Így maradhat egészséges a mókuskerékben

Rohanó életmód, munka éjjel-nappal – senkinek sem tesz jót. Főként, ha hozzávesszük az elkerülhetetlen stressz hatását. Pedig néhány egyszerű lépéssel szervezhető, tervezhető az egészséges életmód a rohanás mellett is, és nem kell, hogy naponta egy gyorsétteremben találjuk magunkat. Pár lépéssel, egy kis odafigyeléssel tényleg sokat tehetünk, magunkért.

A víz legyen velünk

Ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk éberebbek és frissebbek leszünk, sőt, mivel a víz telít, kevesebbet is fogunk nassolni. A szomjas ember könnyen becsaphatja magát, és a szomjóságát keveri az éhséggel. A víz legyen mindig velünk! Nem csak akkor, ha sportolni megyünk, hanem utazás közben és az irodában is. Szerezzünk be egy praktikus, könnyen használható kulacsot, és szívesen fogjuk magunkkal hurcolni – ráadásul még a környezetet is megkíméljük a rengeteg felesleges műanyag palacktól.

A bolygónak is jót tenne, ha kevesebb húst ennénk
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások.
Gyors kaja helyett tudatos tervezés

Az elfoglalt emberek mindennapjaiból gyakran a rendszeres étkezés marad ki, ha pedig már az éhhalál szélén vannak, sokszor nem épp egészséges gyorséttermi ételekkel, péksüteményekkel tömik meg magukat. Sokkal jobb megoldás előre rendelni– gyors, praktikus, akár egy hétre letudhatjuk előre az étkezés kitalálásának gondját. Ráadásul bőven van a kínálatban egészséges opció is, így kiegyensúlyozott étrendet tudunk összeállítani, amit házhoz is szállítanak. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy ellenálljunk a kísértésnek és rendeljünk egy gyors pizzát, vagy vegyünk egy fánkot az irodaház melletti trendi kávézóban. Aki sokat van úton, mindig legyen a kocsiban, táskájában néhány egészséges nassolnivaló, ha a menetrend általában azonos, térképezzük fel a régió, a környék egészséges étkezési lehetőségeit, és már előre tervezzünk be a kiszemelt helyre egy ebédet.

Kép:Pexels

Edzés, bárhol

Ha tényleg figyelünk magunkra, nem lehet az edzés a „mostohagyerek”: Találkozók, konferenciák, megbeszélések, mind-mind könnyen eltéríthetnek a megszokott menetrendtől, ez azonban nem azt jelenti, hogy le kéne mondanunk a mozgásról, csak rugalmasabbnak kell lennünk egy kicsit! Lehet, hogy nem mindig ugyanarra az órára jutunk el az edző- vagy jógaterembe, de ha úgy vesszük, annál jobb! Legalább nem ununk meg egyetlen mozgásformát! Ha minden kötél szakad, az irodában is el lehet végezni pár gyakorlatot, a rutinos üzleti utazók pedig mindig úgy foglalnak szállást, hogy legyen úszómedence, vagy fitneszterem. Nincs kifogás! Megéri egy kicsit odatenni magunkat - minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban.

Napi tervezés

Próbáljuk a napi ütemezésünket minél pontosabban megtervezni és betartani nem csak a munkaértekezletek esetében. Tervezzük meg az étkezést (ld. fent), az edzést, mert ezek éppolyan fontosak, mint emailek időben történő megválaszolása vagy a konferenciahívások zökkenőmentes lebonyolítása. Ha ragaszkodunk a rendszerünkhöz az a napi stresszt is csökkenti, például sokkal kevesebb hirtelen döntést kell majd meghoznunk. (Ez az oka annak is, hogy számos sikeres ember mindennap ugyanúgy öltözik fel.)

Kép:Pexels

Alvás: ajándék a testnek

Mindenkinek más az alvásigénye, de abban sokan hasonlítunk, hogy nem alszunk annyit, amennyit szeretnénk. Sok a tennivaló, sokszor éjszakáig kell dolgozni és hajnalban kelni. A megoldás az lehet, hogy amikor lehetőségünk van rá, akár napközben is, szundítsunk pár percet. Bármikor. Ennyi is elég az agynak, hogy kicsit pihenjen, így nő a teljesítményünk a továbbiakban.

Ezzel töltik a sikeres emberek a szabadidejüket
A sikeres emberek tudják, hogy az, amit a szabadidejükben csinálnak, komoly hatással van a karrierjük alakulására is. Ha igazán nagyot álmodunk, fontos, hogy a munkán kívüli időnkkel is tudatosan bánjunk.
Család, barátok, idő

Egészséges életmód nincs öröm, nevetés, kellemes emlékek nélkül.  Mindegy, hogy a párjával szervez romantikus randevút vagy a haverokkal egy jó nagy beszélgetést (vagy áttáncolt éjszakát), a lényeg, hogy a szabadidőn is legyen hangsúly! Ez a kiegyensúlyozottság segít, hogy jobban menjen a munka, amikor annak van épp az ideje. Ha éjjel-nappal dolgozunk, nem lesz jobb a teljesítményünk, sőt!

Bakancslista

Mindig van egy bakancslistánk, amit szeretnénk elérni. Ha nincs, legyen. Nem csupán a lista izgalma miatt, de képzeljük el, hogy hol lennénk boldogok, tervezzünk, és időről-időre valósítsunk is meg egyet. Ez mindig újabb inspirációt, ötletet, lendületet adhat.

Az egészséges életmód megvalósítása nem fog egyik napról a másikra menni. Beletelik egy kis időbe, amíg belerázódunk, sok erőfeszítés és elszántság szükséges hozzá. Van, amikor majd újra kell kezdeni, mert valahol menet közben belebuktunk, de a lényeg, hogy ne adjuk fel.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo