Idén a hangfal lesz a legmenőbb ajándék a fa alatt

A karácsonyi vásárlás minden évben nagy dilemma elé állítja a családokat. Ki minek örülne? Hogyan vásároljunk úgy ajándékot mindenkinek, hogy kijöjjünk a havi fizetésből? Több gyerekes családban az is kérdés, hogy a kicsik egyénileg vagy inkább közösen egy nagyobb ajándékot kapjanak. Karácsonyi trendkörkép és tippek az okos költéshez a K&H-tól.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

Egy novemberi felmérés szerint a magyar háztartások átlagosan 43 ezer forintot szánnak karácsonyi kiadásokra idén, ebből 29 ezer forintot terveznek ajándékokra költeni. (Más felmérések szerint ez összeg a 130 ezer forintot is meghaladhatja!) A lakosság többsége, 82 százaléka aktuális jövedelmét használja a karácsonyi költségek fedezéséhez, míg 35 százalékuknak korábbi megtakarításaihoz is hozzá kell nyúlnia. Hitelt mindössze a lakosság 5 százaléka venne fel. Egy kereső ember átlagosan 7 rokonát, ismerősét ajándékozza meg.

A különböző műszaki termékek népszerűsége töretlen a karácsonyi ajándékok listáján, különösen, ami a gyerekeket illeti. Hódítanak az interaktív játékok, az okostelefonok, az mp4 lejátszó, a tablet, de évek óta a karácsonyi toplistákon szerepel a LED televízió is. Az egyik legnagyobb online műszaki webáruház szerint az idei év slágerterméke lesz a bluetooth-os és wifis hangfal is.

Amelyik családban több gyerek van, különösen, ha kicsi köztük a korkülönbség, könnyen előfordulhat, hogy mindannyian épp ugyanarra vágynak. Ilyenkor a szülőknek dönteniük kell arról, hogy a fiatalok külön-külön azonos összegért vagy pedig közösen kapjanak egy nagyobb, értékesebb ajándékot. „Amikor a gyerekek tinédzser korba lépnek, már nem a plüssjáték, a sokadik kisautó, társasjáték, baba vagy zenélő-világító eszköz szerepel a kívánságlistájukon. A nagyobbak már tisztában vannak azzal, hogy nem az angyalka hozza az ajándékot, hanem a szülők vásárolnak. A vágyott műszaki eszközök, interaktív játékok gyakran jóval drágábbak, mint amekkora összeget egy-egy gyerekre szánnának. Ilyenkor érdemes elbeszélgetni a tinikkel arról, hogy már ne az ajándékok darabszámát nézzék. A szülőknek érdemes a rokonok, családtagok felé jelezni, hogy milyen nagyobb meglepetésnek örülnének a gyerekek és azokat, ha tudják, közösen, együtt vegyék meg. ” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Ha nem figyelünk, sokba kerülhet a karácsony
A kis összegű „karácsonyi” fogyasztási hiteleknél a hitelkamatokon és díjakon túl a kötelezően kapcsolódó pénzügyi termékek, kiegészítő szolgáltatások és a késedelmes fizetés is jelentős többletköltséggel járhatnak – hívta fel figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.
Miről érdemes már az ünnepek előtt megállapodni? Ha vállaljuk, hogy például egy drága műszaki eszközt, például egy televíziót vásárolunk a gyerekszobába, akkor előre kiköthetjük, hogy a mellé már csak saját készítésű ajándék vagy jelképes összegű meglepetés fér bele. Ha például egy fejhallgatóra vágyik a gyerek, annak ára 4 ezertől akár 57 ezer forintig terjedhet. Ez esetben jelezhetjük, hogy a gyerek kérheti a kedvenc színében a fejhallgatót, de a márkát már mi választjuk ki.

A tinédzserek körében nagy népszerűségnek örvend az okostelefon is, ráadásul presztízs-kérdést is csinálnak belőle, az iskolában összehasonlítják egymással a készülékeiket, kinek mit tud a mobilja. Ha a karácsonyi ajándéklistán okostelefon szerepel, kérdezzük meg arról a gyereket, milyen funkciókat szeretne használni: chatelni akar, fényképezni vagy inkább játszani?

„Érdemes előre egyeztetni a kívánságlistát és átbeszélni a családnak, milyen szempontok mentén lehet kívánni. A tinédzser dönthessen az ajándék típusáról, a színről például, de érdemes tisztázni, hogy a márka kiválasztása és ezzel a termékre fordított összeg meghatározása már a felnőttek felelőssége, hiszen a család bevételét kell beosztani. Ha a fiatalok minden kívánságát teljesíteni szeretnék a szülők, könnyen előfordulhat, hogy hitel felvételére lesz szükségük” – mondta Horváth Magyary Nóra.

Ajándékozási csapdák – kerüljük el őket!
Az üzleti ajándékozás több, mint figyelmes, örömet okozó gesztus. Az ajándékozásnak megvan az a ki nem mondott vonása is, hogy kifejezve törődésünket, illetve hálánkat az üzleti partner iránt, megerősíti szakmai, üzleti kapcsolatainkat is. De könnyű bakizni vele. Szakértőnk segít, hogy ne legyen gond!

Véleményvezér

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.
Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden

Szlovákok indítottak reklámkampányt magyaroknak, hogyha átruccannak a határon mennyivel olcsóbb minden 

Ha külföldre megy valaki, el ne felejtsen üres bevásárlószatyrot vinni.
Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen

Puccskísérlet a Budapesti Műszaki Egyetemen 

A Fidesz, ha elfoglalta Brüsszelt, akkor a Budapesti Műszaki Egyetem következik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo