszert. 

Nagyobb kiszámíthatóság a távközlési cégeknek 

Az irányelv kiszámíthatóbbá teszi a távközlési befektetések tervezhetőségét és elősegíti a cégek közötti költség- és kockázatmegosztást. 

Itt a “letölthető” SIM-kártya
A nagy németországi mobil-szolgáltatók bevezették az elektronikus SIM-kártyát: műanyag lapocska helyett a neten lehet regisztrálni a készüléket.

A parlamenti képviselők szerint a kódex kiszámíthatóbb befektetési környezetet ad a szolgáltatók számára, amely elengedhetetlen az 5G hálózatok fejlesztéséhez. A telefonhívások árának csökkenése minden európai számára győzelem, a kódex pedig az EU összes fogyasztója számára védelmet nyújt – értékelte a döntést a spanyol néppárti jelentéstevő.

A Tanács végső jóváhagyását követően a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre az irányelv átültetésére a nemzeti jogrendbe. Az árhatárok 2019. május 15-én lépnek életbe.