hirdetés

Nem is akarunk nyugdíjra félretenni?

Az OTP felmérésének eredményei szerint a hazai lakosság 67%-a nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarításokkal és nem is tervez félretenni idősebb éveire. A demográfiai változások fényében viszont a mai nyugdíjrendszer nem alkalmas arra, hogy csak az állami nyugdíjból lehessen élni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az OTP Öngondoskodási Index eredményei szerint a hazai lakosság 67 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarításokkal és nem is tervez félretenni idősebb éveire, terveik szerint a nyugdíj mellet is dolgoznának. A megkérdezettek tisztában vannak azzal, hogy a most működő nyugdíjrendszer nem alkalmas arra, hogy a hagyományos, ma ismert nyugdíjas éveket biztosítsa, hiszen csupán a megkérdezettek három százaléka mondta azt, hogy szerintük biztosan elég lehet az állami nyugdíj öregkori megélhetésük biztosítására.

A megkérdezettek 64 százaléka nyugdíj mellett is dolgozna majd, bár időskori tervek között pihenés, olvasás, unokázás szerepel, tehát a ma ismert nyugdíjas elfoglaltságok, de mindez munka mellett korlátozottan megvalósítható csak. Ha ma úgy döntenek, hogy  nem tesznek félre, akkor ezek a vágyott, hagyományos időskori hobbik eltűnhetnek, hiszen a mai aktív korú lakosság örökké dolgozna.

Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint, éppen ezért szükséges minél korábban elkezdeni az öngondoskodást, hiszen kisebb terheket ró az emberekre, kiszámíthatóbbá téve a nyugdíjas éveket.

Készülünk a nyugdíjra, de azért várjuk a sült galambot
A magyar fiatalok tudatosabban készülnek a nyugdíjas éveikre, véleményük szerint az időskori jövedelmük 40 százalékát már az öngondoskodásból származó források teszik majd ki, egyre kevésbé számítanak az államra. Ezzel együtt a magyar lakosság nyugdíjfelkészültségén még mindig sokat kell javítani.
hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo