Így is visszakaphatja ellopott adatait

2018. április 17. kedd - 20:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az ESET szakemberei újfajta zsarolóvírusra hívják fel a figyelmet, amely ezúttal nem pénzt, hanem egyórányi játékot kér az adatokat helyreállító kulcsért. A zsarolóvírusok közel ötéves története során ez az első eset, amikor egy toplistás játékkal kell az áldozatoknak játszaniuk adataik visszaszerzéséhez.

A kártevők terjesztői minden olyan ötletet, trükköt felhasználnak, amely alkalmas a bevételeik növelésére. Ilyen volt korábban a Popcorn Time zsarolóvírussal fertőzött változata, amely a bitcoin-váltságdíj-fizetés helyett felajánlotta az áldozatnak, hogy fertőzze meg két ismerősét, és akkor ingyen megkapja a helyreállító kulcsot.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Hasonló volt a Rensenware nevű kártevő is, amely – a bevett szokásoktól eltérően – nem pénzt kért a megfertőzött játékosoktól, hanem adataik felszabadításáért a felhasználóknak a legmagasabb pontszámot kellett elérniük egy japán PC-s játékban.

A most felfedezett zsarolóvírus esetében sem pénz a váltságdíj, hanem a fertőzés után az áldozat üzenetet kap, amely szerint titkosítás által elvesztett adatai visszanyeréséhez egy órán át kell játszania a népszerű PUBG, vagyis a PlayerUnknown’s Battlegrounds nevű játékkal.

A kísérleti jelleg ellenére a titkosítás erős, az igazi változat azonban várhatóan már komolyabb károkat fog okozni.

Ne kattintsunk ész nélkül, csapda is lehet a weboldal
Eltérített androidos mobilok, meghekkelt kormányzati weboldalak, kutatási célokra használt szuperkomputer – a közös bennük, hogy a bűnözők kriptovalutákat próbálnak bányászni a segítségükkel.

A játékot egyébként a Steam áruházból szerezhetjük be, ennek ára 30 euró, azaz mai árfolyamon jelenleg körülbelül 9300 forint. Azonban nem szükséges megvenni a játékot, hanem akár a kalkulátor.exe-t is átnevezhetjük “tslgame.exe”-nek, ugyanis az elemzők szerint a zsarolóvírus mindössze csak annyit néz, hogy a tasklistában felbukkan-e az emlegetett „tslgame.exe” nevű folyamat.

A kísérleti jelleget erősíti az a tény is, hogy minden egyes megfertőzött számítógépen teljesen azonos a helyreállító kulcs, amely ott olvasható az üzenet legalsó sorában.

A statisztikákból mindenesetre látszik, hogy évről évre nagyobb károkat okoznak a különféle zsarolóvírusok, amelynek költségei 2017-ben már elérték az 5 milliárd dollárt.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek