hirdetés

Ki drukkol az oroszoknak?

Új szintre lépett a Fidesz kommunikáció. Eddig a békepártiság volt a fő üzenet azzal spékelve, hogy Brüsszelben rajtunk kívül mindenki más háborúpárti. Ez a gondolat a nyugati fegyverszállításokkal volt alátámasztva. Most viszont már az a kérdés, hogy mi magyarok akkor kinek is drukkolunk?

hirdetés

Az ukrán elnök brüsszeli meghívása egy komoly színielőadásra késztette a résztvevőket. A túlnyomó többség hősként, széles mosollyal és nagy tapssal üdvözölte Volodimir Zelenszkijt. Ugyanakkor nagy publicitást kapott, hogy Orbán Viktortól viszont se mosolyt, se tapsot nem kapott az ukrán politikus, amivel nyilvánvaló jelét adta a magyar kormányfő, hogy nem kedveli az ünnepelt vendéget. Valószínűleg ez késztette a fideszes Hír TV megmondóembereit, hogy most aztán előálljanak a valódi farbával. A február 12-i, vasárnapi Sajtóklubban aztán ez megtörtént. Bencsik András Békemenet-alapító és a kormánypárti Demokrata főszerkesztője ugyanis nyíltan kiállva közölte:

Igen, én is az oroszoknak drukkolok.

Az indoklás pedig a Telex összefoglalója szerint a következőképpen hangzott. Azért, mert mocskos, embertelen hazudozást és szélhámoskodást művel a „pulóveres-pólós színművész”, azaz Zelenszkij, aki „úgy csinál, mintha államférfi lenne”, miközben „ez a szerencsétlen csak egy figurát alakít”.

A két politikus kezet fogott Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor/Facebook)
A két politikus kezet fogott Brüsszelben (Fotó: Orbán Viktor/Facebook)

Nem egészen érthető, hogy lehet összevetni több tízezer ember meggyilkolását, települések lerombolását és a nemzetközi jog alapelveinek durva megsértését egy ember esetleges színészkedéseivel, hazudozásával. A két tételsor egyszerűen nem összehasonlítható, még csak alma és körte szinten sem. Az ENSZ alapokmánya fontos jogi kötelmeket határozott meg. Például a népek önrendelkezési jogát, az államok szuverén egyenlőségét, az államok területi épségét és politikai függetlenségét, az államok belügyeibe való beavatkozás tilalmát, az erőszakkal való fenyegetés és az erőszak alkalmazásának tilalmát, a nemzetközi béke és biztonság veszélyeztetésének tilalmát, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartását. Mindennek komolyan vétele, vagy megszegése nem fontos egy kormánypárti szónoknak egy olyan országban, ahol egy kereskedőt megbüntetnek, ha nem ad egy gombóc fagyi után nyugtát vagy számlát? Érdekes álláspont. Ha pedig az állítólagos színészkedés oly nagy bűn valakinek az agyában, hogy felülírja emberek gyilkolását, a nemzetközi jogszabályokat, akkor a Fidesznek van e területen muníciója Zelenszkijjel szemben. Ott található a Kossuth-díjas Nagy Feró, vagy az újdonsült fideszes, Győzike. El kell őket is vinni Brüsszelbe, hátha kapnak akkora tapsot, mint az ukrán elnök.

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo