200 milliót is elkérhetnek egy belvárosi lakásért

2018. július 06. péntek - 13:00 / piacesprofit.hu
  •    

Átlagosan 826 ezer forintot kellett négyzetméterenként fizetnie annak, aki júniusban Budapesten vásárolt új építésű lakást. Ez 20,9 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki az Otthon Centrum legfrissebb újlakás-piaci felméréséből.

Az online piactereken elérhető új építésű lakások hirdetéseinek adatait összegző elemzés szerint az V., XII., II. és I. kerületekben kellett a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk az új építésű lakások iránt érdeklődőknek, ugyanis itt négyzetméterenként bőven egymillió forint feletti árszint jellemző. Az Otthon Centrum kínálatából szemezgetve az V. kerületben egy 80 négyzetméteres, 2 szobás lakásért akár 200 millió forintot is elkérhetnek.

A legdrágább, V. kerületi 2 153 039 forintos és a legolcsóbb, XXIII. kerületi 501 304 forintos fajlagos ár azt mutatja, hogy több mint négyszer annyit kell fizetnie annak, aki a soroksári kisvárosi miliő helyett a nyüzsgő belvárosban szeretne új építésű lakást.

Nagykanizsa, Miskolc és Szekszárd a legolcsóbb

Már van 3D-nyomtatott ház 46 ezer forintos négyzetméteráron
Eindhovenben, a fapados légi társaságok hollandiai célpontjánál fognak állni az első 3D-nyomtatóval épített lakóházak, melyek elvileg már megfelelnek a hatósági előírásoknak, tehát lakhatási engedélyt kapnak. Amerikában 47 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak 60 négyzetméteres 3D-nyomtatott bungalókat.

Ugyan az árban akár négyszeres az eltérés az egyes kerületek között, az új lakóprojektek mérete tekintetében már koránt sincs akkora különbség, mint korábban volt. Budán és Pesten ugyanis kiegyenlítődni látszik a projektenkénti jellemző lakásszám: jelenleg a budai oldalon 64, míg a pesti oldalon 71 lakás épül átlagosan egy lakóparkban. „Ennek oka, hogy Budán is elkezdődött a nagyobb lakásszámú projektek építése, másrészt Pesten, a külső kerületekben épülő projektek lakásszáma jellemzően kisebb, mint a belső kerületieké” – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője. Budapesten 2018 júniusában 31 ezer lakás volt a beruházás valamely fázisában, mely közül összesen 7100 új építésű lakást kínáltak megvételre – szinte ugyanannyit, mint egy évvel korábban -, míg vidéken a 9000 lakásból 4400 lakás köthető le. A fővárosban idén júniusban 4000 lakással több építését tervezik, mint egy évvel korábban, míg a megyei jogú városokban 500 lakással több várható az egy évvel korábbihoz képest.

A fővárostól távolodva az ingatlanárak folyamatosan mérséklődnek, a vidéki megyeszékhelyeken átlagosan jellemző 427 ezer forintos fajlagos lakásár a fővárosi érték nagyjából fele. A legdrágább vidéki városok újlakás-árai a külső pesti kerületek átlagárával egyeznek meg: a legdrágább projekt lakására 740 ezer forint/négyzetméter.

Az új építésű ingatlanok tekintetében a legolcsóbb vidéki megyeszékhelyek Nagykanizsa, Miskolc és Szekszárd. Előbbi településen 300 ezer forintot, utóbbi két településen közel 330 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. A legdrágábbak közé tartozik Sopron, ahol átlagosan 492 380 forintot, és Székesfehérvár, ahol átlagosan 469 992 forintot számolnak fel egy négyzetméterért. 2018 júniusában a megyei jogú városokban összesen 9023 lakást hirdettek, ezeknek több mint harmada (35,4 százaléka) Győrben, Debrecenben és Pécsett található.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.