Fico: "a Fidesszel élénk vitáink lesznek"

Robert Fico bízik abban, hogy a szlovák és a magyar fél a jövő évben értelmesen fog viselkedni, s ezzel képes lesz a minimumra csökkenteni az esetleges kilengéseket a kétoldalú kapcsolatokban. A szlovák miniszterelnök a TASR hírügynökség által nyilvánosságra hozott interjújában úgy vélekedett, hogy egyes politikusok nem megfelelő nyilatkozatait azonban nem lehet megakadályozni.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"A vita minden bizonnyal nagyon élénk lesz azt követően, hogy kormányzati pozícióba kerül a Fidesz, mert bármilyen nyilatkozatot is tesz Orbán Viktor, akár mint miniszterelnök, vagy ha ne adj isten valamilyen konkrét lépésekkel jönne elő, kötelességünk lesz védeni a Szlovák Köztársaság nemzeti érdekeit, de művelt, európai módon" - hangoztatta Fico. Példaként a szlovákiai államnyelvtörvény ügyét hozta fel. Szerinte ez a szlovák-magyar vita Pozsony hatalmas diplomácia győzelmét hozta. "Ebben az esetben a magyar fél húzza abszolút módon a rövidebbet" - jegyezte meg a szlovák kormányfő. Fico úgy vélekedett, nagyon sok függ majd attól is, hogy a felek hogyan állnak hozzá a szlovák-magyar viszony témájához, mert szerinte "sértés nélkül is lehet kemény dolgokat mondani".

A politikus megjegyezte: azt, hogy a szlovák-magyar viszonyt néhány szlovákiai politikai párt kampánytémává teszi-e, nagyban befolyásolja majd az a tény, milyen mértékben viszi át a Fidesz a kormánypolitikába mindazt, amire választási sikerét építi. "Tehát a nagyon világos nacionalizmus, a Szlovákia elleni támadások, a nagy magyarság témái. Orbán Viktor bizonyára ismét megpróbálkozik azzal, hogy az világ összes magyarja kormányfőjének minősítse magát. Ha ez valósággá válik, akkor a szlovák-magyar viszony a szlovákiai választási kampány meghatározó témájává válik" - figyelmeztetett Fico. Hozzátette: ez a téma növelni fogja a feszültséget, mert abban az időben (a magyar választás idején) Szlovákia is közvetlenül parlamenti választás előtt fog állni.

Jó, hogy Bajnai találkozott vele

"A politikai pártok már nem tesznek lakatot a szájukra, s mint kitűnő választási témával fognak ezzel (szlovák-magyar viszony) dolgozni, mert ez olyan téma, amely mindig megmozgatja Szlovákiát. Nem érdemes azt mondani magunknak, hogy ez nem így van" - szögezte le Fico. Méltatta Bajnai Gordon magyar miniszterelnököt, hogy a két ország közt meglévő nagy feszültség idején is hajlandó volt vele találkozni Szécsényben. Fico úgy vélte, hogy a találkozó jelentősen hozzájárult a helyzet megnyugtatásához. A választásig nem számol újabb szlovák-magyar kormányfői tárgyalással, de partnerével egy visegrádi csúcstalálkozón még összejön.

Fico azt is mondta, hogy a magyar kormányfőnek ugyan érvényes meghívása van hivatalos szlovákiai látogatásra, erre nem kerül sor, mert az számára Magyarországon "belpolitikai vereséget jelentene". A szlovák kormányfő megismételte: akár Bajnaival, akár utódjával kész bármikor találkozni, hogy megvitassák mindazokat a témákat, amelyek elősegítenék a szlovák-magyar kapcsolatok javulását.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo