Ez sokba fog nekünk kerülni

2018. július 12. csütörtök - 12:58 / piacesprofit.hu
  •    

Ultimátumot adott az amerikai elnök a szövetségeseknek: 2019-ben már a GDP-jük 2 százalékát védelmi kiadásokra kell költeniük, vagy számoljanak a következményekkel. Források szerint az USA kilépésével fenyegette meg a tagállamokat.

Szerdán még a Donald Trump vezette amerikai küldöttség is egyetértett a most zajló NATO-csúcs záródokumentumával, amelyben 2024-et célozzák meg a NATO-tagállamok, mint végső határidőt, amelyre minden tagállam a teljes védelmi kaidásait a GDP-je, (azaz a bruttó nemzeti össztermék) két százalékára emeli.

A hirtelen elhatározásairól hírhedt amerikai elnök azonban csütörtökön már keményebb hangon fogalmazott: már 2019-től el kell érnie a tagállamok védelmi kiadásainak ezt a szintet, mást az Egyesült Államok nem fogadhat el.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Felszólalásában Trump határozottan kikelt az európai szövetségesek ellen elégtelen védelmi kiadásaik és az EU szerinte tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt. A délelőtti ülésen részt vett Ukrajna és Georgia elnöke is, akiket ezután a terem elhagyására kértek, és az eredeti tervektől eltérően szűkebb, tagállami körben – rendkívüli ülés keretében – folytatták a zárt ajtók mögötti tanácskozást – adta hírül a Távirati Iroda.

Pont a Harley
A Donald Trump által viselt kereskedelmi háború a világ többi része ellen fájó ponton ütött vissza az amerikai elnöknek. Pontosan az a cég mutatott fügét neki, amely az elnök által oly vehemensen képviselt amerikai álmot testesítené meg. Persze az igazság az, hogy a motorgyártó már amúgy is bajban volt, és az elnök döntése tulajdonképpen kapóra jött a legendás márkának.

„Súlyos következményei” lesznek, amennyiben a szövetségesek nem emelik azonnali hatállyal katonai költségeiket, ebben az esetben az Egyesült Államok a maga útját fogja járni a védelempolitikában” – jelentette ki helyszíni értesülések szerint Trump. Néhány perccel később az elnök sajtótájékoztatóján már úgy fogalmazott: jelentős előrelépést sikerült elérni az értekezleten, a katonai szervezet tagállamai lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket.

“A NATO egy jól olajozott gépezet” – így jellemezte az elnök a rendkívüli ülés után az elért eredményeket.

Ha Magyarország valóban jelentősen emeli a védelmi kiadásokat, akkor az sokba fog nekünk kerülni: 2015-ben a honvédelemre költött pénzek Magyarországon a GDP 0,6 százalékát tették ki, de még az idei büdzsében tervezett 428 milliárd forint, is csak a GDP 1,05 százalékát teszi ki, mintegy duplájára, csaknem 900 milliárd forintra kellene tehát emelni a Honvédségi kiadásainkat.  A Távirati Iroda közlése szerint Orbán Viktor egyetért a védelmi kiadások emelésével, „és nem a távoli jövőben, hanem minél hamarabb” közös európai hadsereget hozna létre.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor