Primitív módszerekkel megtéveszthetők az önvezető autók

2019. április 06. szombat - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

Kínai IT-szakértőknek sikerült egyszerű ragasztószalaggal megtéveszteni egy önjáró Tesla-modell vezérlőrendszerét, és a forgalommal szembe irányítani a kocsit.

A tudományos célból végzett kísérletnél az útsáv kezdő részén helyeztek el felragasztott szalagot, amely azután balra, a forgalommal szembe kanyarodott. A Tesla a kocsi helyzetének meghatározásánál csak a nyomvonalat figyelő kamerára támaszkodik, navigációs vagy egyéb adatokat nem kap. Így a hamis sávval a rendszert könnyen meg lehet téveszteni, és súlyos balesetek keletkezhetnek.

önvezető autókat segítő városi infrastruktúra

Kép: Continental

Már korábban kiderült, hogy a vezető nélküli autók képfelismerő rendszereit könnyen félre lehet vezetni. Amerikai kísérleteknél ezt manipulált közlekedési jelzőtáblákkal érték el: már egy kis, a táblára felragasztott címke vagy graffiti elég volt ahhoz, hogy a rendszerek például stoptáblákat sebességkorlátozó táblának minősítsenek. A kutatók a közelmúltban észlelték, hogy egyes vészfék-asszisztensek kamerái nem mindig ismertek fel színes bőrű gyalogosokat.

Okosautókhoz okos védelem is kell
Az autóipar számára az információ a legfontosabb új üzemanyag, ami az innovációt hajtja. Az okosjárművek által generált adatok számos különféle területen felhasználhatók a termékek és a szolgáltatások fejlesztéséhez. Az információkat azonban meg is kell védeni az illetéktelenektől, hiszen 2014 óta a hatszorosára nőtt az autóipari szereplők ellen intézett kibertámadások száma.

A problémák mögött a mesterséges intelligencia bevitelének hiányosságai állnak. A rendszereket a nyomsávok, közlekedési táblák, gyalogosok rengeteg képével táplálják – és minél több kép kerül be, annál biztosabban várható a helyes elemzés. A gyalogosfelismerés problémájánál kiderült, hogy nem került be elég kép nem fehér bőrű járókelőktől.

(Forrás: Handelsblatt)