hirdetés

Negyven éves korunkig nem izgulunk a nyugdíj miatt

Negyven felett tesszük meg az első lépéseket a nyugdíjas évek anyagi biztonsága felé. A szerződést kötők közül minden ötödik ember 40 év alatti, ötből négyen viszont továbbra is 40 év felett kötnek nyugdíjbiztosítást: átlagosan 47 évesen.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

A fiatalabbak közül is sokan tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával, hiszen majdnem minden ötödik ügyfél negyven alatti. Ugyanakkor a többség csak 40 éves kor felett teszi meg az első lépéseket: az adókedvezménnyel is motivált új nyugdíjbiztosítást választók átlagos életkora 47 év volt a múlt évben – közölte adatai alapján az ING Biztosító.

A szerződők között még mindig többen vannak ötven felett, mint 40 alatt: minden harmadik ügyfél elmúlt ötven, amikor nyugdíjbiztosítást kötött. Sosem késő, de a nyugdíjbiztosítások logikája arra ösztönöz, hogy minél fiatalabban lépjen valaki, hiszen minél hosszabb a nyugdíjba vonulásig tartó idő – vagyis minél fiatalabb a szerződő – annál kisebb havi megtakarítással elérhető ugyanaz az összeg a nyugdíjas évek kezdetére. A hosszabb megtakarítási időszak ráadásul nagyobb állami támogatást is jelent, hiszen a biztosítási díjként befizetett összeg 20 százaléka (de legfeljebb 130 ezer forint) minden évben visszaigényelhető az adóból, gyarapítva a megtakarított összeget. (A fiatalabbak körében inkább a lakástakarék a menő.)

A nők valamelyest aktívabban készülnek a nyugdíjas évekre: ők az ügyfelek majdnem 54 százalékát teszik ki, ráadásul valamivel korábban is ébrednek a férfiaknál: míg a férfiaknak csupán 43 százaléka vásárol a negyvenes éveiben nyugdíjbiztosítást, a női ügyfelek fele kezd ennyi idősen nyugdíj-megtakarításba. Ez azért is pozitív jelenség, mert az Európai Bizottság 2012-ben kiadott, a nyugdíjakkal foglalkozó Fehér Könyve megállapította, hogy „a nőknek Európa-szerte jelenleg kevesebb lehetősége van kiegészítő nyugdíj-megtakarítások felhalmozására, mint a férfiaknak”. A munkaerőpiacon a nemek közötti egyenlőtlenségek tartós fennállása pedig ahhoz vezet, hogy a nők kisebb nyugdíjakra jogosultak, miközben hosszabb életre számíthatnak, így számukra különösen fontos az öngondoskodás.

Az ING Biztosító adataiból kiderül az is, hogy sokan vannak, akik nem csak a saját nyugdíjas éveikre gondolnak. Több mint ötszázan, azaz minden huszadik ügyfél ugyanis valaki másnak, jellemzően házastársának, vagy más családtagjának nyugdíjára kötött biztosítást. A törvény lehetővé teszi, hogy valaki ilyen módon gondoskodjon szeretteiről – az adókedvezmény az ilyen szerződésekre is vonatkozik.

NYUGDÍJ: NAGYOT KASZÁLHAT, AKI IDŐBEN KAPCSOL
Hosszútávon jelentős összeg halmozható fel a nyugdíjbiztosításokkal, így megalapozható a megfelelő időskori életszínvonal. Minél korábban lát neki valaki az öngondoskodásnak, annál többet kap később, ráadásul az állami támogatás akár milliós nagyságrendű pluszt jelenthet.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo