Drága az iskolakezdés, de segíthet a munkaadó

Nem olcsó dolog az iskolakezdés annak ellenére sem, hogy számos támogatást igényelhetnek a szülők bizonyos esetekben. A munkaadó is segíthet!

Kép:IKSZ

Nem olcsó mulatság az iskolakezdés, legalább 30-40 ezer forintba kerül gyerekenként, mire a legszükségesebbeket megveszi a család.

A beiratkozással egy időben megkapták a szülők a méretes eszközlistát is azokról a tárgyakról, amikre feltétlenül szüksége van a leendő elsősöknek. Iskolánként eltérő lehet a lista, azonban az alapfelszerelés mindenhol ugyanaz: szükség van iskolatáskára, tolltartóra, tornazsákra, tornafelszerelésre, füzetekre, ceruzákra, színesekre, fillctollakra, festékre, ollóra, ragasztóra, gyurmára, színes papírra, rajzlapra többek között. Az elsősöknek kell emellett játék óra, tükör, logikai készlet, számoló pálcika, színes korongok, betű- és számkészlet is, hiszen ők még csak most fognak a betűkkel és számokkal megismerkedni. A későbbi években szerencsére több eszköz is továbbvihető, így nem kell minden évben mindenből újat vásárolni.

„Nyár közepén elkezdődnek az iskolakezdési akciók a nagyobb boltokban, bevásárlóközpontokban. Érdemes időben elkezdeni körülnézni, összehasonlítani az árakat. Indulás előtt nézzünk körül az interneten is, vagy kérdezzük meg iskolás korú gyermeket nevelő ismerősünket arról, hol lehet a közelünkben jó minőségű, de kedvező árú iskolaszereket vásárolni. Mivel a füzetek az alsó évfolyamokon évente változnak, érdemes ismerősöktől megkérdezni, nem maradt-e nekik üres füzetük, illetve a logikai készletek, számoló pálcák, korongok is megörökölhetők” – javasolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Itt is segít az öngondoskodás
Az önsegélyező pénztárak fogalma hazánkban kevéssé ismert, pedig hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárhoz és az egészségpénztárhoz, akár komoly összegű adómegtakarítás is elérhető a segítségükkel. Az önsegélyező pénztár kiegészítő önsegélyező szolgáltatásként tanévkezdési (beiskolázási) támogatást is nyújthat.
Idén számos kedvezményt is kaphatnak az iskoláskorú gyermekeket nevelő szülők, ezeknek a lehetőségeknek szintén nézzünk utána időben. Az első-második-harmadik osztályosok például ingyen kapják a tankönyveket, ami a felsőbb évfolyamok számára még 10-12 ezer forint plusz kiadást jelent.

Segíthet a munkaadó

A munkaadók további segítségképpen adhatnak munkavállalóiknak utalvány formájában iskolakezdési támogatást. Az iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékának mértékéig adható, mindkét szülő megkaphatja a gyerek után. Mértéke gyerekenként 30.450 forint.

Az utalványt a tanév első napját megelőző 60. naptól év végéig biztosíthatja a munkáltató a munkavállalójának vagy társas vállalkozás a személyesen közreműködő tagjának. A speciálisan erre a célra szóló utalványok aztán a törvényi feltételeknek megfelelően tankönyv, taneszköz, ruházat termékkörökre használhatók fel.

Hogy mire kell még figyelni, arról itt olvashat bővebben.

Mi mennyi?
Természetesen az iskolai felszerelésben is vannak különböző márkák, így az árak jelentősen eltérnek. A legdrágább tétel az iskolatáska, és mivel ezt mindennap hozza-viszi a gyerek, érdemes jó minőségűt venni, amit több éven át is használhat.
Az árak körülbelül 7-8000 forintnál kezdődnek, de 36.000 forintért is van márkás darab. Léteznek úgynevezett szettek is, ahol a táska, tolltartó, tornazsák mintája megegyezik, ezek 20-40 ezer forint közötti áron kaphatók az idén. A füzetek darabja körülbelül 45 forinttól 300 forintig terjednek, ezekből ráadásul érdemes többet is venni, mert betelhet év közben. A színesek, filctollak, festékek között is találunk párszáz forintosat, de 3000 forintba kerülőt is. Egy megkérdezett leendő elsős édesanyja elmondta: mindenből megpróbálta a lehető legolcsóbb, de még jó minőségű darabot megvenni, így 15.000 forintba került az indulócsomag iskolatáska, tolltartó, tornazsák és tornafelszerelés nélkül. Számításai szerint mire mindent megvesz, 40.000 forintot fog költeni.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo