A gyorsítósávon előz Kína a digitális technológiákban

2019. április 09. kedd - 09:09 / piacesprofit.hu
  •    

Kína jó úton van ahhoz, hogy bizonyos kulcsfontosságú digitális technológiák területén maga mögött hagyja az Egyesült Államokat, mutat rá egy tanulmány a keddi, brüsszeli EU-Kína csúcstalálkozó előtt.

A mesterséges intelligencia területén a Kínai Népköztársaság 2018-ban két és félszer annyit szabadalmat jegyeztetett be, mint az Egyesült Államok. A Merics nevű Kína-kutató intézet adatai szerint Peking például legalább 50 Mrd. dollárt ruházott be a katonai szempontból is fontos kvantumkriptográfiai (titkosítási) eljárások kutatásába.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A tanulmány arra is figyelmeztet, hogy Európa az USA és Kína vetélkedésének áldozata lehet. Egyrészt a két nagyhatalom sokkal többet ruház be digitális kutatásokba, mint Európa, másrészt negatívan hatnak az amerikai törekvések a kínai high-tech termékek visszaszorítására a piacon.

Ilyen a nyomás Washington szövetségeseire, hogy (a kémkedés gyanúja miatt) ne alkalmazzák a Huawei technológiáját. Az uniós országok nem engednek ennek a nyomásnak, de vannak jelek arra, hogy az Európában tömegesen alkalmazott, nem-védett kínai hardverek megkönnyítik a kínai hekker-támadásokat.

Nincs, aki megállítsa Kínát az ipari méretű lopásban
A szellemi tulajdon kínai részről való ellopása évi 225–600 milliárd dolláros kárt okoz az Egyesült Államoknak. A megoldás az lehet, ha eltiltják minden, lopott értéket tartalmazó termék amerikai behozatalát.

A tanulmány szerint általában feltételeket kellene állítani kínai high-tech termékek bevezetése elé az európai piacon. Így alaposan elemezni kellene, miként alkalmazza Kína az új technológiákat katonai célokra, illetve az ország lakosságának féken tartására, valamint felfedni, hogy állami szubvenciókkal kerülnek-e ezek a termékek a világpiacra.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)