Ön szerint Magyarország mennyire boldog?

Mit jelent az embereknek a jó életminőség? Jó egészségügyet, kiváló oktatást, pénzt - vagy valami mást?  Ezekre a kérdésekre kereste a választ az OECD, a gazdasági együttműködés világszervezete 41 országban.

Az országokat (köztük hazánkat) 50 tényező alapján mérlegelték, és két nagy csoportba sorolták: az egyikbe az anyagi viszonyok mutatói tartoztak, mint a jövedelmek, a vagyon megoszlása, a foglalkoztatottság és a bérek, valamint a lakásviszonyok. A másik kategóriában az életminőség olyan tényezőit vizsgálták, mint a munkával töltött idő, az egészségi állapot, a személyes biztonság, a környezeti tényezők.

Amint az adatok mutatják, csak néhány kevés olyan ország van a világon (elsősorban Norvégia, valamint Svájc és Svédország), amelyek mind az anyagi viszonyok, mind az életminőség szempontjából az élen állnak.

Itt élnek a legboldogabb emberek
Kép: Pixabay

Norvégia csaknem valamennyi tényező vonatkozásában vezeti a világot: nem csak a kereseti viszonyok magasak és rekord alacsony a munkanélküliség, ebben az országban a foglalkoztatottaknak csak 3 százaléka kényszerül az átlagosnál rendszeresen többet dolgozni - míg az OECD átlagában ez 13 százalék. Így aligha véletlen, hogy egy ENSZ-jelentés tavaly Norvégiát minősítette “a világ legboldogabb országának” - annak ellenére, hogy a lakosság átlagos vagyona, tehát ingatlanjai, megtakarításai vonatkozásában az OECD átlaga alatt van.

Amint kutatások mutatják, a norvég lakosság elégedettsége azzal is összefügg, hogy viszonylag nem nagyok a vagyoni különbségek - az egyenlőtlenség általában rontja az életminőséget az adott országokban. A felmérés csak Svédországban talált kiegyensúlyozottabb vagyoni viszonyokat, mint Norvégiában, míg Finnországban a helyzet a norvégiaihoz hasonló.

Az Egyesült Államok anyagi viszonylatban vezeti ugyan a világlistát, de gyengén szerepel az életminőség bizonyos mutatóinál, így például a munka mennyiségénél,vagy a biztonság vonatkozásában, tekintve a gyilkosságok magas számát. Míg az USA-ban 2005 óta egyfolytában növekedtek a keresetek, egyúttal meredeken emelkedett a gazdasági helyzettel kapcsolatos bizonytalanság és jelentősen nőtt a lakosság eladósodottsága.

Egyébként a vagyoni különbségek Amerikát vezető helyre teszik - csak Izraelben nagyobb a különbség. A kereseti adatoknál egyébként vezető

Így nyaral a felső tízezer
Hogyan pihen a globális elit? Ők nem a last minute ajánlatokat böngészik, nem várnak délután kettőig, hogy becsekkoljanak a szállodába, nem mennek ki a fapados járat indulása előtt három órával a reptérre. Saját pilóta, személyzet lesi kívánságaikat. Lehetőleg a pórnéptől jól szeparált helyen.
helyen van Kanada, Luxemburg és Ausztrália is - ám az életminőségi mutatóknál elmaradnak olyan, viszonylag szegényebb országok mögött, mint Finnország, vagy Izland.

Az elmúlt évtizedben kevés ország volt képes javítani a lakosság életminőségét - e vonatkozásban Németország az éllovas. Az OECD jelentése azt is megállapítja, hogy Európa tíz leggyorsabban fejlődő gazdasága közül öt Közép-Kelet-Európában van. Azon a listán, amely az életminőség javulását mutatja 2005 óta,  Magyarország csak a 17. helyen áll. Magasan vezet az első helyen álló Szlovákia, amelyet  Észtország, Lettország és Lengyelország követ, de előttünk van még Szlovénia is.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo