Itt az ideje felkészülni a télre

Ahogy egyre hűl a levegő, sokan még csak most döbbennek rá, hogy bizony megérkezett a tél. Ilyenkor azonban nem csak a réteges öltözködésre kell ügyelnünk, hanem az autónk téli felkészítésére is.

A következő napokban folytatódik a borús hideg idő, és marad a hűvös – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Szombaton erősen felhős vagy borult, párás időre kell számítani. Több helyen várható eső. A szél is megélénkül, néhol megerősödik. A leghidegebb órákban plusz 1-5 fok lehet. Napközben plusz 5-10 fokig melegszik a levegő. Vasárnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, eleinte többfelé, majd elszórtan várható eső. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-6, a legmagasabb hőmérséklet 6-11 fok között várható - olvasható az előrejelzésben.

Az egyre hidegebb napokkal úgy érezhetjük, a nyárból egyenesen a télbe ugrottunk át, és a farmerdzsekiről hirtelen télikabátra kellett váltanunk. Ősz végén a réteges öltözködés bevezetése és immunrendszerünk megerősítése mellett autónkat is szükséges felkészítenünk az évszakváltásra – főként, ha hosszabb utazást tervezünk –, hogy ne egy esetleges baleset ébresszen rá bennünket ennek nélkülözhetetlenségére. A LeasePlan flottakezelő cég szakértőinek alábbi tanácsaival még időben eleget tehetünk a téli közlekedés követelményeinek.

Kép: LeasePlan

Nyáriról téli gumira

Figyelemreméltó tény, hogy a lakosság 25-30 százaléka egyáltalán nem cseréli évszaknak megfelelően a gumiabroncsait, ami felelőtlenségnek számít, hiszen a kerekeknek meg kell felelniük az adott időjárási viszonyoknak. A szakértők szerint +7 fok alatt már szükséges télire cserélni a gumikat, mivel azok kifejezetten a csúszós, havas, nyálkás úton biztosítanak jobb tapadást. A gumicsere-periódus, szeptembertől novemberig tart, de a csere tervezett időpontjához képest már két-három héttel korábban tanácsos lefoglalni a dátumot, hiszen ilyenkor megszaporodik a szervizre várók száma.

Különösen akkor figyeljünk erre, ha külföldi pihenést is tervezünk a téli időszakban, mert egyes országokban – például Ausztriában, Németországban és Svájcban – a téligumi megléte kötelező érvényű előírás, és javasolt hóláncot is magunkkal vinni. Ezekben az országokban november 1-jétől komoly büntetésre számíthat az, aki téligumi hiányában elakad vagy balesetet okoz, ezért ajánlott még indulás előtt utánanézni az adott ország erre vonatkozó szabályzatának.

Abroncscsere: nyugdíjas német háziorvosé volt, alig használta
Időjárástól függően október közepén, végén érdemes gumiabroncsot váltani; ismét itt a téli abroncsok ideje. A hazai autótulajdonosok a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) tagjai által gyártott közel 70 gumimárkából válogathatnak, a kínálat zavarba ejtően nagy, de az, hogy mire figyeljünk, nem változott!
Évszaknak megfelelő ablakmosó folyadék

A gumiabroncshoz hasonlóan az ablakmosó folyadékot is tanácsos évszak szerint cserélni, hiszen, ha a nyárival tisztítjuk a szélvédőt télen, akkor fagyálló hatásra nem számíthatunk. Bogároldásra annál inkább, viszont erre a hidegben már nem lesz szükségünk. Évszakváltáskor érdemes kipumpálni, vagyis elhasználni, ezután pedig szezonnak megfelelően, általában már október közepétől frissíteni a tartályban lévő folyadékot.

Napi rutin

A jármű karbantartását, alapfunkcióinak napi szintű ellenőrzését a KRESZ is előírja, és a gyártók is ragaszkodnak hozzá. Persze nem túl életszerű minden elindulás előtt ellenőrizni a lámpákat, a helyzetjelzőt, a féket, a folyadékszinteket és az akkumulátort, de ajánlott törekedni rá, főleg télen. Elsősorban dízelautók esetében figyeljünk rá, hogy a motor károsanyag-kibocsátása és teljesítménye szempontjából fontos AdBlue-tartály legyen feltöltve, és az olajszint is optimális legyen. A napi rutinon túl a hosszabb utak előtt győződjünk meg a gyártó által meghatározott karbantartási periódus érvényességéről. Ha közeledik a lejárati idő, akkor még indulás előtt végeztessük el az esedékes szervizt, mert a legtöbb gyártó a szervizperiódusok lejártával kapcsolatban zéró toleranciát tanúsít, így az autó elveszti a garanciát.

Vészjósló üzenetek

A mindennapi ellenőrzés során a műszerfal felvillanó jelzései időben értesítenek bennünket, ha valami nincs rendben az autóval. Amennyiben valamelyik pirosan világít, akkor nem lehet üzemeltetni a kocsit, sárga jelzésnél pedig mindenképpen egyeztessünk időpontot a szervizbe.

Véleményvezér

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo