Tanulna? Ezt éri meg!

Az ember jó esetben folyamatosan képzi magát, felnőtt fejjel viszont olyasminek szenteljük az időnket szívesen, aminek látjuk a későbbi hasznát is. A nyelvtanulás mindenképpen megéri, de nem mindegy, melyik nyelvet választjuk - főleg, ha az angol már a zsebben.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nyelvtudás nélkül nehéz lesz sikeresnek lenni, ezt szerencsére a magyarok közül is egyre többen tudják. Bát még mindig elég siralmasan állunk a mondhatni létfontosságú angollal is (a nyelvtudás hiánya áll az álmaink útjában), ideje lenne azzal foglalkozni, hogy mi legyen a következő.

Kép: Pixabay

  1. Angol
Egy 2015. év eleji Eurobarometer felmérés eredményei szerint mindössze minden ötödik magyar képes csak angolul beszélgetni, és említettek negyven százaléka csak alapvető szintű társalgási szituációkban boldogul. Ezzel Magyarország nem csak európai szinten sereghajtó, de a régióban is hátul kullog. A lakosság mindössze 12 százaléka érti meg a híreket angol nyelven a tv-ben, vagy egy újságcikkből. Ezzel szemben az összes unióhoz 2004-ben csatlakozott ország jobb eredményt tud felmutatni, még a 2007-ben csatlakozott Bulgáriában is 25 százalékos a nyelvismeret szintje, de Szlovéniában például 59. Az arányok akkor sem javulnak határozottan, ha csak a fiatalokat vesszük számba: a 15 és 34 év közöttiek 25 százaléka beszél jól angolul, amit csak a csehek múlnak alul, még Romániában is 32 százalék ez az arány. A zömében a vállalati szektor alkalmazottait adó 35 és 54 éves korosztályban pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

Az angol tehát nélkülözhetetlen, de az angol anyanyelvűek is szembesülnek vele, könnyebben megy az üzlet, ha idegen nyelv is van az ember tarsolyában. Ha valaki azon szerencsés helyzetben van, hogy már a következő, harmadik nyelv kiválasztásán gondolkodik, érdemes figyelembe venni, szerintük mi a leginkább jövedelmező.

  1. Német
A német nyelv az amerikaiak listáján is az első helyen áll, de a magyar vállalkozók számára végképp különösen fontos. Németország hazánk legfontosabb külkereskedelmi partnere, hogy csak egy okot említsünk.
  1. Francia
A francia nyelvet a világ számos táján használják – gondoljunk csak Belgiumra, Svájcra vagy épp Észak-Afrikára. A második a világon a legtöbbek által tanult nyelvek listáján.
  1. Spanyol
A spanyol mellett szintén az szól, hogy számos országban rengeteg ember beszéli. Amerikában persze különösen fontos mind az USA nagy spanyol nyelvű közönsége, mint a környező országokkal való kapcsolat miatt.
  1. Mandarin
Kína hamarosan a világ legbefolyásosabb gazdasági hatalmává válik nagy valószínűség szerint. Az ország már most is az üzleti lehetőségek aranybányája, a szakértők szerint pedig ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a kínai üzletből, elengedhetetlen, hogy beszéljük a helyiek nyelvét. A Kína által kínált lehetőségekről és arról, hogy mire érdemes figyelni, itt olvashatja a Piac & Profit konferenciáján elhangzott szakértői véleményeket.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo