Durván félrement a burkatörvény a sógoroknál

Elméletben a muszlim nők arcát eltakaró fátyol ellen akart fellépni az osztrák jogalkotás, a gyakorlatban azonban olyan gyanús elemek ellen sikerült, mint a kerékpározók, a pantomimesek, a maszkárusok, vagy a bohócok.

Képzeljék el a következő jelenetet: hűvös reggelre ébredtünk, ezért kerékpározás közben egy sálat tekernek az arcuk elé. Megállítja Önöket a rendőr és közli, hogy vegye le a sálat.

„De hát hideg van!” – így Ön.

„Nincs hideg, vegye le a sálat, szabályellenes” – válaszol a rendőr, és figyelmezteti Önt, a következő alkalommal 150 eurós büntetést fizethet.

Nem, ez a jelenet nem egy hallhatatlan író komikus regényéből származik, hanem egy átlagos vasárnap délután a 21. század Ausztriájában. Életbe lépett ugyanis az új kendőszabály, vagy burkatörvény, de nevezhetjük sálparagrafusnak is, miszerint az arcot szabadon kell hagyni, a haj vonalától egészen az állig. Ugyan azt a Der Standard kérdésére a bécsi Belügyminisztérium is elismerte, hogy a szabály alkalmazásával lehetnek problémák, de a lapnak adott válaszukban kiemelték: a rendőrség a megfelelő érzékenységgel fogja kezelni az új szabályt.

Kép: Pixabay

Ez biztosan vigasztalni fogja azt a három zenészt is, akik már évek óta állatmaszkokban lépnek fel a híres bécsi Mariahilferstrasse-n, akiket rendőrök világosítottak fel az új szabályról. Habár a törvény szerint a művészi önkifejezés formáit engedélyezi a jogszabály, a zenészek mégis jobbnak látták, ha félbeszakítják a koncertjüket. Rosszabbul járt egy szintén bécsi férfi, aki cápának öltözve reklámozta egy új elektronikai üzlet

Végre valaki érdemben fellép a bohócok ellen
megnyílását. Őt feljelentették, mivel vonakodott levenni a kosztümöt. Persze a burkatörvény alól nincs kivétel: csak akik foglalkozásuk keretében, vagy, mint említettük, művészi önkifejezés céljából öltenek álarcot, mentesülnek az osztrák rendőrök rigorózus szabálybetartatásától.

Ez a szabály persze felvet néhány kérdést: aki bohócként dolgozik – vagy Télapóként, - az nem büntethető, de aki a gyerekei kedvéért húz álarcot az igen? Az orvost nem perelhetik be a műtősmaszkért, de a hideg ellen az arc elé tekert sál már büntetendő? A bécsi reptéren most már figyelmeztetik a repülőgéppel érkező turistákat, hogy a nők számára tiltott a fátyolviselet. Mégis kérdéses, hogy vajon a gazdag turistanőknek, akik a bécsi belváros luxusüzleteiben vásárolgatnak, vajon tartaniuk kell-e a kemény szabályoktól, vagy ez a szabály csak a kerékpárral közlekedő "gyanús elemekre" vonatkozik majd?

Ugyanakkor az egész jogszabály vallási alapon súlyosan diszkriminatív, hiszen bevallottan a muszlim vallású nők ellen irányul, így minden bizonnyal el is fog bukni az Európai Bíróság előtt, amikor majd egy feljelentés kapcsán odakerül az ügy. A gond persze éppen azt ezt elkerülni igyekvő honatyák túlságosan is általános fogalmazásából fakad. Most következhetne egy cinkos összekacsintás az olvasóval és együtt megsomolyoghatnánk az osztrák jogalkotók inkompenetciáját. Őszintébb lenne azonban a mosolyunk, ha az elmúlt években nem találkoztunk volna a magyar jogalkotásban is súlyos hibákkal. Elég csak a vendéglátóhelyek áfacsökkentésére gondolnunk, hiszen most adózhat külön áfakulccsal a leves, vagy a főétel, de példaként említhetnénk a vasárnapi zárvatartás ötletét, vagy akár a rosszemlékezetű netadó gondolatát is.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo