Furcsaságok Orbán Viktor patrióta frakciója körül

Páratlan karriert fut be az Orbán Viktor által gründolt új patrióta pártszövetség. A szervezet megalakulását követő tizedik napon már 84 képviselőjük van az Európai Parlamentben, ami azt jelenti, hogy a harmadik legerősebb politikai csoportját alkotják az uniónak.

A történet azért érdekes, mert a mai politikában általában csodák már nincsenek. Ezért tulajdonképpen először csak arra voltunk kíváncsiak, hogy honnan kerültek elő, mely frakciókból az új patrióták. A válasz legalábbis matematikailag nagyon egyszerűnek tűnt, hiszen teljes csöndben, szőröstül-bőröstül eltűnt egy másik frakció. Jelesül Marine Le Pen francia politikusnő képviselőcsoportja az Identitás és Demokrácia (ID).

A két első, a két legnagyobb frakció létszáma együttesen még nőtt is, tehát a harmadik helyezett, az új patrióták törzsét nyilván az ID egykori tagjai alkotják. Így aztán nem véletlenül lett a patrióták frakcióvezetője Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke, vagyis Marine Le Pen legfőbb bizalmasa, az ID korábbi tagja. Gál Kinga, a Fidesz alelnöke pedig az első alelnökévé avanzsált a patriótáknak. Utólag úgy tűnik, Orbán Viktor június 30-i bécsi nagy bejelentése Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babis volt cseh miniszterelnökkel, az ANO párt elnökével a patrióták megalakulásáról egy előre megtervezett színházi produkció első felvonása volt, aminek lényege, elterelni a figyelmet arról, hogy valójában csak átfestésre kerül Marine Le Pen frakciójának cégére. Ennek a fedett akciónak fontos következménye egyrészt, hogy így meg lehetett szabadulni az ID azon tagjaitól, akik számára elfogadhatatlan volt Orbán Viktor oroszbarát politikája, másrészt új platformot lehetett kínálni a berzenkedőknek. Ez utóbbi egyáltalán nem lebecsülendő szempont, hiszen most már harmadik erőként neki lehet állni a két legnagyobb ellenfél darálásának is. Ennek már konkrét jelei is vannak, hiszen a Smer, vagyis a jelenlegi szlovák miniszterelnök, Robert Fico pártja is csatlakozhat az Orbán Viktor, Andrej Babis és az osztrák szélsőjobb által alapított "Patrióták" elnevezésű csoporthoz. Mindezt Monika Benová, a Smer veterán EP-képviselője meg is fogalmazta, amikor azt javasolta a párt vezetésének, hogy fejezzék be a tárgyalásokat az európai szocialisták frakciójával, ahová eddig tartoztak és forduljanak a patrióták felé. Ha pedig sikerül éket verni a jelenlegi többséget alkotó szervezetek közé, akkor még az is elképzelhető, hogy igaza lesz Orbán Viktornak, miszerint nemsokára ők lesznek a legnagyobb pártszövetség az Európai Parlamentben.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo