hirdetés

Durván félrement a burkatörvény a sógoroknál

Elméletben a muszlim nők arcát eltakaró fátyol ellen akart fellépni az osztrák jogalkotás, a gyakorlatban azonban olyan gyanús elemek ellen sikerült, mint a kerékpározók, a pantomimesek, a maszkárusok, vagy a bohócok.
hirdetés

Képzeljék el a következő jelenetet: hűvös reggelre ébredtünk, ezért kerékpározás közben egy sálat tekernek az arcuk elé. Megállítja Önöket a rendőr és közli, hogy vegye le a sálat.

„De hát hideg van!” – így Ön.

„Nincs hideg, vegye le a sálat, szabályellenes” – válaszol a rendőr, és figyelmezteti Önt, a következő alkalommal 150 eurós büntetést fizethet.

Nem, ez a jelenet nem egy hallhatatlan író komikus regényéből származik, hanem egy átlagos vasárnap délután a 21. század Ausztriájában. Életbe lépett ugyanis az új kendőszabály, vagy burkatörvény, de nevezhetjük sálparagrafusnak is, miszerint az arcot szabadon kell hagyni, a haj vonalától egészen az állig. Ugyan azt a Der Standard kérdésére a bécsi Belügyminisztérium is elismerte, hogy a szabály alkalmazásával lehetnek problémák, de a lapnak adott válaszukban kiemelték: a rendőrség a megfelelő érzékenységgel fogja kezelni az új szabályt.

Kép: Pixabay

Ez biztosan vigasztalni fogja azt a három zenészt is, akik már évek óta állatmaszkokban lépnek fel a híres bécsi Mariahilferstrasse-n, akiket rendőrök világosítottak fel az új szabályról. Habár a törvény szerint a művészi önkifejezés formáit engedélyezi a jogszabály, a zenészek mégis jobbnak látták, ha félbeszakítják a koncertjüket. Rosszabbul járt egy szintén bécsi férfi, aki cápának öltözve reklámozta egy új elektronikai üzlet

Végre valaki érdemben fellép a bohócok ellen
megnyílását. Őt feljelentették, mivel vonakodott levenni a kosztümöt. Persze a burkatörvény alól nincs kivétel: csak akik foglalkozásuk keretében, vagy, mint említettük, művészi önkifejezés céljából öltenek álarcot, mentesülnek az osztrák rendőrök rigorózus szabálybetartatásától.

Ez a szabály persze felvet néhány kérdést: aki bohócként dolgozik – vagy Télapóként, - az nem büntethető, de aki a gyerekei kedvéért húz álarcot az igen? Az orvost nem perelhetik be a műtősmaszkért, de a hideg ellen az arc elé tekert sál már büntetendő? A bécsi reptéren most már figyelmeztetik a repülőgéppel érkező turistákat, hogy a nők számára tiltott a fátyolviselet. Mégis kérdéses, hogy vajon a gazdag turistanőknek, akik a bécsi belváros luxusüzleteiben vásárolgatnak, vajon tartaniuk kell-e a kemény szabályoktól, vagy ez a szabály csak a kerékpárral közlekedő "gyanús elemekre" vonatkozik majd?

Ugyanakkor az egész jogszabály vallási alapon súlyosan diszkriminatív, hiszen bevallottan a muszlim vallású nők ellen irányul, így minden bizonnyal el is fog bukni az Európai Bíróság előtt, amikor majd egy feljelentés kapcsán odakerül az ügy. A gond persze éppen azt ezt elkerülni igyekvő honatyák túlságosan is általános fogalmazásából fakad. Most következhetne egy cinkos összekacsintás az olvasóval és együtt megsomolyoghatnánk az osztrák jogalkotók inkompenetciáját. Őszintébb lenne azonban a mosolyunk, ha az elmúlt években nem találkoztunk volna a magyar jogalkotásban is súlyos hibákkal. Elég csak a vendéglátóhelyek áfacsökkentésére gondolnunk, hiszen most adózhat külön áfakulccsal a leves, vagy a főétel, de példaként említhetnénk a vasárnapi zárvatartás ötletét, vagy akár a rosszemlékezetű netadó gondolatát is.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo