Be kell rendezkedni a mostani olajárra?

2018. június 21. csütörtök - 09:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Kevés a remény, hogy az OPEC pénteki ülésén hozott döntések után érdemben csökken az olajár. Szaúd-Arábia és Oroszország ugyanis a kitermelés fokozását szorgalmazza, a többiek viszont félnek, hogy ettől visszaesik a kereslet, így mérséklődik a tavalyinál 70 százalékkal magasabb olajár.

Az OPEC, az olajtermelő országok szervezete tavaly novemberben döntött a kitermelés csökkentéséről, hogy szinten tartsa az árakat, s eddig az volt várható, hogy ezt a korlátozást ez év novemberéig fenntartják.

Az intézkedés nyomán a referenciaként szolgáló Északi-tengeri Brent-olaj hordónkénti ára májusra 80 dollárra emelkedett. Azóta az ár ugyan valamelyest csökkent, de még így is kereken 70 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

olajkút

Kép: Freeimages.com

Az OPEC országai most nehéz döntés előtt állnak. Amennyiben kitartanak a termelés visszafogása mellett, még magasabbra emelkedik az ár – emlegetik már a hordónkénti 100 dollárt is, amire utoljára 2014 közepén volt példa. Ilyen esetben viszont azzal is számolniuk kell, hogy nő a termelés a szervezeten kívüli államokban (ezekhez tartozik Oroszország is), és csökken a kereslet.

Amennyiben elengedik a kitermelést, az erősen lenyomná az árat, ráadásul olyan időszakban, amikor viharfelhők gyűlekeznek a világgazdaság felett, és a

Visszatér a 400 forintos benzinár?
Az elmúlt hetekben látványosan dráguló olajár láttán egyre nagyobb az aggodalom, egyelőre azonban nem érdemes megrohamozni a benzinkutakat. A K&H szerint ugyanis az emelkedést a hirtelen megugró olajár miatt mérséklődő keresletnövekedés, az amerikai dollár erősödése, a Trump iráni szankcióival szembeni európai és ázsiai ellenállás, és az OPEC soron következő ülésének várható kvótaemelése mind fékezheti.

kibontakozó kereskedelmi háború továbbmérsékelheti a keresletet.

A két legnagyobb olajtermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország világossá tette, hogy növelni kívánják a termelést – velük szemben Irán, Irak és Venezuela nem. Az ok: az utóbbiak politikai okokból nem tudják gyorsan felfuttatni a kiaknázást. Iránnak az ellene alkalmazott szankciók miatt meg van kötve a keze, Iraknak rendeznie kellene a konfliktust a kurd helyi kormányzattal, míg Venezuela a gazdasági összeomlás előtt áll.

A többlettermelés haszonélvezője Szaúd-Arábia, az Emírségek és Kuvait mellett Oroszország lenne.

Az OPEC döntései egyhangúságot kívánnak, de a tagoknak módjuk van azokat megkerülni – a nem-tag Oroszországnak különösen. Felmerült ezért a javaslat, kössék Oroszországot szorosabban a szervezethez.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.