hirdetés

Tanulna? Ezt éri meg!

Az ember jó esetben folyamatosan képzi magát, felnőtt fejjel viszont olyasminek szenteljük az időnket szívesen, aminek látjuk a későbbi hasznát is. A nyelvtanulás mindenképpen megéri, de nem mindegy, melyik nyelvet választjuk - főleg, ha az angol már a zsebben.
hirdetés

Nyelvtudás nélkül nehéz lesz sikeresnek lenni, ezt szerencsére a magyarok közül is egyre többen tudják. Bát még mindig elég siralmasan állunk a mondhatni létfontosságú angollal is (a nyelvtudás hiánya áll az álmaink útjában), ideje lenne azzal foglalkozni, hogy mi legyen a következő.

Kép: Pixabay

  1. Angol
Egy 2015. év eleji Eurobarometer felmérés eredményei szerint mindössze minden ötödik magyar képes csak angolul beszélgetni, és említettek negyven százaléka csak alapvető szintű társalgási szituációkban boldogul. Ezzel Magyarország nem csak európai szinten sereghajtó, de a régióban is hátul kullog. A lakosság mindössze 12 százaléka érti meg a híreket angol nyelven a tv-ben, vagy egy újságcikkből. Ezzel szemben az összes unióhoz 2004-ben csatlakozott ország jobb eredményt tud felmutatni, még a 2007-ben csatlakozott Bulgáriában is 25 százalékos a nyelvismeret szintje, de Szlovéniában például 59. Az arányok akkor sem javulnak határozottan, ha csak a fiatalokat vesszük számba: a 15 és 34 év közöttiek 25 százaléka beszél jól angolul, amit csak a csehek múlnak alul, még Romániában is 32 százalék ez az arány. A zömében a vállalati szektor alkalmazottait adó 35 és 54 éves korosztályban pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

Az angol tehát nélkülözhetetlen, de az angol anyanyelvűek is szembesülnek vele, könnyebben megy az üzlet, ha idegen nyelv is van az ember tarsolyában. Ha valaki azon szerencsés helyzetben van, hogy már a következő, harmadik nyelv kiválasztásán gondolkodik, érdemes figyelembe venni, szerintük mi a leginkább jövedelmező.

  1. Német
A német nyelv az amerikaiak listáján is az első helyen áll, de a magyar vállalkozók számára végképp különösen fontos. Németország hazánk legfontosabb külkereskedelmi partnere, hogy csak egy okot említsünk.
  1. Francia
A francia nyelvet a világ számos táján használják – gondoljunk csak Belgiumra, Svájcra vagy épp Észak-Afrikára. A második a világon a legtöbbek által tanult nyelvek listáján.
  1. Spanyol
A spanyol mellett szintén az szól, hogy számos országban rengeteg ember beszéli. Amerikában persze különösen fontos mind az USA nagy spanyol nyelvű közönsége, mint a környező országokkal való kapcsolat miatt.
  1. Mandarin
Kína hamarosan a világ legbefolyásosabb gazdasági hatalmává válik nagy valószínűség szerint. Az ország már most is az üzleti lehetőségek aranybányája, a szakértők szerint pedig ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a kínai üzletből, elengedhetetlen, hogy beszéljük a helyiek nyelvét. A Kína által kínált lehetőségekről és arról, hogy mire érdemes figyelni, itt olvashatja a Piac & Profit konferenciáján elhangzott szakértői véleményeket.
hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo