Ajándék csak a gyerekeknek, de a halászlén nem spórolunk

A legfrissebb felmérések szerint az idén kevesebbet költünk majd a karácsonyi menüre, de vannak ételek, amiről képtelenek vagyunk lemondani. Sok család van, ahol nem is kerül ajándék a fa alá, a lakosság negyede pedig csak a gyerekeknek vesz ajándékot.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar családok többsége idén kevesebbet költ majd a karácsonyi menüre. Egy közel ezer fős – nem reprezentatív – felmérés szerint a válaszadók 44 százaléknál szűkösebb lesz a menü az ünnepek alatt. 26 százalékuk költ ugyanannyit, mint tavaly és csak 30 százalékuk költ majd többet az idei évben.

Az önkéntes felmérés néhány szomorú tényre is rávilágított az ünnepek közeledtével. A válaszadók hat százalékának bevallása szerint idén nem kerül semmilyen ajándék a karácsonyfa alá. A válaszadók negyedénél pedig csak a gyermekeknek jut ajándék idén karácsonyra.

Azok, akik többet szánnak az ételekre, saját bevallásuk szerint elsősorban kényszerből teszik ezt. A válaszadók fele az áremelkedéssel indokolta, miért nőnek a kiadásai, 10 százalékuk a család bővülésével magyarázza a növekvő költekezést. A válaszadók fennmaradó része egyéb indokok miatt tud többet költeni, például azért, mert idő előtt megkapták a karácsonyi prémiumot – derül ki a receptneked.hu felméréséből.

A halászlé a legfontosabb

A felmérés szerint vannak olyan ételek, amelyről a karácsonyi ünnepek alatt nem szívesen mondanánk le. A lista egyértelmű győztese a halászlé. A válaszadók 25%-a szerint ez az étel elhagyhatatlan része a karácsonyi menünek.

Hasonlóan népszerű a töltött káposzta (19%), a bejgli (17%), és a sült, vagy rántott hal (15%) is. A halászlével együtt ez a négy étel a legfontosabb a magyarok számára a karácsonyi ünnepek alatt. A többi étel messze leszakadva követi a vezető négyest, az ötödik helyezett zserbót már csak a válaszadók négy százaléka jelölte meg, mint kihagyhatatlan ételt.

Egy kis prémiumot hoz a Jézuska, de több fizetést nem
A magyar munkavállalók fele számít arra, hogy karácsonykor egyszeri pénzjutalmat kap a munkahelyén. Hosszú távon azonban kevesebben örülhetnek: 2015-ben tízből hatan nem remélnek fizetésemelést a Randstad Workmonitor friss eredményei szerint.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo