Ez nem film: terjednek az önjáró gyilkos robotok

2018. december 08. szombat - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Legalább hat ország fejleszt már a mesterséges intelligencián alapuló fegyverrendszereket, amelyek önműködően gyilkolni tudnak. Emberjogi szakértők és a német gyáripar betiltásukat követeli.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Izrael, Oroszország és Dél-Korea dolgozik a mesterséges intelligencián (AI) alapuló fegyverek kifejlesztésén, amelyek emberi utasítás nélkül is gyilkolnak. Bevezetésüket azzal indokolják, hogy ilyen eszközökkel emberi életeket tudnak megmenteni – vagyis saját katonáik életét.

realsteel.wikia.com

realsteel.wikia.com

Immár nem távindítású rakétákról vagy személyzet nélküli repülő szerkezetekről van szó, hanem AI-alapú rendszerekről, amelyek a betáplált adatok, algoritmusok alapján „tanulnak”, majd önállóan döntenek célpontok elpusztításáról, ezen belül életek kioltásáról anélkül, hogy ehhez parancsra, beavatkozásra lenne szükség.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Human Rights Watch együttműködve irányítják a „gyilkos robotok” eltiltásáért folyó nemzetközi

Harci helyzetben is önállóan dönthet a mesterséges intelligencia
Kilencven ország hadseregének van már pilóta nélkül repülő harci eszköze, ötvennek felfegyverzett drónja. A jövő AI-hadviselése súlyos veszélyekkel is jár.

kampányt. Ehhez csatlakozott most a Német Gyáriparosok Szövetsége is. Állásfoglalásuk szerint az intelligens rendszerek fontos szerepet játszhatnak kíber-támadások elhárításában, vagy bonyolult, veszélyes katonai akciók előkészítésében – de nem megengedhetők olyanok, amelyek önálló döntés alapján gyilkolnak.

Nemzetközi szerződésre van szükség, amely világos normákat szab meg, s ebben Németországnak vezető szerepet kell játszania, mutatnak rá a német ipar képviselői.

(Forrás: Die Welt)