1200 forintos órabérre számíthatnak a diákok

2019 első negyedévében az országos munkaerőpiaci helyzettel összhangban tovább nőttek az órabérek a diákmunkaszegmensben. A nappali tagozatos diákok által megkereshető átlagos órabér Budapesten nettó 1200 Ft körül alakul, vidéken ez jellemzően 10-30 százalékkal kevesebb.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Természetesen a vidéki városok között is van eltérés, ugyanis a kisebb településeken, illetve a keleti régióban alacsonyabbak a bérek, mint az Észak-Dunántúlon vagy a regionális ipari központokban, pl. Debrecenben, Kecskeméten vagy a győri régióban – derül ki a legnagyobb iskolaszövetkezeteket tömörítő és ezzel a piac felét lefedő DiákÉSZ, azaz a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége tagjainak nemrég összesített adatai alapján.

Kép: Pixabay

Míg évekkel ezelőtt az alacsonyabb és a magasabb sávok között nem volt szignifikáns eltérés, a bérrobbanással a különbségek egyre inkább nőnek. A bérek dinamikus emelkedésében éppúgy szerepet játszanak az elmúlt évek intenzív minimálbér-emelései, mint a munkaerőhiány.

Erre kell figyelnie a diákmunkásnak
Több ezer diák dolgozik nyáron és keres pénzt nyaralásra, fesztiválbelépőre. Bár ma már számos olyan diákszövetkezet van, amely segíti a diákokat, fontos, hogy a munkavállalás során a fiatalok is tisztában legyenek a szabályokkal, így elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket.
A három fő terület eltérő kereseti lehetőségeket kínál: míg a képzettséget nem igénylő, gyors betanítással végezhető munkák (egyszerű fizikai, irodai munkák, adatrögzítés, szkennelés, fénymásolás, címkézés, csomagolás, árufeltöltés stb.) jellemző bérsávja nettó 800-1000 Ft körül van, az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódó szakmai gyakornoki munkák esetében IT, mérnöki és pénzügyi területeken nem ritkán 1300-1500 Ft-os bérekkel is találkozhatnak a munkát kereső diákok.

A kettő között helyezkedik el az 1000-1300 Ft-os bérsávval a nyelv- vagy valamilyen speciális tudást igénylő munkák köre. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a pótlékok révén pl. a képzettséget nem igénylő munkáknál is van lehetőség magasabb bérekre.

Mindazonáltal valamennyi iskolaszövetkezeti munkára igaz, hogy a diákok a tanulmányaikhoz és a szabadidejükhöz igazodó, biztos fizetést jelentő tevékenységet tudnak maguknak választani, ahol képzett mentor vagy kapcsolattartó kolléga segíti őket abban, hogy a tanulmányok melletti munkavégzésük során a lehető leggördülékenyebben kezelhessék ügyes-bajos dolgaikat.

Ezeket kell tudnia, ha diákmunkást venne fel
Az égető munkaerőhiány miatt egyre nő azoknak a vállalatoknak a száma, akik diákokat alkalmaznak. Vannak olyan cégek, amelyek csak a nyárra, de sokan hosszabb távon is dolgoznak diákokkal. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a diákmunka szigorú szabályokhoz kötött, a vállalatok pedig könnyen bajba kerülhetnek, ha nem tartják szem előtt az előírásokat.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo