Tanulna? Ezt éri meg!

Az ember jó esetben folyamatosan képzi magát, felnőtt fejjel viszont olyasminek szenteljük az időnket szívesen, aminek látjuk a későbbi hasznát is. A nyelvtanulás mindenképpen megéri, de nem mindegy, melyik nyelvet választjuk - főleg, ha az angol már a zsebben.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyelvtudás nélkül nehéz lesz sikeresnek lenni, ezt szerencsére a magyarok közül is egyre többen tudják. Bát még mindig elég siralmasan állunk a mondhatni létfontosságú angollal is (a nyelvtudás hiánya áll az álmaink útjában), ideje lenne azzal foglalkozni, hogy mi legyen a következő.

Kép: Pixabay

  1. Angol
Egy 2015. év eleji Eurobarometer felmérés eredményei szerint mindössze minden ötödik magyar képes csak angolul beszélgetni, és említettek negyven százaléka csak alapvető szintű társalgási szituációkban boldogul. Ezzel Magyarország nem csak európai szinten sereghajtó, de a régióban is hátul kullog. A lakosság mindössze 12 százaléka érti meg a híreket angol nyelven a tv-ben, vagy egy újságcikkből. Ezzel szemben az összes unióhoz 2004-ben csatlakozott ország jobb eredményt tud felmutatni, még a 2007-ben csatlakozott Bulgáriában is 25 százalékos a nyelvismeret szintje, de Szlovéniában például 59. Az arányok akkor sem javulnak határozottan, ha csak a fiatalokat vesszük számba: a 15 és 34 év közöttiek 25 százaléka beszél jól angolul, amit csak a csehek múlnak alul, még Romániában is 32 százalék ez az arány. A zömében a vállalati szektor alkalmazottait adó 35 és 54 éves korosztályban pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

Az angol tehát nélkülözhetetlen, de az angol anyanyelvűek is szembesülnek vele, könnyebben megy az üzlet, ha idegen nyelv is van az ember tarsolyában. Ha valaki azon szerencsés helyzetben van, hogy már a következő, harmadik nyelv kiválasztásán gondolkodik, érdemes figyelembe venni, szerintük mi a leginkább jövedelmező.

  1. Német
A német nyelv az amerikaiak listáján is az első helyen áll, de a magyar vállalkozók számára végképp különösen fontos. Németország hazánk legfontosabb külkereskedelmi partnere, hogy csak egy okot említsünk.
  1. Francia
A francia nyelvet a világ számos táján használják – gondoljunk csak Belgiumra, Svájcra vagy épp Észak-Afrikára. A második a világon a legtöbbek által tanult nyelvek listáján.
  1. Spanyol
A spanyol mellett szintén az szól, hogy számos országban rengeteg ember beszéli. Amerikában persze különösen fontos mind az USA nagy spanyol nyelvű közönsége, mint a környező országokkal való kapcsolat miatt.
  1. Mandarin
Kína hamarosan a világ legbefolyásosabb gazdasági hatalmává válik nagy valószínűség szerint. Az ország már most is az üzleti lehetőségek aranybányája, a szakértők szerint pedig ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a kínai üzletből, elengedhetetlen, hogy beszéljük a helyiek nyelvét. A Kína által kínált lehetőségekről és arról, hogy mire érdemes figyelni, itt olvashatja a Piac & Profit konferenciáján elhangzott szakértői véleményeket.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo