Mind a csokoládé mind pedig a bor kóstolásánál felfedezhetők ugyanis hasonlóságok az íz felépítése, tartóssága, lecsengése és hossza tekintetében. Az érzékelésbeli hasonlóságokon túlmenően azonban, e két termék együttes kóstolása eddig nem ismert, új íz-élményekkel is megajándékozza az ínyenceket. Az intenzív ízeket tartalmazó csokoládé zsírtartalma a bor egyes íz komponenseit, például földes, animális jegyeit ugyanis kitakarja, miközben gyümölcsös ízeit pedig felerősíti. Annak pedig továbbra is örülhetünk, hogy a minőségi csokoládék és borok kis mennyiségben, külön-külön vagy újabban együtt fogyasztva jótékony hatással vannak egészségünkre.
A nagy találkozás
A csokoládé és a bor társítása egy igazi nagy találkozás, amelynek létrejöttét a gasztronómiai szakemberek a világutazóknak tulajdonítják, hiszen a csokoládéjukról ismert országok nem a jó boraikról híresek, míg a nagy borkultúrák nem túl erősek a csokoládégyártásban. Nekünk magyaroknak azonban szerencsére mindkét területen jók az adottságaink."
Miért ideális társ a csokoládé és a bor?
A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepően izgalmas, új ízharmónia! A csokoládé és a bor ízvilága különösen összetett. Mindkettő több száz aroma komponensből áll. A csokoládé értői szerint egy-egy kockányi csokoládéban akár hatszáz aroma komponens is megkülönböztethető. Emellett a csokoládé olyan kémiai alapanyagokat tartalmaz, amelyek megtalálhatók a borban is. A csokoládék és a borok egymásra hatásának és kellemes társíthatóságának magyarázata az, hogy az intenzív ízeket tartalmazó csokoládé zsírtartalma a bor egyes íz komponenseit, például földes, animális jegyeit "kitakarja", azaz elrejti érzékszerveink elől, miközben felerősíti, ezáltal pedig élvezhetővé teszi annak gyümölcsös ízeit.
De hogyan is kezdjük a csokoládék és borok kóstolását?
A csokoládék és a borok ízharmóniájának együttes élvezete a csokoládékóstolással kezdődik. Vegyünk a szánkba és helyezzünk a nyelvünkre egy darabka csokoládét és hagyjuk elolvadni, egyenletesen eloszlani a szánkban annak érdekében, hogy íze egyenletesen befedje nyelvünk ízlelőbimbóit. Ilyenkor egy kissé tartsuk vissza a lélegzetünket, az orrunkon át vegyünk egy nagy lélegzetet majd pedig fújjuk ki a levegőt, hogy érezhetjük a csokoládé legerősebb aromáit. Ezt követően kortyoljunk a borból! Rögtön felmerül persze a kérdés, hogy melyik csokoládét milyen borral kóstoljunk?
A csokoládé és a bor pozitív élettani hatásai
Régóta közismert tény, hogy kis mennyiségben és a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva, mind a csokoládé, mind pedig a bor élettani hatásai pozitívak.
A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek bennünket a szervezetben lévő szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert, E-vitamin és ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk pedig elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A csokoládé, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulatjavító hatású.
A vörösborban, szintén az antioxidánsok egy csoportja (polifenolok) játszanak kiemelkedő szerepet egészségünk megőrzésében, azáltal hogy megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erekben. A polifenolok jelenléte nem az alkoholnak, hanem a kékszőlőnek köszönhető, tehát a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésének érdekében nem általában véve alkoholt, csakis minőségi vörösbort érdemes fogyasztani!
A közös többszörös
A csokoládé és a bor együttes élettani hatásaival még csak napjainkban kezdtek el foglalkozni a kutatók, de az első eredmények máris bíztatók. Egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal is csökkenthető a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata.
A hangsúly, ezúttal is a mértékletességen van! Csokoládét hetente két-három alkalommal fogyasszunk, míg borból egy-két decit igyunk naponta. Tartsuk továbbra is szem előtt a tényt, hogy a csokoládénál és a bornál is egyaránt a minőség a legfőbb szempont!