Nem mindegy, honnan vásárol az interneten

2018. február 07. szerda - 09:20 / piacesprofit.hu
  •    

Állampolgárság, lakhely, aktuális tartózkodási hely miatt nem lehet megtagadni a vásárlást, vagy átirányítani a vevőt, a kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket ugyanúgy kezelni, mint a belföldieket - az EU új szabályozása szerint.

Egy felmérésben szereplő weboldalak közel kétharmada nem engedte a más uniós tagállamból származó vevőket vásárolni

Az igazolhatatlan földrajzi korlátozást tiltó új szabályok nyomán a jövőben a fogyasztók szabadon választhatnak, hogy honnan rendelnek a neten – ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy aktuális tartózkodási helyük miatt nem lehet megtagadni a vásárlást, vagy átirányítani őket egy másik honlapra.

kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel

Kép: EU

A kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket az árak és vásárlási feltételek kapcsán a következő esetekben kell pontosan ugyanúgy kezelni, mint a belföldi vásárlókat.

A vevőket a bank- vagy hitelkártyájuk kibocsátási helye miatt sem lehet hátrányosan megkülönböztetni és nem lehet majd a bankkártya típusokon belül egyeseket földrajzi alapon elutasítani.

A szabályozás e-könyvekre, letölthető zenére, online játékokra egyelőre nem vonatkozik,

de az EP tárgyalódelegációja által a megállapodásba került felülvizsgálati záradék értelmében a Bizottságnak két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvényt ezekre is kiterjeszteni. Az audiovizuális és közlekedési szolgáltatások szintén nem esnek a törvény hatálya alá.

Kövesd a vevőt! – hajsza több eszközön át
Hallotta már ezt a panaszt, hogy a látogatók manapság csak nyomkodnak összevissza és érthetetlennek tűnik, miért hagyják el az oldalt, ahelyett hogy vennének? A sikeres internetes kereskedelemben létszükséglet, hogy ismerjük és megértsük a vevő szokásait, igényeit és jó élményt is adjunk a számára.

“Ez fontos lépés a versengő digitális egységes piac felé és komoly mérföldkő a vevőkkel szembeni diszkrimináció visszaszorításában, aminek nincs helye az egységes Európában. Most is bebizonyítottuk, hogy az EU képes az emberek mindennapi életét kedvezően befolyásoló eredményeket felmutatni” – mondta egy uniós tisztségviselő.

Egy Bizottság által publikált tanulmány szerint a felmérésben részt vevő weboldalak közel kétharmada nem engedte a más uniós tagállamból származó vevőket vásárolni. A földrajzi korlátozás gyakran háztartási eszközök vagy sportesemények jegyvásárlóit érinti, miközben az elmúlt tíz évben az interneten vásárlók száma Európában csaknem megduplázódott. (Forrás: Európai Parlament)

 

Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor