Istenek eledele Bacchus kedvenc italával

A konyakmegy, a rumos csokoládé vagy a vodkás bonbon korai és máig népszerű előfutárai annak a napjainkban teret hódító új trendnek, amelyet a minőségi csokoládék és borok élvezetének társítása, összekóstolása jelent. Az azték istenek kedvenc eledele, a csokoládé és a görög istenek népszerű itala, a bor társításának ugyanis már hazánkban is egyre több rajongója van. Ez persze nem meglepő, hiszen mindkét termék hasonlóan mozgatja meg íz érzékeinket.

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mind a csokoládé mind pedig a bor kóstolásánál felfedezhetők ugyanis hasonlóságok az íz felépítése, tartóssága, lecsengése és hossza tekintetében. Az érzékelésbeli hasonlóságokon túlmenően azonban, e két termék együttes kóstolása eddig nem ismert, új íz-élményekkel is megajándékozza az ínyenceket. Az intenzív ízeket tartalmazó csokoládé zsírtartalma a bor egyes íz komponenseit, például földes, animális jegyeit ugyanis kitakarja, miközben gyümölcsös ízeit pedig felerősíti. Annak pedig továbbra is örülhetünk, hogy a minőségi csokoládék és borok kis mennyiségben, külön-külön vagy újabban együtt fogyasztva jótékony hatással vannak egészségünkre.

A nagy találkozás

A csokoládé és a bor társítása egy igazi nagy találkozás, amelynek létrejöttét a gasztronómiai szakemberek a világutazóknak tulajdonítják, hiszen a csokoládéjukról ismert országok nem a jó boraikról híresek, míg a nagy borkultúrák nem túl erősek a csokoládégyártásban. Nekünk magyaroknak azonban szerencsére mindkét területen jók az adottságaink."

Miért ideális társ a csokoládé és a bor?

A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepően izgalmas, új ízharmónia! A csokoládé és a bor ízvilága különösen összetett. Mindkettő több száz aroma komponensből áll. A csokoládé értői szerint egy-egy kockányi csokoládéban akár hatszáz aroma komponens is megkülönböztethető. Emellett a csokoládé olyan kémiai alapanyagokat tartalmaz, amelyek megtalálhatók a borban is. A csokoládék és a borok egymásra hatásának és kellemes társíthatóságának magyarázata az, hogy az intenzív ízeket tartalmazó csokoládé zsírtartalma a bor egyes íz komponenseit, például földes, animális jegyeit "kitakarja", azaz elrejti érzékszerveink elől, miközben felerősíti, ezáltal pedig élvezhetővé teszi annak gyümölcsös ízeit.

De hogyan is kezdjük a csokoládék és borok kóstolását?

A csokoládék és a borok ízharmóniájának együttes élvezete a csokoládékóstolással kezdődik. Vegyünk a szánkba és helyezzünk a nyelvünkre egy darabka csokoládét és hagyjuk elolvadni, egyenletesen eloszlani a szánkban annak érdekében, hogy íze egyenletesen befedje nyelvünk ízlelőbimbóit. Ilyenkor egy kissé tartsuk vissza a lélegzetünket, az orrunkon át vegyünk egy nagy lélegzetet majd pedig fújjuk ki a levegőt, hogy érezhetjük a csokoládé legerősebb aromáit. Ezt követően kortyoljunk a borból! Rögtön felmerül persze a kérdés, hogy melyik csokoládét milyen borral kóstoljunk? 

A csokoládé és a bor pozitív élettani hatásai

Régóta közismert tény, hogy kis mennyiségben és a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva, mind a csokoládé, mind pedig a bor élettani hatásai pozitívak.

A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek bennünket a szervezetben lévő szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert, E-vitamin és ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk pedig elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A csokoládé, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulatjavító hatású.

A vörösborban, szintén az antioxidánsok egy csoportja (polifenolok) játszanak kiemelkedő szerepet egészségünk megőrzésében, azáltal hogy megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erekben. A polifenolok jelenléte nem az alkoholnak, hanem a kékszőlőnek köszönhető, tehát a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésének érdekében nem általában véve alkoholt, csakis minőségi vörösbort érdemes fogyasztani!

A közös többszörös

A csokoládé és a bor együttes élettani hatásaival még csak napjainkban kezdtek el foglalkozni a kutatók, de az első eredmények máris bíztatók. Egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal is csökkenthető a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata.

A hangsúly, ezúttal is a mértékletességen van! Csokoládét hetente két-három alkalommal fogyasszunk, míg borból egy-két decit igyunk naponta. Tartsuk továbbra is szem előtt a tényt, hogy a csokoládénál és a bornál is egyaránt a minőség a legfőbb szempont!

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo