Az interjú a Piac & Profit magazin december-januári számában jelent meg.
A következő lapszám február 18-án jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>
Nehéz egy kultúrát a konyhája nélkül bemutatni, és ez különösen igaz Baszkföldre, ahol – legyen szó baráti találkozókról, tárgyalásokról vagy családi eseményekről – az étkezés áll a középpontban.
Baszkföld területi adottságai, az óceán és a hegyek kulcsszerepet játszanak abban, hogy az emberek mit esznek. A baszk konyha az alapanyagok iránti tiszteletről, a kifogástalan elkészítésről, az évszakok elfogadásáról és az egyszerűségről szól. Ételeikben általában az alapanyagok természetes íze dominál, nem akarják azt elfedni fűszerekkel, egzotikus mártásokkal.
A baszk gasztronómia forradalma
A mai konyhaművészetük messzire nyúlik vissza. A ’70-es évekbeli francia nouvelle cuisine (új konyha) mozgalomban részt vett néhány baszk séf is, a „Kiválasztott Tizenkettő”. Azt keresték, hogy mi tette a franciákat a konyhaművészet úttörőjévé. Hazavitték a tapasztalataikat, és forradalmasították a baszk gasztronómiát. Szorosan együttműködtek a helyi zöldség- és gyümölcstermelőkkel, állattenyésztőkkel, bor- és sajtkészítőkkel. „A gazdák nélkül nincs mit enni” – mondták, és megteremtették a helyben termelt, idénytermékek felhasználásának divatját. Az összefogás olyannyira hatásos volt, hogy hamarosan az egész világ felfigyelt a régió konyhájára.
A mozgalom jól egyensúlyozott a tradicionális és az avantgárd technikák között, átfestette a helyi gasztronómiát, és felrajzolta az északi régiót a nemzetközi kulinária térképére. Az étkek főszereplői a helyben megtermelt idénytermékek lettek, emellett komoly figyelmet fektettek a kutatás-fejlesztésre, az innovációra és az oktatásra, mindenki számára elérhetővé téve az új tudást, amely így gyorsan a helyi kultúra részévé vált.
San Sebastian ma, a világon egyedülállóan, 18 Michelin-csillagnak ad otthont, és ezzel az egy négyzetméterre eső Michelin-csillagok számában nincs legyőzője a városnak. Hét étteremnek egy, egynek kettő, míg háromnak három csillaga van, ezekkel együtt Baszkföldön összesen 32 ilyen elismerés talált gazdára. A szakértők által évente elkészített, a világ 50 legjobb éttermét bemutató lista rendszeresen felvonultatja a régió újdonságait, a feltörekvő helyi fiatal séfeket és az innen eredő új kulináris trendeket.
A gazdag múltú, sajátos kultúrájú vidéket és benne Európa kulináris fővárosát, San Sebastiant az Eat One Feed One Food Tours vezetője, Cristina Castellanos Stephens segítségével jártuk be.
„Mutasd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy” – Jean Anthelme Brillat-Savarin (1825)
Az ideális utazás magában foglalja az óceánt, a hegyeket, a jó ételeket és a bort. Annak, aki kulináris utazási élményre vágyik, San Sebastian ideális hely. Az Eat One Feed One azonban ennél többet kínál. „Hiszem, hogy az utazás toleranciára tanít, az ételek történeteket mesélnek és a kapcsolatteremtés eszközei” – véli a társadalmi hasznosságú utazásokat szervező iroda vezetője.
Úti kalauzunk szerint San Sebastianban és Baszkföldön járva az autentikus élményhez feltétlenül részt kell venni az alábbi programokon.