Drónt röptetne? Lehet, hogy nem szabályos

Rengetegen vásároltak tavaly karácsonykor drónt, várhatóan tavasszal ellepik a levegőt. A hazai szabályozás ugyanakkor egyelőre elég kaotikus. A Magyar Nemzeti Dron Szövetség segítségével összeszedtük mire kell figyelnie annak, aki levegőbe küldené a kis robotot.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fontos leszögeznünk, hogy azok az eszközök, amelyek a felhasználótól 50 méternél nagyobb távolságba nem tudnak eltávolodni, nem képesek önállóan repülésre és nem rendelkeznek telemetriával (multikopterek), vagy, ha a távirányítótól kapott jelet valami miatt elvesztik, akkor lezuhannak (modellrepülőgépek, helikopterek)és a súlyuk miatt nem jelentenek kockázati tényezőt (maximum 25 deka), nem tekinthetőek drónnak - fogalmaz a Media Markt közleménye. Ezek játékok inkább, amelyekkel szabadon lehet repkedni szerte az országban.

Komolyabb odafigyelést igénylő eszközökről akkor beszélhetünk, ha valami akkor is fönt marad a levegőben, ha mi megunjuk a játékot és elmegyünk inkább kávézni(telemetriával rendelkezik), illetve akár kilométerekre is el tud távolodni a felhasználótól,(autonóm repülésre alkalmas). Vagyis ezekből, valamint súlyából, méretéből adódóan komoly sérüléseket lenne képes okozni embereknek, állatoknak, illetve épületeket, járműveket is megrongálhatna.

Ha a mi drónunk komolyabb eszközök sorába tartozik, akkor meg kell birkóznunk a jelenlegi bonyolult szabályozással.

Kép:Pixabay

Ha feltételezzük, hogy kertes házban lakunk, esetleg, hogy a szüleinknek, saját magunknak, vagy egy ismerősünknek van hétvégi telke, minden a legnagyobb rendben. Magánterületen ugyanis, amennyiben a személyiségi jogokat nem sértjük (nem videózunk olyanokat, még a szomszédban sem, akik erre nem adtak engedélyt), bárki nyugodtan repkedhet mindenféle engedély nélkül. Feltéve, hogy a gépet a vizuális észlelési tartományban tartja – vagyis nem repteti bármilyen irányban a láthatóságon kívül eső területre, épületek takarásába, fa mögé, vagy egyéb, olyan helyre, ahol szem elől tévesztheti – ,illetve, hogy mások nyugalmát nem zavara a repüléssel. Fontos kitétel, hogy az ezen eszközök számára a Magyarországon ma engedélyezett repülési magasság maximálisan 120 méter, de ez polgári és katonai repterek közelében csökken, vagy teljesen megszűnik (No Fly Zone). ).  Ezen kívül ideiglenesen, vagy teljesen lezárt légterek is léteznek, ahol szintén nem szabad semmit reptetni.   Ezek hollétéről, a lezárás idejéről a Hungarocontroll honlapján lehet tájékozódni.

Dróntörvény és drónposta – ez vár ránk
A Big Data korában sok szó esik a magánélet titkának szentségéről, illetve annak eltűnéséről. A szabadidős használatra vásárolt drónok újabb eszközei a magánszféra eltörlésének. Egyelőre totális a szabályozási káosz, de készül itthon a dróntörvény is. De nem csak szórakozásról van szó! A kis gépek az üzletet is megváltoztathatják.
De most jön a fekete leves. Akkor ugyanis, ha közterületen, vagy lakott terület közigazgatási határán belül (és nem VII. osztály besorolású repülőtereken, vagy modellrepülőtereken) szeretnénk repülni, úgynevezett eseti légtér kérésére van szükség. Ennek a kiadása jelenleg a Magyar Honvédség hatáskörébe tartozik.  Emellett biztosításra is szükségünk van, ezeket azonban jelenleg magánszemélyként igen körülményes beszerezni.

A legegyszerűbb mód erre az, ha belépünk egy drónokkal foglalkozó egyesületbe, ezek ugyanis a legtöbb adminisztrációs terhet leveszik a vállunkról. Kakucsi-Csernák Zoltán, a Magyar Nemzeti Dron Szövetség ügyvivő elnöke ennek ellenére azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint, egyelőre inkább magánterületen (például modellreptereken, saját kertünkben, vagy a tulajdonos engedélyével az Ő kertjében) repüljünk.

Most már csak egy kérdés maradt: mi a helyzet azokkal az eszközökkel, amelyek gurulnak, ugranak, esetleg a vízen siklanak. A Magyar Nemzeti Dron Szövetség véleménye alapján ezek a kütyük, méretük és használati tulajdonságaik miatt nem jelentenek komolyabb veszélyt senkire, így nyugodtan használhatóak korlátozás és bármilyen papír, vagy jogosítvány nélkül. Itt is csak annyi a fontos, hogy a személyiségi jogokat ne sértsük meg törvénytelen videók készítésével.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás módosítása, várhatóan idén érkezik, az ezzel kapcsolatos társadalmi egyeztetések lezárultak. Addig is azonban, amíg ez elkészül, reptessünk drónunkat felelősséggel.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo