Vásárlási szokások: nehéz jól választani

A vásárlás nem éppen élvezetes időtöltés, amikor a napi rutin részét képezi. Akciók után kutakodni, árakat összehasonlítani és megtalálni a legkedvezőbb ajánlatot nem is olyan könnyű, mint azt gondolnánk. Sőt, néhány termék esetében kifejezetten nehéz; olyan, mintha egy almát hasonlítanánk össze egy körtével. A termékcímkék és az árcédulák feladata lenne, hogy segítsék az eligazodást, de sok esetben a fogyasztók nem tudják, hogyan használják ezeket.

nehéz jól választani

A mosószer vásárlása tökéletes példa arra, hogy milyen nehéz jól választani. A folyékony mosószerek, a gélkapszulák és a mosóporok árainak összehasonlításakor valójában a különböző mértékegységek, azaz a liter, a darabszám vagy a kilogramm között kellene közös nevezőt találnunk ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb ajánlatot. A Nemzetközi Mosószer Szövetség (A.I.S.E.) kutatása vásárlók szokásait vizsgálta a gyakorlatban, hogy megtudja, tényleg azokat az információkat veszik-e figyelembe a döntésnél, amiket valóban érdemes.

Az A.I.S.E. 2004-ben létrehozott egy úgynevezett mosásszámot jelző ikont, amely megmutatja, hogy átlagosan hány mosásra elegendő a kiválasztott termék. Az ikont a mosószerek elülső címkéjén találhatjuk – általában a csomagolás bal alsó sarkában. Az ikon egy számmal ellátott ruhákkal megrakott szennyeskosarat ábrázol. A jelzés a mosószerek minden formájára (folyékony mosószerekre, gélkapszulákra és mosóporokra) egyaránt érvényes. A vásárlási döntést segítő megoldás már egy ideje rendelkezésünkre áll, a fogyasztóknak már „csak” használniuk kellene, hogy beépüljön a mindennapi vásárlási szokásaikba. De vajon ismerik-e a vásárlók ezt a jelzést, és tisztában vannak-e annak jelentésével és céljával?

Most, évekkel a mosásszámot jelző ikon bevezetése után az A.I.S.E. úgy döntött, szeretné megvizsgálni az ikon ismertségét a vásárlók körében, hogy megtudja, a fogyasztók használják-e az ikon adta információt vásárlás közben.

A GfK Hungária az egyik legmodernebb technika, egy szemmozgást követő kamerás szemüveg segítségével végzett kutatást női vásárlók körében egy budapesti áruházban. A vásárlók szemmozgása rámutatott: annak ellenére, hogy tudatosan keresik az összehasonlítható információkat, a vizsgálatban résztvevők mindössze 45%-a pillantott rá a mosásszámot jelző ikonra. A megkérdezettek egy része nem volt tisztában az ikon jelentésével, és szinte egyáltalán nem használták az információt a termékek összehasonlításához. Azok a résztvevők, akik a vásárlási döntés előtt összehasonlították a különböző termékeket, továbbra is a Ft/kilogramm, a Ft/liter és Ft/darab egységár vagy a termék teljes ára alapján döntöttek.

Már az online fizetéstől sem ódzkodnak a játékvásárlók
A játékforgalmazói piacon egyre nagyobb szeletet hasít ki az online értékesítés. Már az online fizetéstől sem ódzkodnak a vevők, a karácsonyi szezonban például közel másfélszeresére nőtt a bankkártyás fizetések száma.
„A szemkamerás vizsgálat eredményei arra ösztönöznek bennünket, hogy felhívjuk a vásárlók figyelmét a megfelelő összehasonítási alapra. Nagyon nehéz megállapítani egy mosószer értékét akkor, amikor kilogrammot kell literhez vagy darabszámhoz viszonyítanunk. A mosásszámot jelző ikon éppen abban nyújt megoldást, hogy a mosószerek különböző kiszereléseit és formáit könnyedén összehasonlítsuk. Vásárlási szokásainkon nehéz változtatni, hiszen azok már rögzültek, ennek ellenére ösztönöznünk kell magunkat arra, hogy használjuk a mosásszámot jelző ikont, azért, hogy a legkedvezőbb ár-érték arányú terméket válasszuk vásárláskor.” – vonta le következtetéseit a kutatás eredményéből Murányi István, a magyar mosószer iparági szövetség, a KOZMOS főtitkára.

Számos európai országban a mosószerek egységárát már nem kilogramm, liter vagy darab szerint tüntetik fel, hanem mosásonként. Így a vásárlók az egy mosásra jutó ár alapján hasonlítják össze a különböző mosószereket, ezáltal könnyedén ki tudják választani a számukra legkedvezőbbet. „Sajnos Magyarországon hivatalosan még nem ez a rendszer működik, de önkéntes alapon egy-két kereskedelmi egységben már alkalmazzák a mosásra vonatkozó egységárat is.” – nyilatkozta Murányi István. Ahhoz, hogy a legjobban dönthessünk vásárláskor, egyetlen egyszerű számítást kell elvégeznünk telefonunk vagy egy zsebszámológép segítségével. Ha a mosószer árát elosztjuk a mosásszámot jelző ikonon feltüntetett számmal, akkor megkapjuk, mennyibe kerül egy mosás.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo