A látszat ellenére ne temessük a részvényeket

2018. október 26. péntek - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az októberi beszakadás után 5 éve volt ilyen olcsó a részvénypiac, miközben a gazdasági növekedés továbbra is stabil. A részvényeknek ezért az erőteljesebb árfolyammozgások figyelembevételével is stabil helyük van a portfólióban – tájékoztat a K&H Alapkezelő.

Az év elején tapasztalt optimizmus szép lassan elolvadt, és jelenleg erős beszakadás jellemzi a részvénypiacokat: október elejétől nagyjából 10 százalékkal estek az árfolyamok. Ennek hátterében olyan tényezők húzódnak, mint a világgazdaság lassabb növekedése, a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság, az Olaszország és a Brexit keltette kockázatok, valamint a Fed-kamatemelés hatására emelkedő kötvényhozamok.

nagyot eshetnek a piacok

Kép: SXC

Fontos azonban látni, hogy a mérsékeltebb növekedési kilátások ellenére is pozitív tartományban vannak a konjunktúraindexek, tehát továbbra is stabil gazdasági növekedés várható. Így a részvényeknek is stabil helyük és szerepük van a portfólióban – hangsúlyozta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

5 éve nem volt ilyen olcsó a részvénypiac

Az előremutató P/E (árfolyam/nyereség) értékeltségi mutató alapján az látható, hogy az egyes régiókban 4-5 éve nem volt ilyen

Tőkebefektetési szakkifejezések – nem csak befektetőknek
Mi rejtőzik a jogi szakkifejezések mögött? Dr. Pintér Attila segítségével a tőkebefektetésekben előforduló kifejezéseket vesszük sorra. Figyelem! Nem csak befektetőknek!

olcsó a részvénypiac, érdemes tehát részvényeszközöket is tartani a befektetési portfóliónkban, természetesen azt is figyelembe véve, hogy a növekedés lassulása és az egyéb kockázatok továbbra is erőteljes árfolyammozgásokat okozhatnak” – tanácsolja a befektetési szakember.

Mivel a most fennálló negatív tőkepiaci hangulat hosszabb távon a gazdaságnak sem tesz jót, hiszen korlátozhatja a növekedést, ezért előbb-utóbb a döntéshozók is léphetnek: a Fed befékezheti a kamatemelést, a novemberi kongresszusi választásokat követően Trump kompromisszumkészebb lehet a kereskedelmi korlátozásokat illetően, vagy akár az EKB is döntheti arról, hogy kitolja a jelenleg december végéig futó eszközvásárlási programját.