Újabb dél-amerikai valuta a bedőlés szélén

2018. augusztus 31. péntek - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

A venezuelai bolívar után újabb dél-merikai valuta gyengélkedik: Argentínában idén már 108 százalékos volt az infláció, a peso értéke csak az elmúlt két napban 20 százalékot zuhant a dollárhoz képest.

Argentína már az év eleje óta súlyos gazdasági problémákkal küzd, amit tetézett az országot sújtó aszály és a mezőgazdasági export kiesése, valamint az egész gazdaság bővülését hátráltatták a növekvő energiaárak, illetve a feltörekvő gazdaságokkal szembeni általános bizalomvesztés, illetve az amerikai piac erősödése. Az elmúlt egy-másfél évben a dollár jelentősen erősödött, és az amerikai döntéshozók jelentősen könnyítették a vállalkozások, befektetők adóterheit. A közelmúltban ezért számos befektető vonta ki a pénzét olyan feltörekvő országokból, mint Argentina, Brazília vagy Törökország, és tette amerikai bankokba, értékpapírokba.

Milliomosok, mégis éheznek
Hiába milliárdos az ember, ha egy kávé 2,5 millióba kerül. Venezuelában új valutával és az olajárhoz kötött kriptopénzzel próbálnak tenni a hiperinfláció ellen.

A befektetők különösen aggódnak a magas argentin államadósság miatt. Az ország egyre nagyobb adósságokat görget maga előtt, és sokan tartanak attól, hogy a Buenos Aires-i kormány hamarosan kénytelen lesz csődöt jelenteni. Ennek előjele lehet, hogy szerdán a kormány már egy 50 milliárd dolláros mentőcsomag előrehozott folyósítását kérte az IMF-től, hogy abból finanszírozni tuják egyéb tartozásaikat.

A rossz hírek hatására zuhanni kezdett a peso árfolyama, amit a héten az argentin jegybank drasztikus kamatemeléssel próbál mérsékelni, bár az alapkamat már addig is rendkívül magas, 45 százalékos volt. Csütörtök óta már 60 százalékos az alapkamat, ami a világon a legmagasabb.

Az argentin emberek számára a legnagyobb gondot a fizetések és megtakarítások elértéktelenedése, a növekvő munkanélküliség és a válságkezelő intézkedésként megvágott szociális kiadások okozzák. Ezek a feszültségek még súlyosabb gazdasági válságspirálhoz vezethetnek: szeptemberre az ország legnagyobb szakszervezeti tömörülése általános, minden szektorra kiterjedő munkabeszüntetést tervez, így akarják elérni a megszorító intézkedések felfüggesztését.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.