Szezon végi roham a balatoni nyaralókért

2018. augusztus 30. csütörtök - 15:15 / piacesprofit.hu
  •    

Az ősz beköszöntével felélénkül a nyaralóingatlanok piaca, 5,5 százalékos árnövekedéssel számolhat, aki magán vagy befektetési célokra szeretne idén nyaralót vásárolni. A Balaton közvetlen közelében lévő újépítésű ingatlanok négyzetméterenkénti ára a 800 ezer forintot is elérheti.

Országos szinten itt a legmagasabb a nyaralók ára. Egy siófoki használt nyaraló négyzetméterára idén elérheti az 500 ezer forintot is, míg ugyanitt egy új építésű ingatlan négyzetméterének az ára 600 és 800 ezer forint között volt – derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.image002

A nyaralóingatlanok piacán – ahogy a teljes ingatlanpiacon – a kora őszi, valamint a tavaszi időszak a legaktívabb, az Otthon Centrum augusztus utolsó heteiben már erősödő érdeklődést tapasztalt. „Aki nyaral, az legtöbbször nem ingatlanok nézegetésével tölti a szabadidejét, ezért nem a legforróbb nyári hónapokban köttetik a legtöbb üzlet. Viszont,

ha valaki megszeret egy környéket, az ősszel visszatér, és ha talál az elképzelésének és pénztárcájának megfelelő ingatlant, akkor vásárolni fog

– magyarázza Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Míg egy évtizeddel ezelőtt rengeteg külföldi vásárolt a Balaton környékén, az elmúlt évek során a hazai vevőké a főszerep. „A magyar tenger szinte minden generáció számára vonzó, sőt vannak „többgenerációs” vásárlók, ahol az idősebb korosztály már az unokákra, azaz a gyermekei családjára is gondol az ingatlan kiválasztásánál” – tette hozzá a szakértő.

Drágulást hozhat az áfaváltozás

Az újlakásáfa-kedvezmény megszűnése az üdülőpiacon is éreztetni fogja a hatását, mivel a társasnyaralók többsége lakóépületként épül. Ezekre 2019 év végéig az 5 százalékos adókulcs vonatkozik, utána viszont 27 százalékra nő az áfájuk. Az áfa elsősorban a magánvásárlókat érinti, mivel a tranzakciók jelentős hányadát vállalkozások kötik, akik számára nem probléma a magasabb áfa kulcs akár lakást, akár üdülő ingatlant vesznek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Fontos tudni, hogy azokon a területeken, ahol lakóház építése nem engedélyezett, ott üdülők épültek, amelyekre korábban is érvényes 27 százalékos áfát fizetett meg a vevő.

Már nemcsak nyaralni járunk a Balatonra
A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös Balaton-felméréséből kiderült, hogy már nem csak nyáron népszerű a Balaton: minden ötödik válaszadó télen is szívesen látogat ide. Sokan évente többször is elmennek a Balatonhoz, igaz, már csak egy-két napra.

A Balaton menti ingatlanok árát nagy mértékben befolyásolja az adott városon belüli és a fővároshoz számított elhelyezkedésük. „Távolodva Budapesttől és a vízparttól a négyzetméterenkénti ár egészen 150 ezer forintig eshet vissza” – mondja Soóki-Tóth Gábor. 

Ahogy nőnek az árak, úgy csökkennek a befektetési hozamok, egy 38-42 millióért megvásárolható ingatlan esetében az éves szinten 2,5-3,7 milliós bruttó bevétel egyelőre még vonzónak tűnik, legalábbis az értékesítési tapasztalatok ezt mutatják” – mondja Soóki-Tóth Gábor. Aki bérbeadásra vesz, általában lakást keres, viszont a kedvezményes áfa megszűnésével ezek az ingatlanok fognak leginkább drágulni.

Míg a Balatonnál elsősorban a nyaralók és a nyaralókra vadászó befektetők vásárolnak, a Velencei tó környékén vagy a Dunakanyarban már inkább állandó lakóhelyként tekintenek az ingatlanokra az érdeklődők, hiszen Budapest vagy Székesfehérvár könnyen elérhetők” – mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.