Kriptovalutával kerülik ki a szankciókat az olajtermelők

2019. március 01. péntek - 09:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Irán és Venezuela után Oroszország is olaj-alapú kripto-valuta bevezetését tervezi, hogy kikerülje az amerikai szankciók miatt jelentkező veszteségeket és nehézségeket.

A Rambler orosz hírportál idézi Oleg Nyikolájev energia-ügyi minisztert, aki kijelentette: utolsó szakaszában van a kripto-valutákkal kapcsolatos új törvények előkészítése, amelyeket már a következő hónapban elfogadhatnak. A miniszter szerint a lépésre azért van szükség, hogy elkerüljék az olyan valutákkal való kereskedést, amelyek árfolyama előre nem láthatóan változik, ne terheljék az olajexportot átváltási jutatékok, illetve elkerüljék kereskedelmi szankciók kihatásait.

bitcoin

Kép: Kaspersky Lab

Az elmúlt években „túl sok” pénzügyi és kereskedelmi korlátozás keletkezett. A kriptovaluták bevezetésével az olajtermelő országok ki tudják kerülni ezeket a korlátozásokat, így a miniszter.

Nicsak, mire jó (még) a bitcoin
Oroszország bitcoinba fektethet, hogy csökkentse az ellene hozott gazdasági szankciók hatását, jelezte egy moszkvai közgazdász.

Az olajkereskedelmet ismeretesen dollárban számolják el. Oroszország mellett (amely nem tagja az OPEC-nek, az olajtermelő országok szövetségének), az OPEC-tag Iránt és Venezuelát is súlyosan érintik az amerikai rendszabályok, nem tudják eladni a világpiacon olajukat. Venezuela tavaly vezette be Petro nevű kripto-fizetőeszközt, Irán hasonlót tervez, Riel néven. A rendszabályok egyébként sújtják Kínát is, ám ott még tilos a kriptovaluta.

(Forrás: Asia Times)