Nem ártana tudni, mire jó az okoseszköz, mielőtt megvesszük a gyereknek

2018. december 14. péntek - 14:09 / piacesprofit.hu
  •    

Egy közelmúltban készült felmérés szerint Angliában az 5-12 éves gyerekek 64 százaléka kevesebb időt tölt a szabadban, mint a börtönben ülő rabok, akiknek napi 1 óra séta van előírva. Valószínűleg nem kapnánk ennél biztatóbb eredményeket itthon sem.

Pedig maguk a szülők azok, akik sok esetben a gyerekek kezébe nyomják azokat az eszközöket, amik megfelelő felkészítés és védelem nélkül a sok játékon és ismereten túl veszélyeket hordoznak magukban. Mire érdemes figyelni, amikor okoseszközt vásárolunk a gyereknek, mit beszéljünk meg vele, amikor átadjuk az áhított ajándékot? Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft., az ESET magyarországi képviseletének IT-biztonsági szakértője segít azoknak, akik okoseszközt tesznek a fa alá.

Kép:GData

Kép:GData

Első lépésként érdemes tudatosítani bennük, hogy a fa alatti ajándék nem azt jelenti, hogy innentől bármikor, bármennyi ideig és bármilyen tartalmakhoz hozzáférve, korlátozás nélkül netezhetnek. A legfontosabb ilyenkor, hogy a használat tartalmi és időbeli kereteit a szülő és a gyermek közösen megbeszélje, és ezek a szabályok aztán be is legyenek tartva és tartatva.

Fontos, hogy megismertessük vele a nagyszerű lehetőségek – korlátlan zenei archívum, korlátlan olvasnivaló könyvtár, korlátlan film és videó nézési lehetőség, korlátlan tananyagokhoz való hozzáférés – mellett az online tér veszélyeit is.

Attól, hogy a szülő időnként megoszt egy nyaralós képet vagy részt vesz egy játékban, még nem tekinthet magára

A magyar gyerekek negyedét éri online zaklatás
Megdöbbentő adatokra derült fény a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság reprezentatív kutatásából. A magyar gyerekek – különösen a lányok – negyedét éri online zaklatás. Ennek fényében elgondolkodtató, hogy a szülők egy jelentős részét különösebben nem izgatja, mibe fut a gyerek a neten.

aktív és minden veszélyt ismerő Facebook-felhasználóként. Aki okoseszközt ad a gyereke kezébe, tudjon róla, hogy folyamatosan tájékozódnia kell, milyen új veszélyek bukkannak fel.

Előfordulhat, hogy a gyermekünk nem tőlünk, szülőktől, hanem egy családtagtól vagy ismerőstől kap okostelefont, aki elsődlegesen a gyermek örömére és nem feltétlenül az esetlegesen rá leselkedő veszélyekre gondol. A felelősség ebben az esetben is a miénk, szülőké. Fontos, hogy folyamatosan tájékozódjunk internetbiztonsági témákkal kapcsolatban és az interneten felbukkanó veszélyekről. Sok problémás helyzet elkerülhető a vírusvédelmi programok használatával, így ilyenkor érdemes beszerezni egy ilyen programot.

Milyen veszélyeket rejthet magában az internetre csatlakozó okoseszközök felelőtlen használata?

Óriásiak a hiányosságok az állandóan internetre kapcsolódó általános okoseszközök esetében. A Statista nemrég tett közzé egy kutatást, mely szerint a világszerte hagyományosan internetező 7,6 milliárd ember mellett még 23 milliárd egyéb netes eszköz (okoshűtő, tv, autó, porszívó, óra, hőmérő) is csatlakozik már a világhálóra. Ezen termékek gyártói nem fektetnek elég energiát a biztonságra, holott elvárható szakmai minimum lenne, hogy csak úgy léphessen egy termék piacra, hogy legyen benne hitelesítés, brute force elleni védelem, titkosítás, vírusvédelem, törölhető profil lehetőség, rendszeres hibajavító frissítés, és ne tartalmazzon a könnyű feltörést lehetővé tevő beledrótozott, úgynevezett hardcoded root password jelszót.

A netes zaklatás sajnos korunk legjellegzetesebb bántalmazási formája a gyerekek között.  Ezeket a

Így neveljük a jövő munkaerejét
Gyermekeink olyan világban nőnek fel, ahol a közösségi média, a mobiltechnológia és az online közösségek alapvető fontosságúak a kommunikáció, a tanulás és a fejlesztés útján. Szinte természetes, hogy felelős szülőkként félelmet érzünk az internet nyújtotta nyitottság és kontroll-nélküliség miatt.

cselekményeket nem szabad annyiban hagyni, lépni kell, különben sosem lesz vége, a zaklatók sosem fogják megunni. Súlyos esetben a zaklatás bűncselekmény, amelynek rendőrségi következménye is lehet.

Nagyon sok szülői közösségben téma, hogy a gyerek állandóan a telefonon lóg, gyakorlatilag „egykezű” lett, mert a másikat folyton a telefon foglalja el. Mi a jó szülői stratégia?

Nagyon fontos a bizalom szempontjából, hogy a szülő ne titokban kémkedjen. Fontos, hogy a gyermekekkel együtt döntsék el, melyikhez nem ajánlatos a hozzáférés. A közösen megbeszélt tartalmi és időtartam szerinti korlátozásokat, szűréseket később is kényelmesen változtathatják, igény és életkor szerint testre szabhatják.

Az internet világa, a számítógépes játékok, a közösségi oldalak lájkvadász közege valódi figyelem, okos irányítás, szeretettel teli törődés, pozitív mintaadás hiányában komoly függőségbe sodorhatja még a felnőtteket is, de különösen veszélyes mindez gyermekkorban. Egy felmérés szerint Angliában az 5-12 éves gyerekek 64 százaléka kevesebb időt tölt a szabadban, mint a börtönben ülő rabok, akiknek napi 1 óra séta van előírva. A brit gyerekek 90 százaléka az utóbbi egy évben nem járt parkban, erdőben, kirándulni. Nem véletlen, hogy 2018-ban a WHO hivatalosan is mentális betegségnek minősítette az internet és videojáték függőséget.