A FAO élelmiszerár-index (176,4 pont), amely az alapvető élelmiszer árak nemzetközi változását követi nyomon hónapról hónapra, 1,3 %-kal csökkent szeptemberhez képest – bár még így is 2,5 %-kal magasabb a tavaly októberinél.
A tejtermékek ára csökkent leginkább, 4,2 %-kal, idén május óta először. Úgy tűnik, a beszállítók inkább kivárnak a Csendes-óceán térségéből érkező új szállításokra, továbbá az Európai Unióban az alacsony kereslet ráadásul bőséges készletekkel párosul, így a vajért és a teljes tejporért lényegesen kevesebbet fizettek a nemzetközi piacokon.
A növényi olajok is olcsóbbá váltak 1,1 %-kal a szeptemberi értéket véve alapul; főleg a pálma- és szójaolaj ára indult el lefelé a bíztató termelési kilátások hatására.
Valamelyest olcsóbb lett a cukor is a legfontosabb exportőr ország, Brazília valutájának gyengülése miatt, és azért is, mert az Európai Unióban és Oroszországban is jó cukorrépa termés várható.
Intenzívebbé vált a verseny a sertéshús-exportőrök között, miközben a kereslet inkább visszafogott, így a húsárak alig 1 %-kal bár, de csökkentek.
A gabonaárak kicsit erősödtek, főként a rizs magasabb árú jegyzése miatt.
Rekordmennyiségű gabonatermelés
A 2017-es év gabonatermelése globális szinten meghaladja majd az azt megelőzőt, olvasható a FAO frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésben.
A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, becslése szerint a következő évben 1 %-kal bővül a világ gabona felhasználása, és még így is rekordnagyságú gabonatartalékok várhatók a 2018-as szezon végére.
Az exportkészletek bőségessége miatt marad a legnagyobb exportőrök közti erős verseny. Összességében pedig a kukorica, cirok és rizs kereskedelmének mennyiségi növekedése ellensúlyozza a búzánál valószínűsített csökkenést.