Az Egyesült Államokban egy sor startup dolgozik már azon, hogy sejtekből állítson elő szárnyas- és marhahúst, valamint halat, amely állagában, ízében és táplálóanyagaiban nem, vagy csak kevéssé különbözik a élő állatok levágásával nyert hústól.
Jóllehet a gyártási eljárást szabadalmi okokból titokban tartják, lényege: az állatokból azok leölése nélkül, biopsziával kivett sejtek közül elkülönítik azokat, amelyek a szaporításra alkalmasak.
Azokat laboratóriumi körülmények között tenyésztik tovább, adnak a terméhez proteineket,
A felmérések szerint a 25-34 éves amerikaiak negyede vegetáriánus, így számukra is vonzó lehet az újfajta hús – különösen akkor, ha segítségével olcsóbb lesz a hamburger és minden egyéb húsétel. Nemkülönben a halak: egy kaliforniai startup a népszerű tonhal húsának hasonló, sejtekből való előállításával próbálkozik.
Az újfajta termékek forgalmazásának hatósági jóváhagyását még nem kérték meg, de a „sejt-csirke” fejlesztői bíznak abban, hogy még idén megkezdhetik a forgalmazást.
(Forrás: The Atlantic)